Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan nestalih osoba

Svaka informacija o nestaloj osobi je 'zlata vrijedna'

policija
ilustracija
29.08.2014.
u 14:53

Obveza je svih, i pravna i moralna, pomoći obiteljima u traganju za njihovim najbližima koji su nestali

Na području PU primorsko goranske u osam mjeseci nestalo je 212 osoba, a pronađeno 209 nestalih. Trenutno se kao nestala vodi 71 osoba, od kojih je njih devetoro nestalo tijekom Domovinskog rata  

Obveza je svih, i pravna i moralna, pomoći obiteljima u traganju za njihovim najbližima koji su nestali, podsjetili su na današnjoj konferenciji za novinare u Informativnom centru za prevenciju  kriminaliteta na području grada Rijeke, predstavnici službi koje tragaju za nestalima: policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, GSS-a, Crvenog križa.  

U pronalasku nestalih osoba značajan je doprinos MUP-a koji putem posebne Nacionalne evidencije nestalih osoba - NENO – objavljuje profile nestalih s područja Hrvatske za kojima traga policija. Na području PU primorsko-goranske u osam mjeseci ove godine nestalo je 212, a pronađeno 209 osoba, dok su u istom razdoblju prošle godine nestale 182, a pronađena 181 osoba. Najstariji nestanak osobe na ovom području datira iz 1982. godine, a trenutno se u  PU primorsko-goranskoj 71 osoba vodi kao nestala,  od kojih je njih devetoro  nestalo tijekom Domovinskog rata.

- Nestale osobe su osobe čiji se nestanak prijavi policiji, osobe koje su se udaljile iz prebivališta ili boravišta protiv svoje volje ili svojom voljom. Svaka osoba može prijaviti nestanak ako postoji opravdana opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili je zabrinuta za zdravlje i život te osobe – rekao je Pero Kordić, voditelj Odjela kriminalističkih evidencija Policijske uprave primorsko-goranske na današnjoj konferenciji za novinare organiziranoj  uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana nestalih osoba kako bi se aktualiziralo rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba i javnosti poručilo  kolika je vrijednost svake informacije o nestaloj osobi.  

Iskustvo policije pokazuje da znatan broj ljudi nestaje dragovoljno iz različitih razloga, poput bijega od obitelji ili odgojnog doma, narušenih obiteljskih i partnerskih odnosa, financijskih problema, zdravstvenih ustanova, dok su neki žrtve prirodnih nepogoda ili nesreća, no policija, naglasio je Kordić, bez obzira na moguće razloge nestanka neke osobe svakoj prijavi  pristupa na isti način te poduzima sve mjere kako bi nestalu osobu pronašla.

Crveni križ koji ima vrlo dugu tradiciju traganja, rekla je Kim Anić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka,  svoja saznanja i informacije prosljeđuje nadležnima za provjeru i traganje na terenu, a osobito su važne , istakla je K. Anić, preventivne aktivnosti u spriječavanju trgovanja ljudima.

>> Tijekom proteklih sedam dana nestalo devet osoba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije