Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri, dva, jedan – kuhaj

Iako je pobjednik dana, žiri je uvjeren da Nenad može kuhati bolje!

Tri, dva, jedan – kuhaj
Foto: RTL
1/7
27.05.2014.
u 22:44

Žiri je bio zadovoljan današnjim entuzijazmom natjecatelja, iako su, prema njihovim ocjenama, rižota bila bolja od minestrone juha

Željka Klemenčić, Tomislav Špiček i gost Tullio Fernetich zadovoljni su današnjim entuzijazmom natjecatelja, iako su, prema njihovim ocjenama, rižota bila bolja od minestrone juha. Detalji poput masnoće ili tečnosti u rižotima bili su odlučujući kod davanja ocjena, no žiri se složio da je Nenad s milanskim rižotom bio najbliži originalu, kao i da "on može i bolje" od prezentiranog.

Prva prepreka u današnjem izazovu "brzog ručka" bio je rižoto (orig. risotto). Natjecatelji su se ozbiljno primili zadatka i poslušali savjete žirija da pripaze na vrstu riže i kakvoću temeljca. Međutim, jedino su Nenad i Natalija, koji su pripremali rižoto na milanski način, uspjeli zadržati sočnost koja je osnovna za ovo tradicionalno talijansko jelo. Anki i Đurđici su rižota ostala presuha, a Zlatan je zaboravio na kraju dodati malo parmezana kako bi dobio na kremastom okusu.

U Italiji se rižoto na milanski način servira kao predjelo, pa je stoga drugi izazov dana bila minestrone juha, odnosno bistra, krepka juha od povrća. Što se izbora sastojaka tiče, nema strogih pravila – bitno je da je povrće sezonsko i svježe. U pripremi je potrebno svo povrće narezati na jednake komadiće, te paziti na redoslijed dodavanja s obzirom na vrijeme koje je potrebno za njihovo kuhanje. Ukoliko želimo da minestrone bude malo zasitnija juha, možemo dodati i grah i slanutak, a na samom kraju mnogo svježeg začina i maslinovog ulja.

Anka i Đurđica znaju da je jedan od bitnih savjeta kod minestrone juhe da se povrće ne prekuha, nego da se "čuje pod zubima". Međutim, obje su se s velikom količinom sastojaka (grah, krumpir…) u juhi udaljile od mediteranske priče i napravile nešto slično varivu. I Natalija je izabrala drugačiji recept od tradicionalnog, pa je juhi dodala i malo kupusa narezanog na rezance. Nenad je u svoju minestrone dodao i malo tjestenine i boba, no bio je upozoren da ne smije pretjerivati s namirnicama, baš kao i Zlatan koji je odlučio u svoju juhu staviti mahune, tikvice i domaću tjesteninu (pljukance), za što je koristio čak tri lonca.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Prije proglašenja, voditeljica Antonija i žiri zapljeskali su natjecateljima jer su se u pripremi današnjih jela pokazali boljim nego jučer. U ovako uspješnom danu titulu najlošije natjecateljice preuzela je Anka, dok je Nenad najbolji talijanski kuhar dana.

>>Natalija Kuzman: S bakom sam kao dijete išla po svadbama i učila kuhati

- Napomenula bih vidni pomak koji se danas dogodio. Imali su svakakvih problema s rižotom tijekom prošlih tjedana, no sada se vidi da su usvojili znanje. U Hrvatskoj, pogotovo po starinski kako se riža kuhala, svašta se nazivalo rižotom, što uopće nije bila istina. Zato smo prije par tjedana imali situaciju kada su nas natjecatelji zbunjeno gledali kada smo ih pitali koju rižu koriste. Sad su se već oni malo informirali, a pomak se itekako vidi - napomenula je Željka Klemenčić u sobi za vijećanje dodajući da Nenad, iako je proglašen najboljim, "može kuhati i bolje" od prezentiranog.

Sutra natjecatelje showa "Tri, dva, jedan – kuhaj" čekaju novi izazovi pod temom "svečanog ručka" – osso bucco i tiramisu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije