Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi britanski monarh

Charles III. proglašen kraljem: 'Duboko sam svjestan svog naslijeđa, dužnosti i odgovornosti'

Charles III. proglašen novim kraljem
Foto: Victoria Jones
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.09.2022.
u 11:43

S balkona palače St. James u 11 sati će se objaviti proglašenje kralja, a potom će to biti učinjeno i na drugim mjestima u kraljevstvu i u Londonu.

Kralj Charles III. proglašen je novim britanskim monarhom na sastanku Vijeća za nasljeđivanje trona u palači St James.Na sjednici vijeća proglašava se novi monarh koji potpisuje zakletvu da će braniti sigurnost Škotske crkve.To vijeće ceremonijalno je tijelo koje se sastaje u Londonu nakon smrti monarha kako bi formlano proglasilo nasljednika na tronu.

Tijek događanja:

11:51 Jedna od prvih odredbi novog kralja je da dan sprovoda njegove majke ubuduće bude državni praznik. 

11:25 Novi kralj počeo je govor objavom o smrti svoje voljene majke, kraljice. 

- Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Moja majka pravi je primjer cjeloživotne ljubavi i nesebičnog služenja. kraljevstvu. Vladavina moje majke bila je bez premca, predana i odana. Čak i u tuzi, zahvalni smo joj na njenom vjernom služenju. Duboko sam svjestan svog naslijeđa, dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene, rekao je Charles III i posebni se zahvalio svojoj supruzi Camilli. 

11:05 Svečanost je otvorena objavom smrti kraljice Elizabete II. Predsjednica Vijeća Penny Mordaunt rekla je: "Moja gospodo, moja je tužna dužnost obavijestiti vas da je Njezino Milostivo Veličanstvo, Kraljica Elizabeta II., preminula u četvrtak, 8. rujna 2022., u dvorcu Balmoral." Kralj Charles III tada je službeno proglašen novim suverenom nacije, a proglašenje tek treba uslijediti kasnije tijekom ceremonije. Ovaj postupak je formalna potvrda novog kralja, koji će stići kasnije tijekom ceremonije. Prema tradiciji, novi kralj nije sudjelovao u postupku.

11:02. Počela je ceremonija. 

 

10:57 - Više od 200 članova Tajnog vijeća, od zastupnika preko bivših premijera do članova svećenstva, okupilo se u palači St. James. 

10:30 - Upravo smo vidjeli Liz Truss kako ulazi. Izgledala je smireno i staloženo u tako velikom tjednu za nju - postala je nova premijerka u utorak, imenovala ju je kraljica u Balmoralu i sada, kao dio ceremonije koja imenuje kraljičinog nasljednika, kralja. Ovdje je daleko od pogleda gomile, ulazi ispod nazubljenog balkona Palače. Unutra će se susresti sa svojom konzervativnom kolegicom Penny Mordaunt, koja, kao lord predsjednica Tajnog vijeća, ima ulogu objaviti kraljičinu smrt tijekom ceremonije, objavio je BBC. 

8:40 - Nakon smrti kraljice Elizabete II. djeca princa Harryja i Meghan Markle trebala bi postati princ Archie i princeza Lilibet osim ako novi britanski kralj ne odluči prekinuti tradiciju i promijeni pravila.

Promjena naslova događa se kada novi monarh preuzme prijestolje i praunuci prethodnog vladara postanu unuci novog. Iako djeca vojvode i vojvotkinje od Sussexa po zakonu imaju pravo na svoje kraljevske titule, Meghan je ranije rekla kako vjeruje da će njezinoj djeci biti oduzete kraljevske titule.

Tijekom prošlogodišnjeg intervjua s Oprah Winfrey, bivša glumica serije "Suits" rekla je da je kraljevska obitelj razgovarala o promjeni pravila kako bi spriječila Archieja da preuzme svoju prinčevsku titulu.

Meghan je dodala da su odluku donijeli dok je još bila trudna s prvim djetetom i tvrdi da je ideja proizašla iz zabrinutosti zbog toga koliko će "tamna" biti boja bebine kože.

Prema protokolima koje je 1917. uspostavio kralj George V.,  djed kraljice Elizabete II., djeca i unuci monarha dobivaju titule, a praunuci su isključeni.

U vrijeme njihova rođenja i Archie (3) i Lilibet (1) bili su praunuci suverena.

Oni su sada unuci novog kralja koji je ranije izrazio želju za smanjenjem broja članova kraljevske obitelji.

Iako Karlo III. nije pružio dodatne pojedinosti, moguće je da bi mogao smanjiti broj članova kraljevske obitelji samo na one koji su u nasljednoj liniji za tron.

Kako bi spriječio da Archie postane princ, a Lilibet princeza kralj bi morao donijeti novi propis.

Prema trenutnoj liniji nasljeđivanja, Archie i Lilibet, koji žive u Kaliforniji sa svojim roditeljima, sada su šesti i sedmi u redu za britansko prijestolje. Prije njih dolaze njihov stric, princ William i njegovo troje djece, George, Charlotte i Louis, a zatim Harry.


7:00 - Novi britanski kralj održao je prvi sastanak u s premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači, prenosi BBC, a u katedrali sv. Pavla u Londonu održana je molitva i komemoracija u znak sjećanja na pokojnu kraljicu Elizabetu II. Prije ulaska u Buckinghamsku palaču kralj Charles III. i kraljica Camilla više od 10 minuta su se rukovali s desecima okupljenih ispred palače, navodi Reuters.

Truss se naklonila novom kralju i s njime se rukovala, a on joj je obećao da "neće oduzeti previše vremena". Njihov susret trajao je oko pola sata, prenose agencije.

Prije službenog razgovora kralj je rekao premijerki kako je bilo "tako dirljivo" vidjeti mnoštvo ožalošćenih zbog smrti njegove majke kad je ranije stigao u palaču. Truss je izrazila "iskrenu sućut", a monarh rekao da je "vrlo ljubazna".

Video: Otkriveno je što se točno događalo u sobi kada je kraljica umrla i tko je bio s njom kada je izdahnula

"To je trenutak kojeg sam se pribojavao, a znam da su ga se pribojavali i mnogi ljudi", kazao je je on o smrti svoje majke Elizabete II.

Kraljica Elizabeta II. održavala je tjedne audijencije s premijerima tijekom svoje vladavine.

Nakon susreta s kraljem premijerka je nazočila molitivi i komemoraciji u znak sjećanja na kraljicu u katedrali sv. Pavla u Londonu gdje je prvi put službeno intonirana himna "Bože čuvaj kralja". Za vrijeme vladavine Elizabete II. pjevalo se "Bože čuvaj kraljicu". 

U crkvi se prenosilo prvo obraćanje kralja u kojem je Karlo III. rekao da osjeća "duboku tugu" zbog smrti svoje majke, kraljice Elizabete II., i obećao je da će nastaviti njenu "doživotnu službu" naciji.

Video: Niti jedan monarh nije vladao 70 godina: Kraljica Elizabeta bila je omiljena u javnosti još od 19. godine života!

6:45 - Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasljeđuje prijestolje automatski, a proklamacijom vijeća tek se potvrđuje ime i identitet novog kralja  i službeno objavljuje koje će ime nositi. S balkona palače St. James u 11 sati će se objaviti proglašenje kralja, a potom će to biti učinjeno i na drugim mjestima u kraljevstvu i u Londonu.

Britanski kralj napusto je dvorac Balmoral gdje su se on i ostali članovi kraljevske obitelji okupili nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete u četvrtak.

Reutersova fotografija prikazala je 73-godišnjeg monarha na stražnjem sjedalu sivog automobila, sa svojom suprugom, a sada kraljicom suprugom Camillom na prednjem sjedalu  pokraj vozača. 

Očekuje se da će se novi kralj obratiti prvi put zemlji oko 18,00 sati po lokalnom vremenu u petak.

 

Komentara 4

Avatar Žabac
Žabac
11:31 10.09.2022.

Civilizacija koja još uvijek kliče kraljevima što su u biti ništa drugo nego TLAČITELJI nasroda, takva civilizacija je primitivna. Ljudski rod si je samo umislio da je napredan jer ima tehnološka čuda ali iz duhovnosti dolazi napredak, ne materije, s time da duhovnost nije =religioznost, sasvim suprotno, duhovan čovjek je slobodnog uma i duha pa i tijela a netko ko povija kičmu pred kraljevinama sasvim sigurno nije slobodan, dapače nitko ko pred ikime povija kičmu nije slobodan.

Avatar Dragovit
Dragovit
11:18 10.09.2022.

E moj "Karlo", četiri desetljeća čamio si čekajući, ali si napokon dočekao. 😎

Sve će biti dobro
12:07 10.09.2022.

Konačnu i ova beštija riknula, sad će kod Taje da podnese izvješće, a i devi će biti lakše proći kroz ušice nego ovoj .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije