navigacija Sjeverozapadna Hrvatska 2
Maloljetnici

Djecu i roditelje kažnjavaju edukacijom o štetnosti alkohola

Sve je više mladih koji kažu da nemaju novca za kafiće, pa piju u parkovima u Čakovcu i Prelogu

Djecu i roditelje kažnjavaju edukacijom o štetnosti alkohola

Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'

 

Čak 143 kršenja odluke o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama zapisali su policijski službenici u prvom polugodištu ove godine na području Međimurske županije. Taj je broj teško usporediti s prošlom godinom, tijekom koje je zabilježeno samo osam slučajeva opijanja na javnom mjestu, jer su odluke o zabrani Čakovec i Prelog donijeli sredinom 2012. godine.

- Uglavnom se radi o mladim osobama koje smo zatekli u parkovima i drugim javnim lokacijama, a među njima je i veći broj maloljetnika - kaže Zdravko Kolarić iz PU međimurske. Kad zateknu maloljetnika s bocom pive, vina ili žestice, policajci o tome obavještavaju roditelje. U slučaju da ih ponovno ulove u opijanju, i maloljetnik i roditelji moraju se javiti na razgovor u Centar za socijalnu skrb ili Zavod za javno zdravstvo. Odbiju li razgovor i edukaciju o štetnosti alkohola, čeka ih prekršajna prijava i novčana kazna.

Grad Čakovec propisao je 500 kuna kazne za kršenje odluke o uređenju i održavanju naselja, u koju spada i pijenje alkohola na javnim mjestima. Pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Čakovca Ivica Pongrac kaže da je nekoliko grupa mladih i roditelja već prošlo edukaciju.

- Nisu to samo Čakovčani. Često nailazimo na mlade iz Goričana, Štrigove, Pribislavca, Murskog Središća... Njima je “in” izaći u Čakovec na piće, a kako nemaju novca za kafiće, okupljaju se u parkovima - napominje Pongrac.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija