Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST IZ ORMARA

Kristina Burja: Volim eleganciju, ali žena ratnica je moja druga strana i inspiracija

Zagreb: Dodijeljene nagrade Elle Style Awards
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/5
03.07.2023.
u 23:00

Poznata kreatorica od svojih modnih početaka njeguje koncept održive mode, što je prepoznato diljem svijeta. Njene su kreacije s jedne strane besprijekorno elegantne, a s druge odijevaju žene koje moraju izdržati sve terete ubrzane svakodnevice

Lipanj 2023. u Opatiji, "Opatiji bajnoj". Perjanica kvarnerskog turizma postala je i modna Meka, jer svečano je otvoren Krie Boutique Sur La Mer, nova modna destinacija Kristine Burje, još jedan dokaz njenog velikog uspjeha. Ona je oduvijek zagovornica elegantne i ženstvene mode, ali i kreatorica mode koja traje, a ne "pleše samo jedno ljeto". Ovo je njena priča. Kristina s puno nostalgije i lijepih sjećanja priča o svom djetinjstvu za koje kaže da bilo sretno u velikoj obitelji gdje je svu djecu čuvala njena baka.

- Čuvala nas je s puno ljubavi, a ja i danas najviše pamtim kako nas je uvijek bila puna kuća, uz puno igre i smijeha - priča Kristina.

VEZANI ČLANCI

 

 

Sjeća se kako je njoj glavna zabava oduvijek bilo crtanje, a ono bi je toliko ponijelo da ju je mama znala tražiti po kući i dozivati, a ona je ne bi čula koliko je bila zadubljena u svoje stvaralaštvo i svoj svijet kreativnosti. S velikim osmijehom na licu kaže kako je plan da će se u životu baviti modom razradila već u vrtiću, jer:

- Moja najbolja prijateljica iz vrtića i ja već smo tada znale kako će nam izgledati prva trgovina s kreacijama za žene.

Ta sigurnost da će se u životu baviti modom odredila je njeno školovanje, ali roditelji su za nju ipak željeli sigurnost, strahujući da umjetnička zanimanja znače i teži i neizvjesniji životni put. Kristina je tako završila samoborsku Opću gimnaziju i zagrebački Ekonomski fakultet, ali od svojih snova nije odustajala pa je upisala i modni dizajn u modnom učilištu Profokus.

- To je odlična škola s najboljim predavačima. Naučila sam prvo nacrtati svoju ideju, potom iz crteža sama napraviti kroj, što je jako važno, jer je malo dizajnera koji su i vrhunski konstruktori, te na kraju sašiti taj odjevni predmet. Uz ostale stručne predmete, ovaj program mi je pružio iznimno znanje i ovakvi temelji su zaslužni što su danas naši artikli savršeno krojeni i odlično stoje raznim tipovima žena - objašnjava Kristina.

21.11.2019.. Zagreb - Kristina Burja. Krie design Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/POSEBNA PONUDA

Za svoje modne početke kaže da je najteže bilo naći kompromis između kreativnosti i podilaženja tržištu:

- To je posebice teško kod nas, jer smo mala zemlja niske kupovne moći. Na samom početku moje kolekcije nisu bile shvaćene i trebalo je proći nekoliko sezona da se počnu dobro prodavati, ali zato su neke od tih prvih kreacija i danas, nakon deset i više godina, i dalje modni bestselleri. To je za mene najveća nagrada i uspjeh, stvoriti nešto što traje i uvijek ima svoju vrijednost - govori Kristina.

Kaže kako je Krie Design stvoren upornošću, trudom, talentom, vizionarstvom i posebnošću kao prioritetom, te tvrdi kako su to osobine zbog kojih je Krie moda prepoznata diljem svijeta i razlog zbog kojeg su joj vrata otvorena od Arabije do SAD-a.

- Moda spaja, a moda koja izaziva emociju na tržištima na kojima je apsolutno sve dostupno i gdje je konkurencija ogromna govori da su odluke o posebnosti i ne odstupanju od sebe bile dobre - objašnjava ova kreatorica i dodaje kako je Krie Design nastao - i raste - zbog odličnog tima koji živi ovu zajedničku kreaciju godinama.

Za sebe Kristina kaže da je samozatajna osoba, introvert koji se bavi javnim zanimanjem:

- Volim mistiku, tajnovitost, žensku senzualnost koja je elegantno uokvirena, a takve su moje kolekcije. Haljine su, primjerice, elegantne, ali i izazovne. No, volim ja i kada je žena jaka i moćna, što pokazuju moje jakne, kaputi, hlače, koje jako dobro oblikuju siluetu, ali i kožni statement komadi. Žena ratnica je moja druga osobnost i inspiracija - ističe Kristina.

Od njenih početaka jasno je da inzistira na izuzetnoj kvaliteti svega što radi, a ona potvrđuje moje riječi i objašnjava:

- Kada kreiram, stvaram vrijednost koja traje, klijentice se često zaljube u te kreacije, čuvaju ih godinama, posuđuju prijateljicama i uvijek dobivaju komplimente kada ih nose. Ta emocija i lijepo sjećanje na neki odjevni predmet je najveća sreća dizajneru. Također, to znači da promišljam o modi, jer mislim da je važno smanjiti masovnu proizvodnju, potaknuti kupce da kupuju manje, ali da ulože u ono što vrijedi, što traje. To je moj cilj koji već godinama propagiram kroz prizmu održivosti u modnoj industriji, jer tekstilna industrija je treći najveći zagađivač našeg planeta i svi smo odgovorni - ističe.

 

Ona je velika zagovornica ulaganja u odjeću koju ćemo voljeti godinama, i stoga poručuje da treba birati kvalitetu, a ne kvantitetu, reciklirati... Uz to njen Krie Design je dio međunarodnog neprofitnog projekta Green Fashion Week, o čemu Kristina kaže:

- GFW je neprofitni međunarodni događaj podržan od GD Major Entertainment iz Milana i FSA (Fashion Service Association), a pod pokroviteljstvom talijanskog Ministarstva za zaštitu okoliša, kopna i mora u suradnji s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime. Riječ je o projektu koji podupire održivi razvoj u modnoj industriji, a pod pokroviteljstvom je UN-a, stoga je velika čast što su moj rad i dizajn ocijenili kao globalno zanimljiv i prihvatljiv. Surađujemo već dugi niz godina, a projekt je imao prvo predstavljanje u Abu Dhabiju, na Abu Dhabi Fashion Sustainability Experience 2016., a slijedile su edicije u San Remu, Milanu, Los Angelesu, Las Vegasu, Rimu, Dubaiju, švicarskom Sassu San Gottardu i portugalskoj Algarve regiji te zadnje na krstarenju Mediteranom.

Na pitanje kakve žene vole Krie modu, Kristina odgovara da joj je cilj usrećiti sve žene i da joj je drago da to prepoznaju i one koje ne prate modu:

- Predvodnica ovog koncepta je naša haljina s mašnom koja je usrećila toliko puno žena, svih dobnih skupina i konfekcijskih brojeva, tako da smo uistinu ostvarili misiju brenda - kaže Kristina.

02.10.2019., Zagreb - Svecano otvorenje KRIE boutiquea s ekskluzivnom selekcijom kreacija dizajnerice Kristine Burje, a koje su od sada dostupne u samom srcu Zagreba. rPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ističe kako joj je najveća inspiracija potaknuti žene da osvijeste ljepotu koju nose u sebi. No, dok kreira, razmišlja i kako ženama olakšati svakodnevni život. Za to je kreirala Modifie kolekciju, koja se sastoji od Mix & Match artikala, npr. košulja s bogatim rukavima, dolčevita ili jednodijelnih kupaćih kostima/bodyja koji se kombiniraju s Krie suknjama i hlačama iz iste kolekcije te se pretvaraju u haljine i kombinezone, baš kao pravi modni kameleoni.

- To je odjeća koja se može nositi na bazen, plažu, ali i u bar, restoran ili na vjenčanje. Takve modne kombinacije odlično funkcioniraju u raznim životnim situacijama i, samo uz promjenu vrste obuće, olakšavaju život ženama cijelu godinu. Ovakvo promišljanje mode, osim što olakšava život svakoj ženi jer uvijek ima pri ruci jocker artikle, podržava i modnu održivost i negomilanje robe.

Tome je Krstina dodala i kolekciju izrađena od tekstilnog vlakna 'ECONYL®' koji se dobiva recikliranjem obalnog otpada, čime je zaokružila savršeni proizvod održive mode. Za ovu vrsta tkanine kaže da je poziv u budućnost, sirovina koja se beskonačno puta može reciklirati.

Njena modna priča prepoznata je i u svijetu, pa je tako baš njena haljina bila dio hrvatskog paviljona na velikoj izložbi EXPO u Dubaiju:

- Haljina Bow je vrlo poznata u Emiratima i to je bio razlog da se postavi kao simbol koji povezuje narode i nacije, jer moda govori univerzalni jezik koji svi razumiju i divno je kada istu haljinu odabere žena u Emiratima i u Hrvatskoj - kaže Kristina, koja je na EXPO-u haljinom oduševila i poznate arapske glumice.

Modno ćaskanje ovog smo puta zaokružile pitanjem što svaka žena mora imati u svom kovčegu kada krene na more, na koje Krstina odgovara:

- Kupaći kostim, suknju na preklop, kaftan, ravne sandale i jedne s potpeticom, maramu, pleteni ceker, naočale i malo upečatljivog nakita. Dobrodošla je i bijela košulja koju nosimo i kao tuniku i npr vežemo u struku, kao i crna haljina koja je vijek odličan odabir.

02.10.2019., Zagreb - Svecano otvorenje KRIE boutiquea s ekskluzivnom selekcijom kreacija dizajnerice Kristine Burje, a koje su od sada dostupne u samom srcu Zagreba. Ella DvornikrPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Od Hrvatske preko SAD-a do Emirata

Među poznatim i slavnim damama iz Hrvatske teško bi bilo pronaći neku koja u svom ormaru ne čuva nešto od Krie Designa, bilo da se radi o raskošnim haljinama za najsvečanije trenutke ili pak nekom od zimskih kaputa po kojima je ovaj modni brend također vrlo poznat.

 

O tome o koliko se različitih žena zapravo radi dobro svjedoči i ova fotografija snimljena u listopadu 2019. godine kada je u samom srcu Zagreba svečano otvoren Krie Boutique s ekskluzivnom selekcijom kreacija Kristine Burje. Glumice Ana Begić Tahiri i Ecija Ojdanić, influencerica Ella Dvornik i pjevačica Indira Levak bile su samo neke od slavnih dama iz javnog života Hrvatske koje su došle čestitati na novom uspjehu svojoj omiljenoj kreatorici. A uz brojna poznata imena glumišta i estrade, uz ime Krie Designa vezana je i voditeljica Marijana Batinić, koja je kroz godine suradnje zapravo stasala u svojevrsno zaštitno lice ove modne priče.

No, Krie Design je sada dobro poznat i "s onu stranu bare". Kreacije s tim potpisom prepoznale su i nose mnoge slavna Amerikanke, a Kristina Burja je izuzetno ponosna na činjenicu da je Tyre Banks među ženama koje su već odavno otkrile Krie Design, baš kao što je ponosna na to da je, nakon EXPO-a, vole i nose dame iz Emirata.

Tako je poznata glumica Mayssa Maghrebi za sebe odabrala upravo Krie Bow haljinu, koja je bila izložena u hrvatskom paviljonu na EXPO-u, a fotografije nje u toj tada već slavnoj haljini izazvala je opće oduševljenje na Instagramu gdje je prati tri milijuna obožavatelja. Istovremeno, u istoj je haljini zablistala i njezina kolegica, glumica Cynthia Samuel, bivša Miss Universe Libanona.

VIDEO Marko Kutlić o dojmovima nakon nastupa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije