Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova crkve

Barokni biser u Belcu opet je zasjao

crkva Belec
Foto: Mladen Mandić
1/6
16.04.2014.
u 10:43

Gradonačelnik Stanko Majdak: Grad će financirati uređenje parka oko crkve, a u parku će biti postavljena i bista našeg mons. Marka Culeja

Župna crkva sv. Marije Snježne u Belcu jedan je od najljepših primjera barokne umjetnosti u Europi. Dala ju je izgraditi Elizabeta pl. Keglević - Erdody 1674. godine i to najvjerojatnije u gotičkom stilu. Kroz cijelo jedno stoljeće je dograđivana i proširivana, da bi svoj današnji izgled dobila u baroku, 1739. godine, kada su joj prigrađene kapela i sakristija, Iako izvana ničim ne odaje da je riječ o tako vrijednom spomeniku kulture, njezina unutrašnjost – zidne slike i pozlaćeni drveni inventar, pet kićenih oltara tvore bogati barokni ambijent.

Vrijedne Rangerove freske

Posebno su vrijedne freske po svodovima crkve i kapele koje je izradio Ivan Ranger. Iako izuzetne spomeničke vrijednosti, župna crkva u tako malenom mjestu poput Belca, iz godine u godinu je propadala, sve dok se u njezinu obnovu 1993. godine nije uključila Ina. Ona je sve do 2008. godišnje izdvajala po 700 do 800 tisuća kuna i u 15-ak godina za obnovu su dali više od 11 milijuna kuna.

– Presudan je te 1993. godine bio poziv tada pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Marka Culeja koji je rodom iz Malog Repna iz belečke župe, tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu. Zajedno su došli u Belec, a Tuđman se oduševio crkvom i rekao kako se državna poduzeća moraju uključiti u obnovu najvrednije hrvatske spomeničke baštine. Ina se još iste godine i uključila – rekao nam je belečki župnik Mirko Borjan, dodajući kako se na crkvi moraju srediti još samo neke sitnice te urediti okoliš.

Jučer je u Belcu u vezi s potpunim dovršenjem obnove održana i Skupština Društva za obnovu i zaštitu crkve kojoj je prisustvovao i bivši direktor Ine i član Društva Davor Štern.

Foto: Mladen Mandić

Foto: Mladen Mandić

– Crkva u Belcu izuzetno je vrijedan dio naše nacionalne spomeničke baštine, a budući da je bila posve oronula, Ina se 90-ih godina rado uključila u projekt njezine obnove. Budući da je riječ o rudarskom kraju, počelo se s uređenjem oltara sv. Barbare, a poslije se krenulo na sanaciju temelja i obnovu fasada i krova te na uređenje unutrašnjosti – glavnog i sporednih oltara te obnovom fresaka na crkvenim svodovima. U obnovu se uključila i Montmontaža koja je besplatno napravila podno grijanje. Budući da Država i nema baš puno novca za obnovu naše najvrednije spomeničke baštine, mislim da bi se i danas naša najveća i najjača javna poduzeća morala značajnije uključiti u obnovu i zaštitu onog najvrednijeg – rekao nam je Davor Štern.

Zahtjev prema UNESCO-u

Zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak rekao nam je da će Grad ovih dana podnijeti i zahtjev da crkva uđe u proceduru UNESCO-a za zaštitu spomeničke kulture.

– Naša Turistička zajednica bit će potpuno u funkciji vjerskog turizma, a ova crkva jedna od najljepših u Europi. Grad će se uključiti i u uređenje okoliša crkve i trga oko crkve gdje je predviđen park. U parku namjeravamo postaviti i bistu najpoznatijem stanovniku Belca mons. Marku Culeju – rekao nam je gradonačelnik Stanko Majdak.

>> Završena obnova crkve Marije Snježne u Belcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije