Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi termin

Odgođen je koncert Laibacha u Rijeci, a ovo je razlog zašto neće nastupiti

Novi Sad: Završen je Exit festival
Foto: Milan Maricic
1/5
04.11.2023.
u 12:52

Sve do sada kupljene ulaznice za koncert Laibacha u Rijeci vrijede i za novi termin 26. siječnja 2024 godine

Koncert kultne slovenske grupe Laibach, koji se trebao održati u subotu 4. studenog u Pogonu kulture u Rijeci, odgođen je zbog lošeg vremena. Novi termin koncerta je u petak, 26. siječnja 2024. Zbog izuzetno lošeg vremena na širem riječkom područuju, kao i na slovenskom s kojeg bend dolazi, koncert je iz tehničko produkcijskih razloga prebačen na novi datum. Sve do sada kupljene ulaznice za koncert Laibacha u Rijeci vrijede i za novi termin 26. siječnja 2024. Svi kojima novi datum ne odgovara, povrat novca mogu ostvariti od ponedjeljka, 6. studenog, na mjestima gdje su ulaznice kupljene.

Kultni slovenski avangardni bend Laibach nastupio je nedavno u Zagrebu gdje su predstavili svoje simfonijsko djelo “Alamut” i to u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski". “Alamut” je originalno djelo Laibacha, koje se bavi poznatom pričom temeljenom na povijesnim događajima iz Perzije u 11. stoljeću. Povijesna simfonija svjetsku je premijeru doživjela u rujnu prošle godine na Festivalu Ljubljana. Uoči nastupa u Lisinskom objasnili su nam kako su uopće došli na ideju uglazbljenja kultnog djela Vladimira Bartola?

- Slijed događaja koji je doveo do naše odluke bio je sljedeći: na sjevernoameričkoj turneji 2004. godine upoznali smo prevoditelja i izdavača američkog izdanja knjige “Alamut” slovenskog književnika Vladimira Bartola. Obojica su nas uvjeravala da se trebamo udubiti u taj roman jer je zapravo Laibachu pisan na kožu. Poslije smo, na koncertu u Sjevernoj Koreji 2015., obećali svojim pratiteljima i medijima da ćemo se sljedeći put sresti u Teheranu, a mi po mogućnosti volimo održati svoja obećanja. Zatim smo od nekog filmskog redatelja iz Irana dobili molbu da se dopusti korištenje naše glazbe u njegovu filmu, na što smo odmah pristali. Igrom slučaja, upoznali smo i poljskog muzičkog agenta koji jako dobro poznaje glazbenu scenu u Iranu, posebno u području moderne ozbiljne i eksperimentalne glazbe. Otprilike u isto vrijeme javila nam se neprofitna engleska organizacija a/political i ponudila nam pomoć u realizaciji “nemogućeg” projekta po našem izboru. Odmah smo stoga pomislili na koncert u Teheranu i na suradnju s iranskim glazbenicima. Budući da se priča koju opisuje Vladimir Bartol odvija u Iranu, nedaleko od Teherana, povezali smo sve elemente i odlučili konačno krenuti u taj projekt. - ispričali su nam članovi Laibacha. 

VIDEO Mia Dimšić otkrila svoj talent: 'Možda to znači da nešto nije uredu sa mnom, ali nosim se s tim'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije