Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV NA UZBUNU Zakon olakšao postav antena mobilnih operatera

Zakoni operaterima na ruku protiv zdravlja ljudi

25.03.2009.
u 15:27

Stanje u Hrvatskoj s problemima neionizirajućeg zračenja od antena mobilnih operatera, baznih stanica, bežičnog interneta i telefonije postaje alarmantno, na to su uputili predstavnici Zelene Istre i stručnjaci iz područja ekologije uz stanare pulskih četvrti prekrcanih antenama.

Kaotično stanje
- U Puli se uopće ne zna broj baznih stanica i antena jer ne postoji katastar ili evidencija izvora ionizirajućeg ili neionizirajućeg zračenja, a slično je i na razini cijele zemlje jer su pravilnici o tom pitanju samo mrtvo slovo na papiru. Stanje je kaotično, a nadzor ne postoji. U ime brojnih stanara Pule koji žive u okolici antena postavljenih oko škola, vrtića, bolnica, tražili smo od Grada Pule da poduzme nešto po tom pitanju, ali uvijek su lopticu odgovornosti prebacivali na ministarstvo.

Ministarstvo je, pak, donijelo odluku o rušenju 200 antena u Puli, no nikad je nije provelo. Lani smo pripremali i tužbu protiv upravitelja zgrada koji je sklopio ugovor s operaterom za postavu bazne stanice na jednu zgradu i to na osnovi odobrenja natpolovične većine stanara, što nije bilo u skladu sa zakonom. To je trebala biti prva tužba u RH koja će poslužiti kao ohrabrenje ostalim u zemlji da se upozori na štetnost tog zračenja, ali dogodio se preokret u zakonskim okvirima.

Sabor je, naime, prihvatio krajem prošle i u početku ove godine izmjene dva zakona koji doslovce vežu ruke građanima te idu u korist mobilnih operatera - kaže Milena Radošević, aktivistica Zelene Istre. Riječ je o izmjeni zakona o vlasništvu kojim operaterima više nije potrebna suglasnost svih vlasnika stanova da u zgradi postave baznu stanicu, te pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima kojim za postavu antena više nisu potrebne lokacijska i građevinska dozvola. Zelena Istra smatra da je riječ o neustavnim zakonima koji zadiru u vlasništvo.

Svjetlo u mraku
- To je totalna katastrofa za građane - kaže i inženjer Vladimir Filipović, koji dodaje da pravna država ne funkcionira, nego se zakoni prilagođuju interesu kapitala .- Djelovanje Zelene Istre ipak je dalo neke pomake u Puli.

U GUP-u su prihvaćene sve naše primjedbe vezane za neionizirajuće zračenje pa ćemo uputiti dopis gradonačelniku Miletiću kako bismo utvrdili rokove i načine za njihovu provedbu. Grad je napokon priznao da je stanje zabrinjavajuće, da ne postoji nadzor koji bi unio red u prostor kako bi se zaštitilo zdravlje građana, te odlučio pratiti visinu zračenja, provesti analizu rezultata te odrediti mjere sanacije i o svemu obavijestiti stanovništvo - kaže Radoševi??. GUP predviđa i da se ubuduće definiraju moguće lokacije za postavljanje izvora neionizirajućeg zračenja. Prof. Rade Čuturilo, stručnjak iz ovog polja, ističe da pravilnik RH dopušta izloženost magnetskom polju do frekvencija 40 mikrotesli, dok je u nekim europskim državama ta razina i viša.

U Kini su proveli analizu izloženosti učenika u školama magnetskim poljima niske frekvencije te je utvrđeno da je sve ispod 0,4 mikrotesle rizično, odnosno ud djece može izazvati rak ili leukemije. U Hrvatskoj od raka oboli svaka četvrta osoba. Djeca uopće ne bi smjela koristiti mobitele do sedme godine, ali u nas se djeca ne štite, kao ni ostatak građana, nego se ide na ruku operaterima - kaže prof. Čuturilo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije