Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita naziva

Hrvatski i slovenski proizvođači pršuta postigli sporazum

Istarski pršut
Dusko Marusic/PIXSELL
17.10.2014.
u 16:13

Nakon što Europska komisija provjeri dostavljenu dokumentaciju, nastavlja se postupak registracije na EU razini sve do donošenja odluke o zaštiti naziva ''ISTARSKI PRŠUT“ /“ISTARSKI PRŠUT“ oznakom izvornosti.

Slovenski prigovor na registraciju oznake izvornosti "Istarski pršut" na razini EU riješen je zajedničkim dogovorom Hrvatske i Slovenije. Ministarstvo poljoprivrede je 12. rujna 2014. godine poslalo Europskoj komisiji dokumentaciju o postignutom sporazumu, čime je omogućen daljnji korak u zaštiti naziva proizvoda ''ISTARSKI PRŠUT“ /“ISTARSKI PRŠUT“ oznakom izvornosti na razini Europske unije.

Nakon što Europska komisija provjeri dostavljenu dokumentaciju, nastavlja se postupak registracije na EU razini sve do donošenja odluke o zaštiti naziva ''ISTARSKI PRŠUT“ /“ISTARSKI PRŠUT“ oznakom izvornosti.      

- Ovaj Sporazum je veliki uspjeh proizvođača Istarskog pršuta koji su u suradnji s Istarskom županijom i Ministarstvom poljoprivrede uložili mnogo truda, upornosti i znatna financijska sredstva kako bi zaštitili proizvod - Istarski pršut. To je ujedno prvi primjer uspješnog okončanja zaštite proizvoda modelom prekogranične suradnje, te će nam stečeno iskustvo poslužiti u postupku zaštite drugih tradicionalnih istarskih proizvoda“, naglasio je danas u Vodnjanu istarski župan Valter Flego. Istakao je kako je ovim Sporazumom dodatno naglašena važnost i činjenica da Istarski pršut pripada  teritoriju, a ne državama. Sukladno tomu, Istarski pršut je autohtoni proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na način kako se to radi u Istri., kazao je i podsjetio da je to prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije.

>>Slovenci žele zabraniti i istarski pršut!

>>Nijedan proizvod s nazivom pršut ne može biti registriran bez našeg pristanka!?
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije