Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sredstva iz EU

Šuica: Namijenjeno nam je 60 milijuna kuna za zapošljavanje mladih

dubravka šuica
Goran Stanzl/PIXSELL
22.11.2013.
u 16:34

Nažalost, ne vidimo da ova Vlada, pogotovo Ministarstvo rada, koristi, niti je transparetno pokazala na koji će se način, i hoće li se ta sredstva utrošiti, zaključila je Šuica u Rijeci

"Europska unija – potencijali i mogućnosti" naziv je danas održane tribine u Rijeci na kojoj su predavanja održali HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Andrej Plenković. Na pitanje kakav je odjek problema Hrvatske u Briselu, Šuica je napomenula da Hrvatska dijeli sudbinu Europe i obratno.

- Činjenica da se Hrvatska puno sporije oporavlja i da je još uvijek u krizi za razliku od mnogih europskih zemalja – kazala je Šuica izdvojivši problem nezaposlenosti mladih.

- To je važna, europska tema. Nažalost, Hrvatska je treća po nezaposlenosti mladih u dobi od 24 do 29 godine, nakon Španjolske i Grčke, što je zabrinjavajući podatak. Hrvatska vlada mora konačno početi koristiti europske instrumente koji joj stoje na raspolaganju kao što je garancija za mlade. Na žalost, u ovome trenutku ne vidimo velikih pomaka, a i proračun za sljedeću godinu nije baš za pohvaliti se – rekla je Šuica objasnivši kako postoji institut nazvan garancija za mlade, u kojemu je za Hrvatsku u sljedećem dvogodišnjem razdoblju određeno 60 milijuna eura za zapošljavanje mladih, za pomoć pri zapošljavanju, različite poticaje, i još 60 milijuna koji postoje u Europskom socijalnom fondu za istu namjenu. 

Nažalost, ne vidimo da ova Vlada, pogotovo Ministarstvo rada, koristi, niti je transparentno pokazala na koji će se način, i hoće li se ta sredstva utrošiti, zaključila je Šuica. Plenković je za idući tjedna najavio održavanje okruglog stola u EU parlamentu o gospodarskom i financijskom utjecaju članstva u EU na Hrvatsku na kojem će uz Ivanu Maletić sudjelovati i Martina Dalić, a razgovarat će se o trgovinskoj razmjeni, korištenju fondova, pokrenutoj proceduri prekomjernog proračunskog deficita. Ivana Maletić pak upozorava na nedovoljno korištenje fondova.

- Od početka 2012. godine najsnažnije investicije u Hrvatskoj trebale su biti investicije u pripremu projekata, upravo zbog novca koji nas očekuje iz EU fondova. Ovog je tjedna u EU parlamentu izglasana financijska omotnica, odnosno višegodišnji financijski okvir, a u njemu je i omotnica i za Hrvatsku za razdoblje od 2014. do 2020. Očekuje nas samo iz kohezijske politike 8,1 milijardu eura, iz poljoprivredne dodatnih 3,3 milijarde eura. Za iskoristiti ta sredstva trebalo je uložiti preko 6 milijardi kuna u pripremu projekata, pripremati ih u 2012. godini, a u 2013. biti spreman i odmah koristiti te novce.

Ono što nam se trenutno događa da smo od 1. srpnja 2013. kao država članica u europski proračun uplatili 1,4 milijardi kuna, a da nismo povukli niti eura od 450 milijuna eura koja su nam dodijeljena od 1. srpnja, zato što se Vlada od početka 2012. nije na fokusirala na pripremu projekata za korištenje EU fondova i nije napravila ništa da taj potencijal za gospodarski rast i razvoj pokrene – kazala je Maletić osvrnuvši se i na proračunske probleme.

- U prijedlogu proračuna deficit Hrvatske u samome rebalansu za 2013.raste sa 3,0 na 4,8 posto BDP-a, u proračunu 2014. na 5,0 posto BDP-a, a u proceduri prekomjernog deficita zadana razina je 3,0 posto i tu je problem – mi ulazimo u proceduru prekomjernog deficita, Vlada to zna, a diže deficit već u prijedlogu proračuna za 2014. godinu, dakle, zna da će odmah morati ići u rebalans početkom 2014. i da donosi dokumente koji su potpuno nevjerodostojni i nekonzistentni – kazala je Maletić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije