Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevski par

Danska kraljica Margareta II. i princ Henrik stižu u posjet Koprivnici

Margareta II.
Foto: Patrick van Katwijk/DPA/PIXSELL
02.10.2014.
u 10:00

Sastat će se s gradonačelnicom Vesnom Želježnjak te posjetiti Hartmann i Carlsberg

Danska kraljica Margareta II. i njezin suprug, princ Henrik, u četvrtak 23. listopada posjetit će Koprivnicu. Bit će to prvi kraljevski par što će u novijoj povijesti doći u “podravsku metropolu”.

Rigorozne pripreme

Zasad je poznato da će Margaretu II. ugostiti gradonačelnica Vesna Želježnjak sa suradnicima, a dio protokola bit će razgledavanje reprezentativne izložbe naivnog slikarstva što će biti priređena za tu zgodu.

Kraljica će potom posjetiti dvije danske kompanije, tvornicu podložaka za jaja Hartmann te pivovaru Carlsberg.

Upravo se zbog njih, lako je pretpostaviti, Koprivnica našla na popisu odredišta koja će Margareta II. obići u sklopu trodnevnog boravka u Hrvatskoj na poziv predsjednika Ive Josipovića.

Pripreme za dolazak “njezinog visočanstva”, kako doznajemo, traju već dulje vrijeme te su veoma zahtjevne i rigorozne. Isplanirat će se svaki korak svite koja će, prema procjenama, brojati nekoliko desetaka ljudi.

Za kraljičine turneje poslovično vlada veliki interes danskih medija, pa će u Koprivnicu s kraljevskom svitom stići i čak sedam novinarskih ekipa.

- U našoj kompaniji kraljicu će dočekati generalni predsjednik cijele grupacije, a na dogovor o protokolu došlo je čak 18 ljudi s danske strane - rekla je Kristina Kolesar iz Hartmanna.

Kraljica će se u kompaniji zadržati pola sata. Deset minuta trajat će prezentacija o poduzeću, na deset minuta Margareta II. pridružit će se kreativnoj radionici koju Hartman već godinama organizira za slijepu i slabovidnu djecu, a deset minuta trajat će obilazak proizvodnih pogona.

Progresivna monarhinja

Kraljica u Danskoj nema političkoga utjecaja, njezin je posao prije svega predstavljanje kraljevine u inozemstvu.

Punim imenom Margrethe Alexandrine Pórhildur Ingrid, 73-godišnja Margareta II. slovi kao jedan od najprogresivnijih europskih monarha. Prije no što je stupila na tron 1972. godine, ilustrirala je danski prijevod Tolkienova “Gospodara prstenova”. Kažu da je tvrdokorna pušačica.

Ključne riječi

Komentara 3

SB
Sinisa_Bosanac
11:26 02.10.2014.

Ovaj posjet pokazuje na koji nacin se jedna drzava brine za svoje ekonomske interese. Pored toga i ucesce u kreativnoj radionici za slijepu i slabovidnu djecu pokazuje dozu socijalne odgovornosti danske kraljice. Pored toga ovo je i promocija grada Koprivnice koji na zalost sve vise gubi sadrzaje koje je do sada imao najvise na kulturnom planu. Stoga bi mozda bilo dobro da gradonacelnica uspije potaknuti Hartman i Carlsberg na vise ucesca u drustvenom zivotu Koprivnice sponzorstvima i donacijama kad vec grad ogromne novce rosi na sveuciliste pa nema novca za recimo natjecanje 50+ osoba u zlatnoj dobi ili za recimo uredjenje djecijeg igralista po sistemu senzorne integracije koje bi bilo prilagodjeno i djeci s teskocama u razvoju.

Avatar Peterančan
Peterančan
11:45 03.10.2014.

Ma kakav je to članak, ni jednim jedinim slovom nije spomenut drug dogrdonačelnik!

MU
mudadojaja
17:13 03.10.2014.

Hrvoje, nigdje nisi spomenul dal će se sastati i s kraljem Podravke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije