Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIŠA KRATKIŠA

Besplatne projekcije filmova u Varaždinu, Čakovcu, Prelogu, Koprivnici i Zaboku

kino
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
18.12.2014.
u 15:00

“Maraton” ove godine traje tri dana te će se, osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima diljem zemlje održavati i u petak i subotu 19. i 20. prosinca

Ove će se godine u Hrvatskoj održati drugi Maraton kratkometražnih filmova, manifestacije u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma. Program će se odvijati u 29 hrvatskih gradova, od čega ih je čak pet iz našega kraja. “Maraton” ove godine traje tri dana te će se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima diljem zemlje održavati i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

Za male i velike

U Pučkom otvorenom učilištu Zabok projekcije će se održavati od petka do nedjelje, čakovečki Centar za kulturu imat će projekcije u subotu i nedjelju, dok će varaždinsko kino Galerija, Dom kulture grada Preloga i koprivničko kino Velebit program “Maratona” prikazivati u nedjelju 21. prosinca. Program u svim kinima je besplatan, a posjetitelji će imati prilike vidjeti kratkometražne filmove za djecu ostvarene u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit.

U tom se programu nalazi i animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno, i katastrofalno, pjeva. Bit će prikazano i pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru, dok serija filmova pod nazivom ‘Koka, jaje i drugi problemi’ donosi nagrađivane hrvatske kratkometražne naslove. Publika će moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak, kao i brojne druge filmove.

Kokoš na dar

Film Kokoška govori o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski dar šalje kokoš. Film je osvojio i europskog Oscara, odnosno Europsku nagradu za najbolji kratkometražni film.

Inače, ovu inicijativu je 2012. godine započeo francuski nacionalni centar za kinematografiju u suradnji s Agencijom za kratkometražni film, s idejom cjelodnevne promidžbe repertoara kratkometražnog filma u zemlji.

Nakon uspjeha, inicijativi se pridružilo 14 europskih zemalja među kojima i Hrvatska pa je ona dobila međunarodni karakter. HAVC se u suradnji s neovisnim kinima akciji priključio 2013. godine u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada. Ove godine taj se broj povećao na 29 kina i na 32 lokacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije