Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporno odlagalište

Dozvola za Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina pred Upravnim sudom

marišćina,smetlište
Nel Pavletić/Pixsell
20.05.2014.
u 15:46

Udruga se obratila Upravnom sudu i podigla upravnu tužbu protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojom traže proglašavanje izdanih dozvola ništavnima zbog nemogućnosti stvarnog izvršenja rješenja kako je to opisano glavnom projektu ŽCGO Marišćina

Unatoč tvrdnjama kako se projektom Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina poštuju EU direktive, Europska komisija je 30. travnja Udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina uputila odgovor u kojemu potvrđuju da se bio-reaktorsko odlagalište, kakvo je planirano u ŽCGO Marišćina, ne smatra načinom smanjenja biorazgradivog otpada na odlagalištima.

Udruga se obratila Upravnom sudu i podigla upravnu tužbu protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojom traže proglašavanje izdanih dozvola ništavnima zbog nemogućnosti stvarnog izvršenja rješenja kako je to opisano glavnom projektu  ŽCGO Marišćina.

- Prema Knjizi 11 glavnog projekta ŽCGO Marišćina, izgradnja županijske ceste prije puštanja u rad cijelog postrojenja nezaobilazni je uvjet za dobivanje uporabne dozvole. Ta se cesta neće dovršiti još godinama, a u međuvremenu bi slučaj mogao dospjeti i do Međunarodnog suda pravde u Strasbourgu, jer mi od traženja pravde nećemo odustati - poručio je u Josip Katalinić, predsjednik Eko Stožera.

Poseban im je poticaj, kažu u Udruzi, nevjerojatna bahatost kojom se, nakon negativnih nalaza revizora projekta, desetogodišnjeg kašnjenja izgradnje postrojenja i pristupne ceste, kršenja EU direktiva i EU ugovora o sufinanciranju, nastavlja izgradnja ŽCGO Marišćina iako je jasno, ističu, da je riječ o tehnološki zastarjelom, promašenom, ekonomski neisplativom i ekološki neprihvatljivom projektu koji će Hrvatsku opljačkati za 87,9 milijuna eura.

>>Županijski oporbeni vijećnici: Marinšćina je neodrživ projekt

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije