Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U beogradskoj bolnici

Umro glumac Bata Živojinović

Bata Živojinović
Foto: screenshot/youtube
23.05.2016.
u 09:58

Bata Živojinović glumio je u 280 serija i filmova, a proslavio se u onim partizanskim

Legenda srpske i jugoslavenske kinematografije Velimir Bata Živojinović (83) umro je sinoć u beogradskoj bolnici Svetog Save nakon duge bolesti, objavili su tamošnji mediji.

Bata Živojinović glumio je u 280 serija i filmova, a proslavio se u onim partizanskim.

Beogradski mediji nazivaju ga najvećim srpskim glumcem. Poznat je bio i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji jer igrao mnogo glavnih uloga u produkcijama svih republičkih kinematografija. Debitirao je 1955. u filmu "Pesme s Kumbare" Radoša Novakovića, a prvu glavnu ulogu ostvario je u hrvatskom filmu "Vlak bez voznog reda" Veljka Bulajića 1959. godine. Najviše popularnosti donijele su mu uloge u partizanskim filmovima 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Jedan od njih, "Valter brani Sarajevo", donio mu je slavu i u Kini.  Glumio je, među ostalim, i u filmskim spektaklima "Kozara" (1962.), "Bita na Neretvi" (1969.), "Sutjeska" (1973.).

Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom Samardžićem, Borisom Dvornikom i Milenom Dravić. Uz uloge u partizanskim filmovima, hrvatska publika ga pamti i po ulozi lugara Marka Labudana u filmu "Breza" (1967.) Ante Babaje.

Devedesetih godina bavio se politikom kao zastupnik Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, a 2002. bio je kandidat te stranke na srbijanskim predsjedničkim izborima. 

Komentara 188

Avatar Sandokan
Sandokan
10:26 23.05.2016.

Citat iz Wikipedie: "1990. je izabran u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Od 1991. je aktivan na političkoj sceni kao član Socijalističke partije Srbije. U septembru 2002. je bio kandidat Socijalističke partije Srbije na izborima za predsednika Srbije. Međutim, Slobodan Milošević,, predsednik SPS kome je u to vreme suđeno u Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, je podržao kandidata Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja."

Avatar maxist
maxist
10:47 23.05.2016.

čak i profesionalni četnici odlaze......

Avatar ivo587
ivo587
11:23 23.05.2016.

To je bitno valjda ovim starčekima koji pate za prošlim vremenima, ja nit nisam gledao njegove filmove nit ih ne bi sad gledao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije