Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum o dvojezičnosti

Istarski HSP dr. Ante Starčević: Zgroženi smo izjavama Valtera Flege

valter flego
18.11.2013.
u 18:15

HSP dr. Ante Starčević Istarske županije reagirao je priopćenjem na izjavu istarskog župana Valtera Flege i osporavanje prava na prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti na području Istre.

HSP dr. Ante Starčević Istarske županije resgirao je priopćenjem na izjavu istarskog župana Valtera Flege i osporavanje prava na prikupljanje potpisa za referendum o dvojezičnosti na području Istre. Prenosimo dio pisanoga priopćenja, koje potpisuje predsjednica HSP AS Istre Ana Kolić Marković.

– Zgrožena sam, zapanjena sam činjenicom da jedna osoba koja vodi ovu županiju (Istarsku) poput Valtera Flege, osoba čija se takozvana kozmopolitska stranka poziva na suživot, koja se poziva na moderni, ali u Europi ne baš voljeni "multi-kulti", a nadasve na demokratske tekovine, zgrožena sam izjavom da oni, tj, IDS, a to je i sama Istarska županija, neće podržati referendum o dvojezičnosti kao najviši oblik odlučivanja demokratskog svijeta.

Slijedom toga, Poreč odbija dati dozvolu za nešto što je zakonom propisano. Zar ste zaboravili na osnove pravne države i demokracije, ili je nikad niste ni imali? Čega se bojite – da će određena manjina, koje po gradovima Istre nema ni 15 posto, osim u par mjesta, izgubiti neka prava. Hrvatska prava u Istri su neosjetljivom, sebičnom i diktatorskom izjavom Flege da ne podržava referendum ozbiljno povrijeđena. Povrijeđen je i zakon jer gradovi po Istri, osim dosad Umaga, stvaraju prepreke za davanje dozvola potrebnih za prikupljanje potpisa. Šta se to dogodilo IDS-u? Zar otvoreno pokazuje čiji je sluga, zar otvoreno pokazuje mržnju prema zemlji koju je srpski agresor napadao uime njihova političkog, kulturološkog i vjerskog simbola – ćirilice.

Flego, a s njim i IDS, boje se nestanka s političke scene koji će ih zasigurno zateći ako dođe do Zakona o regionalnom preustroju, boje se da bi prisutnost manjine od najmanje 50 posto bila uvjet za dvojezičnost. Čudi me i zgražava još jedna  društvena nakaznost – gdje je Udruga branitelja i veterana iz Pule, Rovinja, Poreča itd., gdje je lokalna HVIDRA da otvoreno reagiraju na IDS-ovu netrpeljivost prema braniteljima. Zar je i njihova šutnja kupljena kao i na lokalnim izborima? Pa draga gospodo branitelji, ujedno bliski vlasti, poznata je razlika i među vama.

Svojom  izjavom Flego je srušio most lažne ''convivenze'' jer mi Hrvati u Istri smo ugroženi, naše pravo na glas je ugroženo i osporeno, a ovo bolesno društvo, kako Pupovac naziva Hrvatsku, čine upravo ovakvi kojima poginula djeca u Domovinskom ratu, poginuli branitelji, silovane istraumatizirane žene, uništene obitelji, na tisuće njih nisu rastužila nemilosrdna srca. Boje se samo, ako normalno i u skladu s demokratskim načelima i zakonom pristanu na davanje dozvola za prikupljanje potpisa, da će im talijanska manjina ovdje zatvoriti glasačku i financijsku špinu", navodi Ana Kolić Marković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije