Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati glumac

Rene Bitorajac nakon napada profesora sina ispisao iz te škole i upisao u drugu, inspekcija istražuje cijeli slučaj

Foto: Renato Branđolica/HRT
1/25
23.12.2023.
u 09:38

Nakon tri mjeseca i nekoliko razgovora poslije dijete su odlučili ispisati iz škole revoltirani postupanjem tromog sustava koji, poručuju, štiti profesora.

Jedan od najpoznatijih domaćih glumaca Rene Bitorajac prije nekoliko je dana javnost šokirao ispovijesti koju je podijelio na društvenim mrežama. Rene je prepričao situaciju koja se dogodila njegovom 16-godišnjem sinu Gabrijelu u školi, te ispričao kako ga je fizički napao profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Glumac je o svemu kasnije pričao i za medije te otkrio kako je sina na koncu ispisali iz te škole i upisali u drugu školu. 

Bitorajac je kazao da je profesor gurnuo i udario nogom njegova sina jer je žvakao žvakaću gumu.Obitelj Bitorajac informirala je o tome nadležne, ravnateljicu, razrednicu, Agenciju za obrazovanje, pravobraniteljicu za djecu. Nakon tri mjeseca i nekoliko razgovora poslije dijete su odlučili ispisati iz škole revoltirani postupanjem tromog sustava koji, poručuju, štiti profesora.

- Da je profesor tjelesnog fizički kontaktirao moje dijete odgurivanjem, udaranjem u guzicu u nekoj pubertetskoj dobi u odgojno obrazovnoj ustanovi kao profesor… Dijete je pravilno postupilo, iako bi se neko drugo dijete možda išlo braniti u takvoj situaciji pa je moje pitanje što bi bilo onda? Ali najviše me zabrinjava u cijeloj toj situaciji trajanje tog procesa jer se u 3 mjeseca nije dogodilo ništa - kazao je glumac za RTL te potvrdio da njegov sin svoje obrazovanje nastavlja u drugoj ustanovi. 

RTL je o ovom slučaju razgovarao i s državnom tajnicom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivom Ivanković koja je poručila da inspekcija istražuje cijeli slučaj. 

- Ravnateljica bilo koje škole, pa i te, će odgovarati ako ona nije postupila prema zakonu i sukladnim propisima, što treba utvrditi prosvjetna inspekcija. A očevid je upravo u tijeku, tako da taj dio ne možemo komentirati - kazala je Ivanković koja je iskazala i žaljenje što čitav proces traje tako dugo. 

-  Cijeli proces je trajao toliko dugo jer očito u školi nisu napravljene sve mjere koje su propisane koje su trebale biti napravljene prema zakonu, pravilnicima i propisima. Ono što zasigurno znamo i što je postignuto da je škola napravila ono što je mogla u smislu traženja stručno pedagoškog nadzora i da je sam nalaz Agencije za odgoj i obrazovanje bio takav da su poduzete određene mjere te mjere. Naravno, roditelji s tim mjerama nisu očito bili zadovoljni pa su ispisali svoje dijete - dodala je.

Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Podsjetimo, glumac se ranije o svemu oglasio na društvenoj mreži gdje je sve objavio u dugom opisu.

- Potaknut ovim događajem koji možda i nema puno dodirnih točaka s mojim, podijelio bih s onima koje zanima i kojima se da čitati, jedno vlastito iskustvo po istinitom događaju. Prije puna tri mjeseca, (nije lik iz Naše male klinike), kao prof. tjelesne kulture u Prvoj ekonomskoj školi, traži od mog sina da ispljune žvakaću. Kada ju on bespogovorno kreće ispljunuti, ovaj ga odguruje rukom u leđa, međutim, nezadovoljan valjda inercijom kojom je  moj sin pruživši blagi otpor poletio, ponižavajuće ga još udara nogom u stražnjicu i to prilično jako. Pred cijelim razredom. U trećem srednje, u pubertetskoj dobi kad se mladić razvija u muškarca, “profesor” u odgojno obrazovnoj ustanovi, ponižavajuće te nakon odgurivanja napucava nogom u guzicu!!! Sin, da zadrži barem malo dostojanstva nakon takvog poniženja jedino što može je zadržati žvaku, nakon čega biva prijavljen - napisao je Rene Bitorajac opisujući ovaj nemili događaj.

- Dolazi doma ljut, krvavih očiju i ispriča kako mu je prvi nagon bio vratiti profesoru istom mjerom. Ne, bravo sine da nisi! Prvi nagon roditelja i razmišljanje zadržat ću za sebe, ali bijes koji osjetiš kad čuješ da ti je dijete neki profesor napucao nogom u guzicu kao profesor u školskoj ustanovi, pogotovo kad znaš da ti se dijete stalno žali na istog jer ga ovaj pika rečenicama od kad mu je profesor, teško je opisati. Prijavljujemo slučaj razrednici i ravnatelju - dodao je i nastavio opasivajući susret s razrednicom njegova sina. 
- Razrednica kaže da joj je profesor rekao da je pretjerao i da mu je žao. Ravnatelj je zgrožen, kaže da na svakoj sjednici o našem sinu čuje samo riječi hvale i mijenja profesora njihovom razredu te prijavljuje slučaj ministarstvu. Sve zvuči kako treba biti, međutim nakon toga 40 dana tišine. U međuvremenu prijavljujemo slučaj i policiji, udaranje maloljetnog djeteta trebalo bi evidentirati. Nakon toga i mi prijavljujemo slučaj Agenciji za odgoj i obrazovanje te dječjoj pravobraniteljici. Ona se javlja nakon više od 40 dana s dopisom da od škole traži izvješće i tako valjda opravdava svoje postojanje jer otada se više ni ne javlja - poručio je ljutiti Bitorajac.

VEZANI ČLANCI

- Doma počinjemo sumnjati u ažurnost i volju sustava. Guglamo njegovo ime, na što se otvara naslov na Iskonu: “Sumrak hrvatskog školstva” u kojem piše kako je profesorov otac kao glavni prosvjetni inspektor nakon otkaza jednom profesoru, sredio isti svom sinu. Kasnije je otišao i za pomoćnika ministra… Ne moramo vjerovati, na internetu piše svašta, a i teško je povjerovati da je to kod nas moguće. Od toga trenutka pale nam  se lampice. Razrednica sada kaže da je profesor nakon incidenta rekao da se šalio, a ne da je pretjerao. Krivo smo čuli. Glavna pedagogica je već i drugi dan nakon događaja čvrsto vjerovala da ga je profesor sigurno udario slučajno, ali toga se sad ni ravnatelj ne sjeća na razgovoru s savjetnicom AZOO koja se nakon naše prijave odmah pojavila u školi ustvrdivši da škola nije ispravno prijavila događaj, već su profesoru poslali u inspekciju višeg savjetnika za tjelesni odgoj. “Bok, bok, došao sam u kontrolu na tvoju nastavu kako bih se uvjerio da udaraš klince nogom u stražnjicu!” Hahaha, pa kog vi j...? - dodao je Rene koji je zgrožen postupkom ustanove koju pohađa njegov maloljetni sin Gabrijel.

- Razrednica ide korak dalje te u odsustvu mog sina, za vrijeme sata matematike razgovara s razredom namačući im svoje mišljenje u smislu da je sve otišlo predaleko i da, je l' tako djeco, nije trebalo slučaj prijavljivati na toliko strana, jer sada vi, ja i jadni vaši roditelji morate davati izjave, pokušavajući i njegove prijatelje okrenuti protiv njega. Pedagoški i odgojno, nema što. Uglavnom, točno je tri mjeseca trebalo proći da se ne dogodi ništa. Moj sin i dalje ovog namaza za ćevape susreće po hodniku i okreće glavu uz osjećaj neugode, straha i poniženja i nikom ništa! Roditelji i dijete pretjeruju, je l'? Moje pitanje glasi: Što bi se dogodilo da je moj sin odgurnuo profesora tjelesnog i udario ga nogom u stražnjicu? Što bi se dogodilo? Pa taman i da je onako, iz zafrkancije!? Što bi se dogodilo da mu je vratio,  za čim je onako ponižen mahinalno imao i potrebu. Kaj da ja danas kažem svom sinu? Sad kužim. Da sine, trebao si mu vratiti! Netko drugi bude, a onda  ćemo se jako čuditi, ne daj vragu i nekom hrvatskom Kosti! Koju ste nam poruku poslali!? Ja sam ju pročitao kao, “ako ti ne paše da ti sina netko od profesora udara nogom u guzicu, preseli si ga u privatnu školu”. Ok. Jedan nula za vas! Selimo se! Jedan moji lik bi rekao: Fakat sam pretolerantan! Ipak se nadam da je barem nekom malo neugodno. Daj zaštitite one vrijedne i dobre profesore od ovih idiota koji drugima kvare ugled, zaštitite profesore od neodgojenih učenika delinkvenata, ali brate, zaštitite više i učenike od pokvarenih, nadrkanih pa i ovih iskompleksiranih profesora - zaključio je ljutito Rene Bitorajac u toj objavi.

VIDEO Anđa Marić: 'Nikada neću zaboraviti Božić kada smo gledali kako se časte, dok smo mi bili nedostojni poziva za stol'

 

Ključne riječi

Komentara 21

DQ
Dq
10:19 23.12.2023.

Čega se pametan stidi .....

HR
hrza
10:28 23.12.2023.

Ako je mali makar malo povuko na oca onda je slabo dobio.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
11:29 23.12.2023.

Javio se Bitorajac koji je 2004. teleskopskom šipkom koju je izvukao iz automobila slomio ruku čuvaru parkinga jer nije imao živaca čekati u kolonu! Nekima bi doista bilo pametnije da šute, ali što je tu je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije