Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREČ

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova odgovorila na prijavu seksističkog plakata porečkog restorana "Divino"

Višnja Ljubičić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
18.12.2014.
u 16:33

Seksizam u oglašavanju zabranjen je Zakonom o ravnopravnosti spolova

Na prijavu seksističkog reklamnog plakata restorana "Divino" koju je Centar za građanske inicijative Poreč 18. studenoga podnio Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, stigao je i odgovor pravobraniteljice Višnje Ljubičić.  

Naime, porečki Centar za građanske inicijative u pritužbi je naveo da reklamni plakat "prikazuje ženu koja na sebi nosi raskopčanu košulju i haltere, a oko nje za stolom sjedi trojica muškaraca pred kojima je poslužena riba te u ruci drže čaše vina. Žena stoji pred muškarcima u pozi kao da im se nudi. Iznad fotografije stoji natpis „Feel Porec with all your senses“(„Osjeti Poreč svim svojim osjetilima“), koji sugerira da se u Poreču svim svojim osjetilima može osjetiti riba, vino i žena. Ovom seksističkom reklamom ženu se dovodi u podčinjeni položaj. Stječe se dojam da se u ponudi restorana, uz jelo i piće, nude i žene za seksualne usluge, što je zapravo trgovanje ljudima.“ Seksizam u oglašavanju zabranjen je Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Izdvajamo  dijelove  u kojima Pravobraniteljica potvrđuje kako se reklamnim plakatom prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova i u kojima reakciju Centra za građanske inicijative Poreč nalazi opravdanom:

"...  izdvajanjem  fotografije  koja  prikazuje  ženu u donjem rublju (koja stoji  u senzualnom stavu koji asocira na stereotip o prostitutkama koje se na  taj  način „nude“) iz konteksta kolekcije u sklopu koje je snimljena te dodavanjem  slogana  „Feel  Poreč with all your senses“ na reklamni plakat, postiže se efekt kojim se sugerira da se muškarcima za stolom pored hrane i pića  nudi  i  žena,  tj.  da  pored  ribe  i  vina  kušaju  i „osjete svim osjetilima“ i ženu. Prema tome, način na koji su spojeni različiti elementi koji sami po sebi ne predstavljaju diskriminirajuću poruku na temelju spola uvjetovao  je  takav učinak reklamnog plakata koji njegovu poruku čini vrlo podložnom interpretaciji kakvu je opisala pritužiteljica. Pritom napominjem da  ovdje ne problematiziram namjeru koja se željela postići ovim reklamnim plakatom, već isključivo učinak koji je proizašao iz nje. ...  Sagledavajući  primjer o kojem se radi u ovom slučaju (reklami plakat) iz  pozicije interpretacije pritužiteljice, žena se na plakatu prikazuje na način  koji  konzumentu  reklame  sugerira  da  će pored zadovoljstava koja pružaju  hrana  i  piće, moći osjetiti i zadovoljstvo tjelesne seksualnosti konkretne  žene koja ih kao muškarce „poslužuje“. Stoga, s obzirom da je na temelju ukupnog dojma koji pruža kombinacija vizualnog i tekstualnog dijela reklamnog  plakata  takva  interpretacija vrlo izgledna, reakciju Centra za građanske  inicijative  Poreč  nalazim  opravdanom  te  smatram da reklamni plakat   sadrži  elemente  koji  nisu  u  skladu  s  čl.16.st.2.  Zakona  o ravnopravnosti  spolova  prema  kojem  je  zabranjeno  javno prikazivanje i predstavljanje   žena   i   muškaraca  na  uvredljiv,  omalovažavajući  ili ponižavajući način. Slijedom  navedenoga,  dajem   p r e p o r u k u  da u budućim marketinškim aktivnostima  restoran  Divino  posebnu  pozornost  obrati  da  izvlačenjem pojedinog  umjetničkog izričaja kojeg koristi u reklamne svrhe iz konteksta ne  postigne  diskriminirajući  učinak  na temelju spola", stoji u odgovoru Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

>> Vlasnik restorana: Ne vidim zašto je plakat seksistički, ali ću ga danas skinuti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije