Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Ian u svojem dnevnom boravku čuva Gandalfove šešir i mač, a Cate si priželjkuje Galadrielinu mudrost

Cate Blanchett abd SIr Ian McKellen arriving for the UK Premiere of The Hobbit: An Unexpected Journey at the Odeon Leicester Square, London.  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
07.12.2014.
u 17:01

Uoči hrvatske i svjetske premijere filma "Hobit: Bitka pet vojski" Ian McKellen i Cate Blanchett govore o kraju trilogije, suradnji i Peteru Jacksonu

Obožavatelji Međuzemlja u utorak 9. prosinca dolaze na svoje – premijerno će u Hrvatskoj, ali i svuda u svijetu, pogledati posljednji nastavak trilogije "Hobit: Bitka pet vojski". Ovaj put redatelj Peter Jackson pripremio im je najkraće putovanje od svih dosadašnjih filmskih adaptacija djela J. R. R. Tolkiena. Naime, film traje 144 minute, ali sudeći po filmskim kritičarima, i najdinamičniji je do sada.

Doslovno prenijeta knjiga

Mračniji je i završava onako kako mu i priliči – kolosalnom, epskom bitkom koja nosi radnju filma. Odlučujući okršaj u Međuzemlju vodi se potkraj 2941. godine i trećeg doba ispod planine Erebor. Obilježava je povratak zmaja Smauga, kojeg je poznata družina u prijašnjem nastavku protjerala iz staništa. Ljutita i opasnija nego ikad, neman će biti stalna prijetnja stanovnicima Dugog jezera. Dok će Thorin biti opsjednut ponovno osvojenim blagom, Gandalfa će zabrinjavati hoće li stanovnici Međuzemlja prepoznati pravu opasnost koja dolazi u liku Saurona... Gubici i smrti pojedinih likova su neizbježni. Tko je čitao knjigu, zna o čemu je riječ jer je film prati u stopu, a ostalima nećemo sve otkriti. Ipak, nešto o snimanju filma, njima najzanimljivijim dijelovima i suradnji s redateljem ekskluzivno za Večernji list ispričali su nam glumci Ian McKellen, koji glumi Gandalfa, i Cate Blanchett, koja glumi Galadriel. Spominjući ih, ne zaboravimo napomenuti da su upravo njih dvoje i jedini glumci koji su se pojavili u svim dosadašnjim filmovima Petera Jacksona posvećenima Međuzemlju, počevši od prvog nastavka "Gospodara prstenova".

– Uloga Gandalfa mi je obilježila i život i karijeru. S ovim filmom, iako jest zadnji, nas dvoje nismo se zauvijek oprostili. Od prvog "Gospodara prstenova" prošlo je gotovo 15 godina i rođene su neke nove generacije klinaca koji postaju obožavatelji Međuzemlja, a s njima ću i ja kao Gandalf uvijek iznova biti povezan – odgovara Ian kada ga se pita je li mu žao što je došao kraj povrataka na Novi Zeland i u ekipu s kojom je godinama surađivao. A o liku kaže:

– I u ovom filmu Gandalf nestaje i vraća se kada je najpotrebniji, zaštitnik je i promatrač svega. Uglavnom, Gandalf je po svemu osoba kakva ja nisam. On pokreće stvari ne bi li zakulisno riješio najveći problem, a ja, Ian, u zbilji najvjerojatnije ne bih ni shvatio u čemu je neki problem. Kako god, čini mi se da sam ja, odnosno Gandalf, lik koji veže sve filmove o Međuzemlju i ponosan sam što sam ga utjelovio.

A koji mu je najdraži dio filma "Hobit: Bitka pet vojski"– Dio u kojem sam zarobljen i najslabiji. Sviđa mi se senzibilitet kojim smo to dočarali. Iako na setu i nije bilo lako. Znate, takvi filmovi se ne snimaju prema nama glumcima smislenom redu. Često sam Petera na setu pitao: Gdje smo sada? Zašto sam ja ovdje? Kamo idem? Tek kada vidite montiranu cjelinu filma odahnete jer sve vam tek tada postane jasno.

Iako će Gandalfa zauvijek nositi u srcu, Ian je sa seta ponio, otkriva, nekoliko memorabilija koje će ga podsjećati na lik čarobnjaka:

– Posjetite li me u mojem londonskom domu, prvo što ćete ugledati kada uđete Gandalfov je mač Glamdring. Kada uđete u dnevni boravak, moći ćete isprobati i njegov šešir! Dosta toga krije se i iza ugla zgrade u kojoj živim, u mojem pubu The Grapes... Vilice i noževi sa seta, zlatnici iz Smaugova gnijezda, ali i ključ hobitskog Vrećastog Vijenca. Naime, originalni set Vrećastog Vijenca Peter je postavio u dvorištu svoje kuće na selu. U njega se ulazi iz dnevnog boravka. Sve je isto kao na filmu, osim što Peter u njemu sada ima i telefon.

Kako god, bili smo tamo na jednoj večeri i Peter je rekao kako ima sve osim ključa ulaznih vratiju, a ja sam se samo slatko nasmijao jer je kod mene. Peter i ja smo postali dobri prijatelji, a jedino što je promijenio od prvog filma do danas jest to da je na snimanjima počeo nositi cipele. Čujemo se mailovima. Baš mi je neki dan javio da lik Gandalfa u Meksiku reklamira hot-dogove. Smiješno, ali to morate prihvatiti kada utjelovljujete kultni lik.

O druženju s Cate Blanchett na setu kazao je: – U prvom filmu smo se mimoišli na setu. Iskreno, upoznali smo se na nekom partyju i momentalno se povezali. Galadriel je njezina najeteričnija uloga, ali i nju je uspjela dočarati realnom. Fenomenalna glumica. Cate pak o Ianu kaže: – Ništa ne može biti ljepše i lakše nego surađivati s Ianom! On je prava glumčina, a ujedno izuzetno skroman i strašno zabavan čovjek. Slično je i s Peterom Jacksonom. Dok radi, taj čovjek je sinonim za riječ "protok". Ne staje. Nitko ne može poput njega razmišljati tako rascjepkano, a ipak u kontinuumu. Moj lik Galadriel je snimio briljantno.

Cate ide sa sinovima u kino

Kada Cate pitate koju bi karakteristiku svojeg lika željela imati u zbilji, ona odgovara: – Silno bih željela posjedovati njenu golemu mudrost i sposobnost da poput nje mogu duhovno komunicirati sa svijetom a da ne govorim. I priznat ću, uvijek sam željela kosu poput njezine. No što da radim, snimanje je gotovo, Galadriel je otputovala prema istoku, a s njom i njezina kosa...

Pitali smo je kako bi ocijenila filma, no glumica nam je rekla da ga tek planira u cijelosti pogledati sa sinovima. – Moji su sinovi pročitali sve Tolkienove knjige osim kraja "Hobita". Stariji sin mi je rekao da kraj želi saznati u kinu pa ćemo ga uskoro svi zajedno pogledati.

U Zagrebu će se film davati u 2D, 3D, HFR 3D, IMAX 3D i 3D 4DX formatima, a sam prikaz finalne bitke traje punih 45 minuta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije