Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana od tuče

Dudek imao više raketa nego danas cijelo Zagorje

raketar
Mladen Mandić
18.06.2013.
u 12:00

MUP je na početku sezone iz sustava Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda izuzeo 1600 raketa uvezenih 2009. godine iz Bugarske, koje će sada morati na ponovo testiranje

Prije mjesec i pol dana započela je sezona obrane od tuče. No, u Zagorju od 24 lansirne rampe, trenutno protugradne rakete imaju tek tri, a i te tri samo po šest raketa. Ostale rampe, i to vjerojatno do konca protugradne sezone koja završava 1. listopada, moći će reagirati tek s prizemnim generatorima. Naime, nakon što jedna stara raketa u okolici Siska nije eksplodirala, već je pala na naseljeno mjesto, MUP je iz sustava Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda izuzeo 1600 raketa uvezenih 2009. godine iz Bugarske koje će sada morati na ponovo testiranje. Raketari koji za svoj posao, i to samo za šest mjeseci dok traje sezona, dobiju naknadu od 870 kuna su ogorčeni.

 Tko će biti kriv?

 - Zar nije sramotno da je Dudek u svom dvorištu u Gruntovcu još prije 40 godina imao više protugradnih raketa, nego što ih danas ima cijelo Zagorje. Prvo su nam smanjili kvotu po lansirnoj rampi s 18 na 12 raketa, a sada su nam i te neispravne rakete uzeli. Kako ćemo, ako bude bilo tuče i ako unište poljoprivredne usjeve i nasade, ljudima objasniti zašto nismo pucali. Svi će upirati prstom u nas - rekao nam je raketar Josip Salatko iz Viča Sela pokraj Krapinskih Toplica. Predsjednica Udruge raketara Hrvatske Danica Habulin također je ogorčena na Državni hidrometeorološki zavod koji im je oduzeo stare rakete, a istovremeno im nije nabavio nove.

 - Neka nam kažu na što je utrošeno 14 milijuna predviđenih kuna. Rakete se mogu koristiti svega jednu godine, a ako se servisiraju dvije, no ove bugarske rakete stare su četiri godine. Zašto su se uopće nadležni doveli u situaciju da nam policija zbog neispravnosti i starosti mora oduzimati rakete. Novac se trošio za gradnju žičanih ograda i bojenja kontejnera, a s druge strane mi sada nemamo raketa. Netko bi se u ovoj državi trebao zapitati na što se troši novac poreznih obveznika dok istovremeno nemamo ono osnovno - rekla je D. Habulin.

 Raketari nisu u pravu

Velimir Osman, načelnik Odjela za obranu od tuče, rekao je da više od 90 posto optužbi raketara s terena nisu istinite. - Živimo u vremenu krize i tako se i ponašamo. Nitko na početku sezone nije mogao znati da će se 1600 raketa biti vraćeno na ponovno ispitivanje, a samo jedna raketa košta više od 2000 kuna - rekao je Osman.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije