Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKO STOŽER:

'Ministarstvo zaštite okoliša nalikuje Ministarstvu smiješnog hoda Monty Pythona'

Marišćina
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
11.08.2014.
u 14:18

Unatoč mnogobrojnim primjedbama javnosti na Stručnu podlogu zahtjeva za ishođenje okolišne dozvole, Ministarstvo je, napominju, bezuvjetno prihvatilo taj dokument

Postupak izdavanja okolišne dozvole za Županijski centar gospodarenja otpadom Marišćina još je jedna farsična predstava Ministarstva zaštite okoliša  i prirode, upozoravaju iz Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.

- Nacrtom rješenja za okolišnu dozvolu Ministarstvo ignorira postojanje Faze 0-1 projekta, iako se ta faza provodi na istim katastarskim česticama na kojima se gradi novo postrojenje ŽCGO Marišćina za koje se izdaje okolišna dozvola - objašnjava Josip Begonja iz Eko Stožera.

Unatoč mnogobrojnim primjedbama javnosti na Stručnu podlogu zahtjeva za ishođenje okolišne dozvole, Ministarstvo je, napominju, bezuvjetno prihvatilo taj dokument i u objavljenom nacrtu rješenja za okolišnu dozvolu samo se usputno referiralo na primjedbe, odbivši ih bez valjanog obrazloženja.

Ignorira se, nastavio je Begonja, i zahtjev javnosti da se na samom izvoru zagađenja, na lokaciji ŽCGO Marišćina uvedu dodatne kontrolne mjere zaštite okoliša kao i izgradnja pristupne ceste, što je bio preduvjet za rad postrojenja, Umjesto toga, upozoravaju u Udruzi, Ministarstvo izdaje rješenje u kojem stoji da postojeća prometnica, koja nema potrebnu rasvjetu, nogostupe, pješačke prijelaze niti oborinsku kanalizaciju, osigurava pravac za redovni dovoz otpada.  

Ovakva zlouporaba Studije utjecaja na okoliš diskvalificira Stručnu podlogu kao dokument temeljem kojeg se pokreće postupak ishođenja okolišne dozvole, poručuju iz  Eko Stožera te ističu kako je cjelokupni proces nabave postrojenja za MBO planiran po FIDIC "žutoj knjizi" koja uvjetuje izradu nove studije utjecaja na okoliš, što nije učinjeno.

- Oni su očito imali imali unaprijed spreman nacrt okolišne dozvole. Cijeli su postupak htjeli ubrzati. Ponekad imam osjećaj da ovo Ministarstvo, koje cijeli postupak želi ubrzati, nalikuje onom "Ministarstvu smiješnog hoda" Monty Pythona. Oni ne rade svoj posao, uopće ne štite okoliš i ljude, toliko su ubrzali proceduru da su izašli izvan zakona koji su sami propisali - kazao je Josip Katalinić, predsjednik Eko Stožera, napomenuvši kako oni više ne mogu čekati. Podnijeli su Državnom odvjetništvu novu kaznenu prijavu, a sljedeće što kane je obratiti se i Europskoj uniji.

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
14:47 11.08.2014.

Jeli ova ideja o "ministarstvu smiješnog hodanja" primijenjiva i na ostala ministarstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije