Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišao je Ivan Hans Haramija

Bio je dosljedan u svome političkome uvjerenju – satiri

Hans
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
16.09.2014.
u 10:00

Objavio je 15-ak tisuća karikatura, pisao humoreske, uređivao novine, bio je jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista...

“Po političkom sam uvjerenju neizlječivi humorist, a možda i satiričar, što jest i bit će nepoćudna djelatnost dok je svijeta i vijeka, humoristima na čast, a silnicima svih boja na diku.”

‘Diplomirani karikaturist’

Nakon što nas je zauvijek napustio, riječi koje je jednom zgodom izgovorio Ivan Hans Haramija, jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih hrvatskih karikaturista, mogle bi mu stajati kao epitaf.

Rođen u Prelogu 1946. godine, Haramija je završio likovni smjer na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu 1968. godine. Godinu prije tiskana mu je prva karikatura, u varaždinskom Grabancijašu. Odonda ih je objavio 15-ak tisuća, od Kine do Amerike. Sa svih strana svijeta stizale su i nagrade.

“Na brojnim domaćim i svjetskim festivalima karikature nagrađivan sam peharima, kolajnama i diplomama sedamdesetak puta pa mogu bez lažne skromnosti ustvrditi da sam diplomirani karikaturist.”

Haramija je jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista i Federacije udruženja karikaturista Europe.

Za životno djelo

“U civilu” je godinama radio u Podravkinu centru za kulturu, dok je toga u tvrtki još bilo. Bio je urednikom “Pikača” i “Feferona”, objavio je pet knjiga karikatura, pisao je sjajne humoreske, od kojih je neke ukoričio u “Pismima iz prošlosti”.

Karikature je više od 30 godina kontinuirano objavljivao u tvorničkome Podravkinu listu.

Koprivnica mu se odužila gradskom medaljom 2003. godine te nagradom za životno djelo 2011. godine.

Godinama se nosio s teškom kroničnom bolesti i oni koji su ga poznavali kažu kako je u tome bio beskrajno discipliniran. Do fatalnog pogoršanja došlo je iznenada u nedjeljnoj noći.

Posljednji ispraćaj Ivana Hansa Haramije bit će danas (utorak) u 14 sati na koprivničkome groblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije