Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Filipović Fila

Moja dugotrajna borba za film "Heroj ulice" je svjedočanstvo o strasti i predanosti

Zagreb:  Redatelj Igor Filipović
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
14.06.2023.
u 06:30

Redatelj najavljuje svoj treći igrani film inspiriran Domovinskim ratom. Bez obzira na sve poteškoće s kojima se susreo tijekom stvaranja filma Igor Filipović Fila poručuje da ne odustaje

Redatelj Igor Filipović Fila nedavno je najavio snimanje svog trećeg dugometražnog filma. Nakon filmova "Nit života" iz 2000. i "Iza sna" 2014. režirat će i film "Heroj ulice", čija se radnja događa u Domovinskom ratu. Filipović je imao 18 godina kada je postao pripadnik legendarnih Tigrova pa je i u scenarij za ovaj film ukomponirao neke stvarne događaje koje je iskusio na ratištu.

Scenarij ste napisali još 2000. godine, o čemu se radi o filmu?
Pripremite se za eksplozivnu filmsku avanturu! Moj treći dugometražni film, "Heroj ulice", vodi vas ravno u Domovinski rat. Ali ne očekujte samo klasičnu ratnu priču - ovo je film koji će vas odvesti na nevjerojatno putovanje kroz vremenski stroj. Radnja filma odvija se od 1993. do 6. kolovoza 1995. godine, upravo u vrijeme kada je Hrvatska bila suočena s izazovima i opasnostima rata. Glavni fokus je na izvidničkoj satniji u profesionalnoj brigadi HV-a, ali ova ekipa nije obična. Sastavljena od različitih čudaka, članovi ove postrojbe čine nevjerojatno spojenu i neobičnu grupu. Mladi su, divlji i spremni na sve. Prosječna starost ove postrojbe je 23 godine, a iza njih su već dvije godine rata i intenzivne obuke. Film "Heroj ulice" ne samo da želi prikazati rat, već želi zaroniti dublje i otkriti više od samog ratovanja. Prikazuje burno vrijeme, ali istovremeno ističe prijateljstvo i snagu ljudskog duha. Ova filmska priča, pod naslovom "Kraj rata dožive jedino mrtvi", uzima grčku poslovicu kao svoju temu. Želi nas podsjetiti na to koliko smo spremni riskirati, koliko smo hrabri i spremni se suočiti s izazovima, ma koliko suludi oni bili. Dakle, pripremite se za nevjerojatno putovanje kroz vrijeme i prostor. Film "Heroj ulice" će vas oduševiti svojom mješavinom akcije, prijateljstva i hrabrosti, a dok se budete utapali u radnju, shvatit ćete da je rat samo jedan segment ove nevjerojatne priče.

VEZANI ČLANCI:

Zašto ste toliko dugo čekali na realizaciju ovog filma?
Priča o realizaciji ovog filma je poput samog epskog putovanja kroz labirinte birokracije i umjetničkih zahtjeva. Sve je počelo davne 2000. godine, kada sam napisao prvu verziju scenarija kao svoj osobni ispušni ventil i izlijevanje nakupljenih emocija. Tada nisam ni slutio kakvu kvalitetu može imati taj tekst. Nakon što sam podijelio scenarij s različitim ljudima, povratne reakcije su me uvjerile da bi ga trebalo doraditi i poslati na natječaj Ministarstva kulture. Prvi put sam ga poslao 2004. godine, a tadašnji umjetnički savjetnici, redatelj Dean Šorak i akademik Pavao Pavličić, opisali su ga kao izvrstan, ali su primijetili da nedostaje samo iskustvo. Nažalost, završio sam prvi ispod crte. Ponovno sam ga poslao na natječaj 2005. godine i ponovno završio prvi ispod crte, ali ovaj put su kao izliku koristili nedostatak financijskih sredstava. Tada sam odlučio staviti scenarij na stranu i nastaviti skupljati iskustvo. Nakon 15 godina skupljanja iskustva, ponovno sam prijavio scenarij, ovaj put Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC). Međutim, umjetnički savjetnici su imali različite zahtjeve. Jednom su govorili da je previše ratne tematike, pa sam ju smanjio. Onda su rekli da je premalo rata, pa sam se vratio izvornoj verziji. Da bih dodatno podržao scenarij, napravio sam moodboard s detaljima vizualizacije projekta. Mislio sam da je to konačno dovoljno, ali su tražili storyboard za nekoliko scena. Nisam odustajao, pa sam to napravio i dodao lokacije s GPS koordinatama i scenografskim zahvatima. Konačno, 2020. godine su mi odobrili sredstva za razvoj projekta. No, tu nije bio kraj zahtjevima. Tražili su da angažiram dramaturginju za tri ženska lika i 15-ak scena. Nisam posustao i to sam napravio, ali izgleda da to nije bilo dovoljno. Ova dugotrajna borba za realizaciju filma "Heroj ulice" je svjedočanstvo o strasti i predanosti koju nosim prema ovom projektu. Bez obzira na sve poteškoće, ne odustajem. Svaki zahtjev je izazov koji me motivira da idem

Kako to tumačite?
Mislim kako vrijednosni sud umjetničkih savjeta HAVC-a u procijeni projekata ne vrednuje razmjerno projekte.

Foto: Privatni album

Imate li već glumačku podjelu, zna li se tko će glumiti?
Pripreme za glumačku podjelu su u tijeku i već sam otkrio intrigantnu strategiju. Umjesto da odmah angažiram glumce i glumice, odlučio sam organizirati audiciju koja će obuhvatiti cijelu Hrvatsku. Od Zagreba do Rijeke, od Splita do Osijeka, glumačke škole i akademije bit će pozvane da se priključe ovom izazovu. Tražim glavne glumce i glumice koji će donijeti živost i autentičnost likovima u filmu. Ciljam na mlade talente između 19 i 25 godina, jer znam koliko je važno pružiti im priliku u hrvatskom filmu i serijama. Nisam upoznat s njihovim radom, ali vjerujem da će audicija izvući najbolje iz svih kandidata. Uz to, pozvat ću i iskusnije glumce i glumice da se pridruže audiciji, jer mi je bitno ostvariti snažnu i uravnoteženu glumačku postavu. Osim samih audicija, glumci će proći kroz intenzivne obuke koje će im omogućiti da se što bolje pripreme za uloge. To uključuje obuke rukovanja oružjem i specijalističke obuke iz vremena devedesetih. Povijest vojne doktrine mijenja se svakih 20 godina, stoga je iznimno važno da glumci razumiju taj povijesni kontekst i pruže autentične performanse. Kroz audicije, obuke i stručne pripreme, cilj mi je stvoriti izvanrednu glumačku postavu koja će donijeti svu snagu i dubinu likova u film. Siguran sam da će talenti koje otkrijemo na audicijama zasjati na velikom platnu i ostaviti neizbrisiv trag u hrvatskom filmskom svijetu.

Koliki je budžet filma i kako ste zatvorili financijsku konstrukciju?
Priprema financijske konstrukcije za snimanje bila je zahtjevan, ali nevjerojatno uzbudljiv proces. Kako bih osigurao dovoljna sredstva za stvaranje kvalitetnog dugometražnog igranog filma o Domovinskom ratu, bio mi je potreban budžet od više od 1,000.000,00 eura. Za film "Heroj ulice" konkretno, ciljao sam na iznos od 1,200.000,00 eura, možda malo više zbog trenutne inflacije. Do sada sam uspio prikupiti značajan dio potrebnih sredstava. Zainteresirani koproducent dao je podršku u iznosu od 133.000,00 eura, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izrazilo je mogućnost sudjelovanja u tehničkoj podršci u vrijednosti od 170.000,00 eura, postoji još jedan manjinski koproducent koji je uložio 75.000,00 eura, a također imam koproducenta iz Bosne i Hercegovine koji je dao 35.000,00 eura. Matematički gledano, potrebna mi je podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u iznosu od 665.000,00 eura, kako bih zatvorio glavni financijski jaz. Ostatak razlike iznosi oko 110.000,00 eura, za što ću tražiti moguće sponzore i donatore. Svaki od ovih izvora financiranja ima svoju važnost, no odluka HAVC-a će biti ključna. Upravo na toj odluci ovisi ostvaruje li se ovaj filmski projekt ili ne. S obzirom na izazovnost financiranja, svaki korak prema zatvaranju budžeta je od presudne važnosti. Uvjeren sam u snagu filma "Heroj ulice" i vjerujem da će privući pažnju potencijalnih sponzora i donatora koji dijele istu strast prema filmskom stvaralaštvu. Svaki doprinos, bez obzira na veličinu, može biti ključan za ostvarenje ovog filmskog projekta koji ima potencijal dotaknuti srca publike i donijeti vrijednu priču o hrabrosti i prijateljstvu tijekom Domovinskog rata.

Imate li podršku HAVC-a? Koliko ste uopće zadovoljni njihovom podrškom domaćem filmu?
Podrška HAVC-a je bila prisutna u obliku financijske potpore koju sam dobio kroz program Razvoj projekta. To je bila važna podrška koja mi je omogućila daljnji razvoj mog filma. Međutim, kao kreator projekta, postavljam pitanje o općoj podršci HAVC-a domaćem filmu. Smatram da je podrška HAVC-a ključna za razvoj domaćeg filma, ali isto tako se postavlja pitanje kako će se novoformirani Umjetnički savjetnici nositi s pritiscima različitih interesnih skupina. Njihova odluka će biti od iznimne važnosti za budućnost hrvatskog filma i HAVC-ove strategije razvoja. Uzimajući to u obzir, nadam se da će HAVC nastaviti pružati adekvatnu podršku domaćim filmskim projektima.

Interesne skupine mogu zaustaviti pojedine projekte pa tako i vaš? Koje su to?
Interesne skupine mogu imati različite motive za zaustavljanje ili podržavanje određenih filmskih projekata. To mogu biti financijski interesi, politički utjecaj, želja za moći ili bilo koji drugi motiv. Kada se radi o projektima kao što je moj, koji se bavi temom Domovinskog rata, mogu postojati i specifični interesi ili stavovi koji mogu utjecati na podršku ili zaustavljanje projekta. Možda se neki ne slažu s mojim tumačenjem ili im smeta što sam izabrao takvu temu ili nisam dio financijskog kolača ili nešto treće. Bez obzira na te moguće prepreke, ja sam odlučan i motiviran da nastavim gurati naprijed s mojim iznimnim projektom. Želim ostvariti svoju viziju i predstaviti publici priču koju smatram važnom i značajnom.

Kada bi trebalo započeti snimanje i gdje će se snimati?
"Heroj ulice" je potpuno pripremljen do najsitnijih detalja. Svaki sektor je razradio svoje scene i znamo točno što nam je potrebno za svaku od njih. Imamo precizne informacije o broju pušaka, pištolja i streljiva potrebnih za scene, kao i o maskama za ratne scene, frizurama likova, kostimima, kaskaderskim scenama i pripremi glumaca. Imamo jasnu viziju glazbene podloge za svaku scenu i mnogo drugih detalja. Jedino što nam nedostaje su glumci i glumice te financiranje od HAVC-a. Planirano snimanje filma bi se odvijalo početkom ljeta ili početkom jeseni, a želimo uhvatiti prekrasne prikaze prirode u ludilu rata. Cilj nam je započeti snimanje 2024. godine, a lokacije su u okolici Žumberka. S obzirom na to da većina ekipe dolazi iz Zagreba, biramo bliže lokacije kako bismo smanjili troškove putovanja.

Imate li još filmova u pripremi, koji su vam daljnji planovi?
Što se tiče daljnjih planova, trenutno se najviše fokusiram na projekt "Heroj ulice". Imam nekoliko drugih projekata na kojima povremeno radim, ali nijedan od njih nije u potpunosti razvijen kao ovaj. Moj prioritet je dovršiti taj film kako bih se mogao posvetiti drugim projektima. Snažno ću nastaviti raditi na ostvarenju ovog projekta. Upornost je vrlina ili ludački čin ljudskog uma, a vrijeme će pokazati koja je od te dvije opcije primjenjiva u mom slučaju.

VIDEO Kći Brucea Willisa otkrila detalje njegove teške dijagnoze: 'Mislila sam da ga nije briga za mene'

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
13:26 14.06.2023.

Štovani, ostajete ispod crte jer nemate potrebne veze u HAVC-u ili Ministarstvu kulture. Jer poguranac je najvažniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije