Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilne padaline

Bujice potopile obalne gradove. Ispred pulske Arene 'plivale' fekalije i toaletni papir

poplava,Pula
Foto: M. ANGELINI/Glas Istre
1/11
20.09.2014.
u 16:47

Zbog velike količine padalina koje su se obrušile na Pulu u vrlo kratkom vremenu, poplavljen je veliki dio grada

Sjeverni Jadran, riječko i splitsko području danas je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom. Na splitskom području očekuju se olujni udari juga brzine vjetra veće od 45 km na sat.

Obilna kiša uzrokovala je jutros probleme u centru Pule, javlja Glas Istre. Zbog velike količine padalina koje su se obrušile na Pulu u vrlo kratkom vremenu, poplavljen je veliki dio grada. Pod vodom su se našle sve glavne prometnice, a najviše problema bilo je oko zgrade Croatia osiguranja gdje je na dubini od oko pola metra ostalo zaglavljeno nekoliko automobila koje je izvlačila vučna služba. Poplavljeni su i mnogi podrumi, stanovi u prizemlju i poslovni prostori.

Iz županijskog centra 112 izvijestili su da je do 6 sati u Puli palo 10 litara kiše po četvornom metru, u Pazinu i Poreču do 8 sati palo je 16, odnosno 26 litara. Prema dostupnim podacima nekih mjernih stanica, Pulu je do 10 sati zalilo više od 40 litara kiše po četvornom metru. Osim vode, pulski vatrogasci koji su do 10 sati imali 25 dojava o poplavama diljem grada, morali su se uhvatiti u koštac i s odronima i ogromnim kamenjem po cestama.

Na teren su izašla i vozila Herculanee čiji su djelatnici pokušavali "odčepiti" šahtove, a najviše posla imali su ispred Arene gdje je i ovoga puta izbila kanalizacija te čitavu ulicu prekrila fekalijama i toaletnim papirom.

24 sata javljaju kako je nevrijeme pogodilo i Zadar gdje su poplavljene ulice.

U Zadru su pale 53 litre kiše po četvornom metru, a zbog obilnih oborina pod vodom su se našli dijelovi centra te zadarska riva. Iz Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije doznaje se da se ispumpavala voda iz stambenih i skladišnih prostora u prizemljima zgrada. Vatrogasci su intervenirali i u Bibinjama te u podvožnjaku na ulazu u Biograd, gdje je zapeo autobus.

U Puli je jutros palo 45 litara kiše po četvornom metru, a zbog velikih količina vode na prometnicama te poplavljenih podruma i poslovnih prostora na teren su izašli i pulski vatrogasci, javlja portal Dalmacijanews.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno vrlo jakom kišom zahvatilo je oko podneva Makarsko primorje. Od 8 pa do 13 sati palo je 48 litara kiše po metru četvornom, a u samo tridesetak minuta poslije podne palo je 40 litara kiše po četvornom metru, informacija je makarskoga Gradskog centra Osejava.

Obzirom na obilne padaline Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je posebne napomene za pojedine dijelove Hrvatske:

· u sjeverozapadnoj Hrvatskoj vrlo vjerojatno kiše će biti jako malo dok su značajnije količine moguće u Posavini

· u Podravini vrlo vjerojatno kiša može u većini predjela i izostati, dok južnije prema Posavini količina lokalno može biti oko 40 mm

· u Karlovačkoj regiji veća vjerojatnost za značajne količine kiše je u predjelima uz Gorski kotar

· u Gorskom kotaru lokalno može pasti i više od 100 mm/24h

· količina oborine bit će vrlo vjerojatno izrazito nejednoliko raspoređena, ali lokalno u sat do dva može pasti i više od 30 mm

· sj. Jadran bit će po sadašnjim parametrima regija s najvećim izgledima za lokalno vrlo obilnu oborinu

· u Dalmaciji se očekuje od lokalno neznatne količine do moguće i ekstremnih količina, a sadašnji pokazatelji daju veću vjerojatnost da će najugroženije područje biti ono sjevernije od Splita

· na južnom dijelu Jadrana lokalno je moguć izraženiji pljusak s kojim u sat do dva može pasti i oko 50 mm, a moguće i više

Foto: DUZS

>> Drava se povlači, ali mještani Križnice i dalje su odsječeni od Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar sisackiDomoljub
sisackiDomoljub
11:54 20.09.2014.

Zar će se Lijepa naša pretvoriti u tropske šume??

DU
Deleted user
10:31 20.09.2014.

Ovo vise nije normalno cetiri dana sunca pa cetiri dana kise pa tako vec punih pet mjeseci,ima li tome kraja.

SL
slobodniradnik
15:06 20.09.2014.

Kakav narod, takvo vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije