Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra Jadek:

'Sljubila sam tradicionalne slavonske delikatese i namirnice poput kulena, vrganja s čokoladom i orasima'

Slatina: Slastice koje priprema Sandra Jadek
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/12
28.02.2024.
u 22:30

Naime, Sandra Jadek izučila se za poljoprivrednog tehničara, udala se nakon škole i tek se poslije prekvalificirala za slastičarku i položila majstorski ispit. Danas je iza nje zavidan broj kulinarskih medalja, zbog čega ju zovu i kraljicom kolača. Posljednju je prije neki dan donijela s IKA Olimpijade u Stuttgartu gdje je u konkurenciji među više od tri tisuće natjecatelja iz 80 zemalja svijeta Sandra bila brončana.

Odrasla u Donjim Meljanima kod Slatine, prve je kulinarske korake napravila po receptima najprije iz bakine i mamine, a kasnije i iz svekrvine kuharice jer je još kao dijete voljela gledati kako domaćice po kućama peku kolače za svatove. Za maturalnu zabavu ispekla je tortu za svoj razred, ne sluteći tada kamo će ju život i ljubav prema kuhanju odvesti. Naime, Sandra Jadek izučila se za poljoprivrednog tehničara, udala se nakon škole i tek se poslije prekvalificirala za slastičarku i položila majstorski ispit. Danas je iza nje zavidan broj kulinarskih medalja, zbog čega ju zovu i kraljicom kolača. Posljednju je prije neki dan donijela s IKA Olimpijade u Stuttgartu gdje je u konkurenciji među više od tri tisuće natjecatelja iz 80 zemalja svijeta Sandra bila brončana.

- Četiri godine sam se pripremala jer sam htjela svijetu pokazati svoju Slavoniju. Kuhala sam i mljela žir za brašno, pravila praline od kulena, pekla kolač od kamilice i jabuke, spojila crnu noju i bučino ulje, za slastice skupljala iglice sekvoje, zaštitnog znaka moje Slatine... Sljubila sam tradicionalne slavonske delikatese i namirnice poput kulena, vrganja, žira, bundeve, kamilice, sekvoje s, primjerice, čokoladom i orasima i napravila slastice u obliku žira, vrganja, češera, kruške... - opisuje Sandra što je sve bilo na njezinu stolu kojeg je nazvala “Inati se Slavonijo” i dekorirala čokoladnim ćupom napunjenim šećernim zlatnim klasjem pšenice i crvenim makovima.

Slavonska hrastovina i mahovina poslužili su joj umjesto klasičnih stalaka za njezine slatke kreacije, a kako bi što bolje isprezentirala svoju slatku priču, na stolu su bili QR kod na promotivni film o Virovitičko-podravskoj županiji, točnije potez od Drave do Papuka te opis u kojem se predstavila:

“Tamo odakle dolazim još se uvijek njeguje kultura stola, za bogatom trpezom okupljaju se obitelji, gosti se časte najboljim jelima i vrhunskim vinima, sve je fino, ukusno i slatko. Namirnice stižu s naših njiva, iz naših voćnjaka, šuma i vinograda. Trudimo se biti najbolji domaćini, jer tamo odakle dolazim susreću se dvije poznate hrvatske gurmanske regije - Slavonija i Podravina.

U želji da vam predstavim našu lijepu priču, vodim vas na putovanje okusima i mirisima. U bundevi i grašku doživjet ćete slavonska i podravska polja, s njih vam donosim suncokrete, makove i pšenicu.

U žiru sa stoljetnog hrasta, kestenu i vrganju otkrit ćete ljepotu šume Parka prirode Papuk, u sočnoj bobi grožđa moć naših vinograda, a u kruškama, dunjama i šljivama bogatstvo voćnjaka. Ispričat ću vam priču i o seqoui, najstarijem stanovniku Slatine, grada iz kojeg dolazim. Vjerujem da ćete uživati i u autentičnim okusima pikantnog kulena, mirisne rakije i suhih šljiva…

Za mene su Slavonija i Podravina neiscrpan izvor inspiracije. Ima li bolje pozivnice za posjet mom zavičaju?”.

- Na kraju se desilo da su me ocjenjivali suci koji nisu čuli ni za Hrvatsku, a kamoli za Slavoniju - smije se nagrađivana slastičarka, od lani i dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza.

No, ako i nisu ranije čuli, zahvaljujući vještini Sandre Jadek koja je u svoje slatke fantazije utkala slavonsku dušu, sad su i Hrvatsku i Slavoniju olimpijski suci upamtili, zbog čega je neizmjerno ponosna.

Samoukoj slastičarki ovo nije prva medalja, u Stuttgartu je već bila srebrna, na svjetskom natjecanju kuhara u Luksemburgu brončana, odličjima se okitila u Hrvatskoj...

- Nema natjecanja na kojeg sam otišla, a da se s njega nisam vratila s medaljom - kaže vlasnica zavidne kolekcije kulinarskih odličja.

I dok za natjecanja smišlja i isprobava kreacije kojima redovito obara s nogu istančana sudačka nepca, spajajući naizgled nespojivo, Sandra Jadek privatno najradije uživa u okusima šampite:

- Volim kad šećer škripi pod zubima. Ali ja šampitu više ne pravim jer sama pojedem sve. Zato mi želju povremeno ispuni kuma slastičarka, meni je šampita za gušt - kroz smijeh govori dok slaže svoj stol sa slasticama u obliku gljiva, cvijeća, žireva... koje je pripremila, inspirirana šumom, za prošlotjedni 27. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji redovito posjećuje.

10.01.2022., Slatina- Slasticarka Sandra Jadek. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Istodobno se Sandra priprema i za “Zlatni orah”, najveće slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj, s međunarodnim karakterom, koje se održava 2. ožujka u restoranu Pustara Višnjica kod Slatine, a na kojem sudjeluju slastičari profesionalci i učenici strukovnih škola. Šesto je to izdanje ove manifestacije kojoj je zadana namirnica orah, a Sandra kaže kako je iznimno zadovoljna jer je natjecanje postalo prepoznatljivo i mnogi zovu i pitaju kada će se održati. Posebno ju veseli veliki odaziv djece koji će ove godine imati zadatak napraviti žarbo kolač, za razliku od prijašnjih godina kada su izrađivali torte od oraha. Nova kategorija očekuje i profesionalce u slastičarstvu koji će se okušati u izradi slastičarskih skulptura od šećerne mase, čokolade, maslaca...

Uza sva natjecanja na kojima postoji raj za sladokusce, Sandra Jadek u svome pogonu u Slatini, nazvanome “Sandrini kolači”, priprema kolače po narudžbi pa su tako već počele one za Uskrs:

- Sada su poprilično popularni veganski kolači, a nas četiri-pet pečemo ono što ljudi traže - kaže Sandra u čijim slasticama slatkoljupci uživaju i u dvorcu Janković u Suhopolju kod Virovitice za koji posljednjih nekoliko godina peče kolače što svojim izgledom mame iz vitrine lobby bara jednog od najljepših dvoraca u ovome dijelu Europe.

Svaka se slastica priprema s puno ljubavi, u tradicionalnim varijantama od domaćih oraha ili u modernijim varijantama od lješnjaka, kremastima za prste polizat, čokoladnima kojima ne mogu odoljeti ni djeca ni odrasli, u obliku pralina koje se tope u ustima, svih veličina i oblika…

U Dvorcu Janković Sandra je potkraj prošle godine predstavila i dvanaest svojih novih slastica, a oni koji su ih kušali nisu znali koja je od koje bolja. Kako su u šali rekli, raj je to za nepce i “prokletstvo” za one koji se bore s kilogramima.

- Namirnice su lokalne. Za jedan sam kolač upotrijebila ekstradjevičansko bučino ulje iz naše županije i crnu boju. Brašno je od vina, biskvit od bučinog brašna. Kolač od mrkve je zanimljiv - njegov zeleni dio, koji podsjeća na list od mrkve, doista je spravljen od lista mrkve. Ekstrahiran je, usitnjen i tada sam napravila da izgleda kao u stvarnosti - objasnila je nagrađivana kraljica kolača u čijoj se glavi već sada zacijelo “miksaju” slatke ideje za sljedeću olimpijadu.

10.01.2022., Slatina- Slasticarka Sandra Jadek. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

RECEPT: Puding od kvinoje i karamelizirane naranče

Karamelizirana naranča

3 naranče

4 žlice smeđeg šećera

2 žlice maslaca

Otopi na tavi maslac i šećer pa dodaj oguljene i narezane naranče. Pirjaj dok tekućina ne ispari i naranče se lagano karameliziraju.

Puding od kvinoje

2 šalice bademovog mlijeka

1 šalica kvinoje

2 žličice arome od vanilije

¼ šalice javorovog sirupa

¼ šalice vode

Zakuhaj mlijeko, vodu, javorov sirup i aromu od vanilije. Kad zavri, dodaj kvinoju, kuhaj dok se ne zgusne. Po želji, u kvinoju možete dodati i čokoladu.

VIDEO Đokovićeva majka promijenila je vjeru: Roditelji me nisu učili da vjerujem u Boga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije