Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. 'šparna hiža' u Koprivnici

APOS-u ‘penali’ od 380.000 kuna, a stanari nemaju pravo na odštetu

šparna hiža
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
30.10.2014.
u 14:00

Neki od stanara su pola godine paralelno plaćali i kredit i podstanarstvo

Otvorenje treće “šparne hiže” na koprivničkom Lenišću kasnilo je punih šest mjeseci. Poznato je da će izvođač radova, Gradnja Osijek, morati zbog toga platiti investitoru, Agenciji za društveno poticanu stanogradnju Grada Koprivnice, “penale” u iznosu od maksimalnih 380.000 kuna.

U APOS-u službeni

Zasad je prodano 18 od 24 stanova s cijenom od 1000 eura po kvadratnom metru, a prekjučer su vlasnici u ruke konačno dobili ključeve svojih domova. Iako osmijeh s lica nisu skidali, mnogi od njih nezadovoljni su što se sve tako odužilo.

- Imamo dijete i, na sreću, imali smo gdje živjeti, ali ima stanara koji su plaćali podstanarstvo i kredit, a svi znamo kako je to teško. Ne znam imate li informaciju da plaćamo kredit od ožujka, jer nam je to APOS uvjetovao. Znači, već šesta rata je uplaćena, a tek smo sad dobili ključeve - kazao je jedan od njih.

Ravnateljicu APOS-a Jasnu Markušić upitali smo imaju li kupci stanova pravo na bilo kakvu odštetu zbog toga što su kasnili radovi, a s obzirom da će investitor svoje “penale” konzumirati.

- Odnos između kupaca i agencije definiran je predugovorom koji smo međusobno potpisali pa tako i međusobnih obveza. Ugovorenog ćemo se svakako pridržavati i ispuniti - odgovorila nam je ona.

Formalno u pravu

Iz toga bi se dalo zaključiti da kupci vjerojatno imaju pravo na neku naknadu ili možda popust, ali istina je puno drugačija.

- U predugovoru nema ništa što se tiče odštete u slučaju kašnjenja radova - rekao je jedan od stanara.

- Grad i agencija formalno su u pravu jer u predugovoru nigdje ne piše datum useljenja, a i stanari su svojevoljno potpisivali takve ugovore. Je li to pošteno? Nije - mišljenja je drugi kupac stana.

Koliko su zadovoljni sa svojim stanovima vidjet će se tek kroz neko vrijeme, ali koliko dugo se gradilo bila bi prava katastrofa da budu nezadovoljni.

Vrijednost radova projektiranja i građenja, dodajmo, iznosi nešto više od 9,6 milijuna kuna.

Komentara 2

SB
Sinisa_Bosanac
09:47 31.10.2014.

Smatram da su kupci stanova osteceni.

KA
kafka
10:54 03.11.2014.

Ako im u predugovoru i ne piše jasno datum useljenja to ne bi smio biti problem pri zahtjevu i potraživanju stanara jer je datum planiranog useljenja bio javno objavljen i kao i svinovi datumi useljenja nakon toga. Dakle javno objavljeni datum useljenja proizvodi isti pravni učinak kao da je on i bio unesen u ugovor. Razlike su u nekim nijansama ali na kraju je to isto i gradski pravnici to znaju. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pitanje je samo da li će se stanari dati obeshrabriti u traženju svojih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije