Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija

Učenici pomogli prijateljima: Razminirano dječje igralište

Razminirano dječje igralište u Širokoj Kuli
Foto: Ivana Kaleb Asić
1/3
22.04.2014.
u 15:24

U Širokoj Kuli na području Gospića koja je pretrpjela velika ratna stradanja uređeno je novo dječje igralište. Plod je to humanitarne akcije učenika O.Š.Milan Brozović iz Kastva koji su pomogli svojim prijateljima Ličanima, pokrenuli humanitarnu akciju 7 kuna za sigurnu igru i prikupili znatna financijska sredstva da bi se razminirao dio miniranog područja Široke Kule i izgradilo igralište. Akciji su se pridružile i škole s područja Primorsko – goranske županije i donatori te je prikupljeno 87.000 kuna.  Američka Vlada povećala je prikupljena sredstva kako bi se došlo do 250.000 kuna koliko je bilo potrebno za razminiranje 31 000m2 na području naselja Novoselija.

- Amerikanci su do sada u razminiranje RH uložili 30 milijuna dolara, očišćeno je 16 km2 prostora na kojemu je pronađeno oko 3 500 komada opasnih sredstava – kazao je u Širokoj Kuli američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Prema riječima pomoćnika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenka Vahtarića Ličko – senjska županija je minama najzagađenije područje u Hrvatskoj od gotovo 150 km kvadratnih minsko sumnjivog prostora. Na Liku otpada jedna  četvrtina minski sumnjivog područja u Hrvatskoj.

Razminiranje jednog četvornog metra minski zagađenog prostora košta 7 kuna. Za Liku to znači 150 milijuna eura. Iako je riječ o velikoj površini i znatnim materijalnim sredstvima Vahatić očekuje da će se zahvaljujući donacijama sredstava uspjeti prikupiti i da bi Lika od mina trebala biti očišćena do 2019.godine.

Povodom svečanog otvaranja igrališta u Širokoj Kuli odigrana je i edukativna predstava sa songovima „Bembo i prijatelji protiv mina“ u kojoj sudjeluju poznati glumac Kristijan Ugrina, pjevačica Ivanka Mazurkijević, pantomimičar Slaven Juriša i plesačica Ivana Pavlović. 

>> Do kraja godine planiraju od mina očistiti sve poljoprivredne površine

Komentara 1

DE
Dejan1000
15:28 22.04.2014.

To treba od Srbija traziti da plati posto je ona i prouzrokovala sve te mine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije