Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Dio dugova u zastari, distributer plina računa na savjest potrošača

Plin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
30.08.2014.
u 12:22

Uz račun za prošli mjesec stigao je i list na kojem piše da imamo i 160 kuna nepodmirenih obveza. To nije moguće jer račune plaćam redovito, i to u roku od pet dana. Nikad mi nije stigla opomena, kaže vlasnica kuće

Iako je rok za zastaru za komunalne račune godinu dana, Međimurci na kućne adrese  dobivaju obavijesti o dugovima starima i po šest godina! - Pronašli su mi nekakav dug iz 2008. godine - pojadao se jedan od potrošača, koji je, dodaje, na blagajni Međimurje plina u Čakovcu zatekao građane koji su dobili slične obavijesti i odmah pojurili provjeriti o čemu je riječ.

- Imamo, istina, i potraživanja starija od godinu dana, no i dalje moramo voditi računa o tome da dugove naplatimo. Račune treba plaćati - kaže za Večernji list direktor Nenad Hranilović. Račune dopunjene obavijestima o nenaplaćenim potraživanja ta je komunalna tvtka uvela pozivajući se na Opće uvjete opskrbe plinom, koje je potkraj prošle godine donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA, a primjena je počeka 1. kolovoza.

Uz obvezne dijelove propisane posebnim propisima, račun bi trebao imati i podatke o nepodmirenim obvezama. Ta novina izazvala je burne reakcije među dijelom potrošača. - Uz račun za prošli mjesec stigao je i list na kojem piše da imamo i 160 kuna nepodmirenih obveza. To nije moguće jer račune plaćam redovito, i to u roku od pet dana. Nikad mi nije stigla opomena - ogorčena je vlasnica kuće (podaci poznati redakciji). Direktor Hranilović ističe da razmišljaju o uvođenju sustava slanja opomena, koji je prije postojao, ali je ukinut, a koristile su druge metode obavještanja na blagajnama ili telefonski.

- Ljudi su sad zatečeni tim obavijestima, dolaze i reklamiraju ih. Pozivam ih da se jave i da provjerimo postoji li stvarno dug ili je riječ o pogrešci softvera. Otvoreni smo za razgovor. No, u 99 posto slučajeva pokazalo se da dug doista postoji - ističe i dodaje da građanima nude mogućnost obročne otplate i odgode plaćanja, a isključenje s mreže je krajnja mjera.

- Nama je najvažnije naplatiti dug jer smo to dužni po zakonu - ističe Hranilović. Građani Međimurju plinu duguju oko osam milijuna kuna, a još toliko industrija. Pravni stručnjaci napominju da se u slučaju pokretanja ovrhe za neplaćene račune, ne samo za plin, nego i za struju, vodu i ostalo, građani mogu pozvati na zastaru i službeno uložiti prigovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije