Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"kradljivica knjiga" u kinima

Moć pisane riječi pomogla je 13-godišnjoj Nijemici da procvate okružena užasima Drugog svjetskog rata

kradljivica
Foto: Promo
1/4
19.01.2014.
u 09:00

Odlučno i pomalo opsesivno, u duhu budućeg učenjaka, uz pomoć svog tate Hansa počinje čitati knjigu koju je ukrala na bratovu sprovodu. Lieselina ljubav prema čitanju povećava se kad se sprijatelji sa židovskom izbjeglicom Maxom (Ben Schnetzer) koji se skriva od nacista u mračnom i vlažnom podrumu Hubermannovih.

Većina mojih prijatelja ne zna ništa o holokaustu. Zbog toga je jako važno da se filmovi o Drugom svjetskom ratu i dalje snimaju jer kada i posljednji preživjeli iz nacističkih logora umre, trebat će nam podsjetnici na to vrijeme kako se nešto takvo nikada više ne bi ponovilo i kako bismo se i za sto godina sjećali svih žrtava – poručila je 13-godišnja kanadska glumica Sophie Nélisse koja u dirljivoj ratnoj drami “Kradljivica knjiga” glumi naslovni lik, hrabru i srčanu njemačku djevojčicu Liesel.

Židov skriven u podrumu

Tijekom Drugog svjetskog rata ona počne živjeti kod novih skrbnika, velikodušnog Hansa Hubermanna (Geoffrey Rush) i njegove zajedljive žene Rose (Emily Watson). Stidljiva Liesel ima poteškoće s uklapanjem, a u školi joj se rugaju jer ne zna čitati. Odlučno i pomalo opsesivno, u duhu budućeg učenjaka, uz pomoć svog tate Hansa počinje čitati knjigu koju je ukrala na bratovu sprovodu. Lieselina ljubav prema čitanju povećava se kad se sprijatelji sa židovskom izbjeglicom Maxom (Ben Schnetzer) koji se skriva od nacista u mračnom i vlažnom podrumu Hubermannovih. Kroz pisanu riječ Liesel nađe bijeg od užasne stvarnosti te stvara vlastitu koja joj pomaže da bude sve jača i hrabrija. Film je adaptacija istoimenog romana australijskog pisca Markusa Zusaka, a režirao ga je Brian Percival, redatelj hit-serije “Downton Abbey”.

Topla i dobronamjerna Smrt

– Nakon “Downton Abbeya” dobivao sam puno ponuda, a nakon samo nekoliko stranica “Kradljivice knjiga” znao sam da je to ono što tražim. Jako me se dojmio glavni lik mlade djevojke koja, makar nema ništa i čini se da nema budućnosti, uspije ne samo preživjeti, već i procvasti – govori Percival. Tražeći djevojku koja će savršeno utjeloviti Liesel, kroz audicije na tri kontinenta pogledao je gotovo tisuću mladih glumica, a onda je u filmu “Monsieur Lazhar” ugledao odličnu Sophie Nélisse. Kad su joj ponudili ulogu, Sophie, koja se uz glumu bavi i gimnastikom, nećkala se jer se nadala da će se natjecati na OI u Riju. Međutim, kad joj je ozljeda ugrozila gimnastičarsku karijeru, pročitala je scenarij i zaljubila se u svoj lik. Jedan od središnjih protagonista je i Smrt. – Čitajući roman, shvatiš da smrt nije nužno nešto čega se moramo bojati. U filmu je prikazana toplom, dobronamjernom, kao netko kome možemo vjerovati i tko nas privlači – kaže redatelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije