Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obersnel:

'Zanimljivo , jedino se u slučaju HDZ-a izborni rezultat predstavlja kao spektakularna pobjeda'

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
23.10.2014.
u 15:58

Svim je strankama čestitao na rezultatu, a građanima Rijeke zahvalio što su izašli na izbore

Nezadovoljan pisanjima pojedinih medija o rezultatima izbora za vijeća mjesnih odbora u kojima se spominje "trijumfalna i povijesna pobjeda HDZ-a" predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel oglasio se priopćenjem.

"Prije svega, HDZ na izbore za predstavnike u Vijećima mjesnih odbora nije izašao sam, nego u koaliciji HDZ-HSS-HSP Ante Starčević-BUZ-HRAST. Zanimljivo kako se jedino u slučaju HDZ-a izborni rezultat predstavlja kao spektakularna pobjeda jedne stranke, dok su rezultati ostalih stranka predstavljeni u kontekstu koalicija. Nadalje, potpuno je neutemeljena teza o povijesnom rezultatu HDZ-a jer ju  razdoblju od 2005. godine na izborima za mjesne odbore, koji su se održavali u više ciklusa, HDZ imao 64 mandata, PGS 21 mandat, a SDP s koalicijom 61 mandat. Dakle, HDZ je, što se mjesnih izbora tiče, sve do prošlih izbora (2010.) imao više mandata od SDP-a i većinu u više mjesnih odbora nego SDP pa ovo nije nikakav povijesni trijumf HDZ-a. A i unatoč tome SDP je sa svojim partnerima premoćno pobjeđivao na svim do sada održanim lokalnim izborima kao i izborima za gradonačelnika. Zato mjesni izbori nisu odraz podrške birača strankama na nacionalnoj razini. Također, nejasna je i oduševljenost rezultatom HNS-ove koalicije jer je HNS s koalicijama u kojima je izašao na prošle izbore, ostvario 33 mandata, a u ovoj je godini došao na 18 mandata. U konačnici, jedino što je točno je da će se tek po zaključenju postizbornih koalicija znati tko je gdje pobijedio i kako je obojen koji mjesni odbor. Po mojoj trenutnoj procjeni SDP će s koalicijskim partnerima oformiti Vijeća u većini mjesnih odbora od postojeća 34. Iako je stranačko odmjeravanje snaga bitno, u kontekstu izbora za mjesne odbore puno je bitniji pojedinačni angažman i motiviranost ne samo kandidata nego i građana u kontekstu izlaska na izbore. Stvarni doprinos mediji bi dali razvoju demokracije kada bi se, primjerice, u slučaju mjesnih izbora, pozabavili programima kandidata, budućim članovima vijeća MO i njihovom motiviranošću za rješavanje kvartovskih problema u Rijeci.", naveo je Obersnel u priopćenju.

Svim je strankama čestitao na rezultatu, a građanima Rijeke zahvalio što su izašli na izbore.

>> HDZ-ova koalicija poljuljala SDP-ovu dugogodišnju utvrdu

Komentara 5

DU
Deleted user
16:28 23.10.2014.

gubitnici se imaju pravo ljutiti... ali nešto ne štima u njegovoj trvrdnji kao " SDP ima partnere, a HDZ je u Koaliciji"...halo nešto je u kvaru

DR
draxy
17:06 23.10.2014.

Kako su govorili naši stari "...ovo su tek prva nebesa...".

TR
Trajkovski
19:26 23.10.2014.

Najbolje da se onda izbori ponove još jednom i onda još jednom i onda još jednom ... sve dok SDP "s partnerima" konačno ne pobijedi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije