Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kumrovečki mrtvi kapitali

Dragutin Ulama: Natječaj DUUDI-ja za zakup Titove rezidencije je izvan svake pameti

Kumrovec
Foto: Mladen Mandić
1/3
21.11.2014.
u 12:00

Rezidencija se daje na 25 godina - početna cijena je 23.152 kune mjesečno, a zakupac bi morao platiti i dodatnih 9131 kunu za arboretum

Državni ured za upravljanje državnom imovinom raspisao je natječaj za zakup na 25 godina nekadašnje Titove kumrovečke rezidencije.

Zgrada od 791 kvadrata

Zgrada rezidencije ima četiri etaže s ukupno 791 četvornim metrom bruto površine s pripadajućim pomoćnim objektima – garažom, kotlovnicom i praonicom rublja te arboretumom sa stazom koji se prostire na šest hektara. Početni iznos mjesečne neto zakupnine za Titovu vilu i pripadajuće zemljište iznosi čak 23.152 kune, s tim da je u prvih šest mjeseci zakupnik oslobođen plaćanja ugovorene mjesečne zakupnine, a po isteku šest mjeseci, u sljedeće dvije godine, zakupnik bi trebao plaćati 50 posto ugovorene mjesečne zakupnine. Također, u pet godina općina Kumrovec, Županija i Ministarstvo kulture, odnosno Muzeji Hrvatskog zagorja, trebali bi revitalizirati arboretum, nakon čega bi zakupnik morao plaćati još dodatnih 9131 kunu, a uz to preuzeti i obavezu čišćenja površine i košenja trave.

- Oni koji upravljaju državnom imovinom i pokušavaju staviti u funkciju devastirane državne objekte, kao da ne žive u Hrvatskoj. Kao i prethodno za zgrade Spomen doma boraca i Partijske škole, raspisan je takav natječaj koji je unaprijed osuđen na propast. Da bi se Titova rezidencija stavila u kakvu - takvu turističku funkciju, prema studiji koju su dali izraditi Muzeji Hrvatskog zagorja, trebalo bi uložiti čak 11 milijuna kuna, a ispod četiri, pet milijuna kuna svaki ozbiljniji investitor niti ne pomišlja. A nakon toga trebao bi još plaćati i mjesečni najam od 23 tisuće kuna i dodatnih devet za arboretum. Pa to je van svake pameti. Tko si za taj novac može povratiti investiciju, tko to uopće može u Hrvatskoj platiti - rekao je načelnik Kumrovca Dragutin Ulama koji ne krije ogorčenje prema novoj vlasti koja baš ništa nije učinila da se državni objekti u Kumrovcu ponovo stave u funkciju.

Razočarani novom vlašću

- Nakon što se prije tri godine promijenila vlast, Kumrovec je polagao velike nade da će Vlada riješiti pitanje kumrovečkih objekata. U vrijeme Domovinskog rata u tim objektima ugostili smo i vojsku i policiju i prognanike, no nakon svega ostali su nam samo devastirane zgrade i zemljište koji su danas samo veliki trošak i Državi i Općini. Uz to oni su i veliki sigurnosni problem jer su na tim objektima učestale krađe bakra i ostalih sirovina, razbijaju se stakla i još više devastira ono što je i onako već devastirano. I umjesto da nam Država pomogne i privatizira to što prije kako bi se eventualno otvorila nova radna mjesta, Državni ured raspisuje tako nerealne natječaje na koje se nitko sigurno neće javiti i koji su unaprijed osuđeni na propast. Na taj način samo se gubi vrijeme - rekao je načelnik Ulama.

Komentara 5

DU
Deleted user
14:33 21.11.2014.

Eto o tim i takvim mrtvim kapitalima pričam cijelo vrijeme. Velika je to sramota za ovu i za sve bivše vlade. Dajte jednoj obitelji u najam ili višegodišnju koncesiju, po principu tko više ponudi bez početno uvjetovane svote, nek otvore mali restoran, mogu tu živjeti, riješili ste jednu obitelj...takvih objekata ima diljem zemlje...dakako, pri tome nikom ništa nebi kapnulo u džep, a kad bi se "riješila" sva državna imovina, trebalo bi samo par ljudi za naplatu najma ili koncesija i održavanje programa za isto...dok ništa ne rješavamo, DUUDI može samo bujati, po broju zaposlenih, po godišnjem budžetu, po izdvajanju za razne usluge poput računalnih, geodetskih bla bla, fantastično mjesto za zahvalnicu u vidu uhljebljivanja iiiiiiiiiii tako to...

Avatar tajar
tajar
23:21 22.11.2014.

Uz dobar marketing, viletinu bi unajmljivali nesvrstani šefovi država, kojih je sve manje, pa s time treba požuriti.

JA
james49
14:59 21.11.2014.

Pa kakva je to cijena? 3.000€ za 800 kvardata. Svaki malo bolje siturani hrvatski građanin (a ima ih), ili EU građanin, bi si mogao priuštiti život u takvoj vili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije