Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAZARIŠTE Ulaganja u pivovaru vrijedna tri mil. eura

Ličanka će godišnje proizvoditi 15 milijuna litara Velebitskog piva

15.04.2009.
u 16:42

Prodavši svoje udjele u jednoj informatičkoj tvrtki u kojoj je radio, Karlo Starčević odlučio se potkraj 90-ih iz Njemačke vratiti u rodnu Liku i sav novac uložiti u pivovaru koja je nikla na ledini u Pazarištu. Tih godina prestala je raditi otočka pivovara koja je sa 104 godine bila najstarija pivovara u Hrvata.

Prvu degustaciju Velebitskog piva Ličanka je imala 29. travnja 1998. - Sve sam napravio bez bankarskih kredita. Pomogli su mi bivši poslovni partneri, a uz njihovu pomoć sada završavam i novu investiciju vrijednu tri milijuna eura kako bih povećao proizvodnju sa sadašnjih milijun litara na 15 milijuna litara piva godišnje, priča Starčević.

U Ličanki je, unatoč provali koja se dogodila prije desetak dana, u tijeku montaža nove punionice s praonicom boca, a uskoro će početi i montaža novih fermentatora. Tada će ova pivovara zapošljavati 20-ak radnika. Inače, Velebitsko pivo, koje je čisti prirodni proizvod, vrlo je traženo na tržištu. Pred potpisom su ugovori za izvoz u Australiju i Kanadu, a ima upita i iz Njemačke.

- Posljednjih mjeseci sirovine su poskupjele 30 do 50 posto, a repromaterijal 50. Maloprodajna cijena to više ne može podnijeti - kaže Starčević, dodajući kako je poseban problem svih pivara trošarina koja je 2,44 kune po litri te davanja za šume, vode, okoliš i slično. Kaže da je u Njemačkoj trošarina 63 lipe po litri. (M. Č.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije