Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na više od 1100 m2

Gospić dobio novu multifunkcionalnu knjižnicu

gospic
Foto: Ivana Kaleb Asić
1/4
22.07.2014.
u 09:56

Gospićka knjižnica broji 900 članova, a prema dosadašnjim iskustvima taj se broj, po otvorenju novih i kvalitetnije uređenih prostora, udvostruči ili čak utrostruči

Realizacijom 4 milijuna kuna vrijednog projekta Gospić je dobio potpuno novu multifunkcionalnu knjižnicu. Samostalna narodna knjižnica iz dosadašnjih 200 m2, preselila se u Kulturno – informativni centar na više od 1100 m2.

U ovoj se knjižnici na dvije etaže nalazi 60 000 jedinica knjižne građe i oko 4 500 jedinica audio vizualne građe. Uređen je i dječji multifunkcionalni odjel, studijska čitaonica za cjelodnevni boravak učenika i studenata , a sve je napravljeno po standardima knjižničarske struke. 70% sredstava za ovaj projekt izdvojilo je Ministarstvo kulture, dok je sa 30% sudjelovao Grad Gospić.

Gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić kazao je kako je ponosan što Gospić sada ima kvalitetnu knjižnicu, a budući da je proračunski korisnik, Krmpotić će Gradskom vijeću predložiti da gospićki umirovljenici imaju besplatnu članarinu.

Gospićka knjižnica broji 900 članova, a prema dosadašnjim iskustvima taj se broj, po otvorenju novih i kvalitetnije uređenih prostora, udvostruči ili čak utrostruči. Ravnatelj Milan Šarić ističe kako bi bio zadovoljan i sa 1400 – 1500  članova koje bi knjižnica,  nakon niza godina u skučenom prostoru i  neadekvatnim uvjetima, sada kada je dobila dostojno mjesto, definitivno mogla privući.

>> Nikola Tesla vraća se u Gospić, ali ne na trg, nego ispred KIC-a

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tatamario777
15:35 22.07.2014.

Ajde neka se i u Gospiću radi na kulturi i edukaciji. Sve super, ali sve ide u Gospić, a zaboravili smo ostale susjedne gradiće (Otočac, Senj...) koji su kolijevka kulture tog kraja. Još jedna stvar se zaboravlja - govor. Naime,me, u Senju i Otočcu se govori čakavski, dok se u Gospiću govori štokavski. Ukoliko se ne poduzmu hitni koraci za očuvanje čakavskog narječja u Senju i Otočcu, u skoroj budućnosti doći će do potpunog nestajanja istog. Zato ću ovo napisati kako bi to izgovorio čakavski (ispričavam se na eventualnim pogreškama, slobodno me ispravite): "Nek, nek, nu se i gori u Gospiću malko kulture metne. Neka bude, ma sve ode u Gospić, a zaboravljadu Senj i Otočac ča su zibke kulture vog dila Rvacke i di ljudi odvika imadu kulturu. Nami figa. Eeee, mi pripovidamo čakavski, kaj tobož. Ma jadna nam mater, niki od ve mladosti nezna beknut čakavski, samo gledadu televiziju i buljidu u kompjutore. Matere i oci, morate svoju dicu više učit svome divanu, jerbo budemo li čekali da nas naučidu drugi, ode naš divan. I ne morate se sramit nigdi čakavskog divana nego ča više pripovidajte po domaću. Bog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije