Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'mojoj majci'

Houra o najpoznatijoj pjesmi Prljavog kazališta: 'S ocem nikad nisam razgovarao o njoj'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/14
07.05.2023.
u 19:00

Članovi Prljavog kazališta progovorili su o tome kako su nastale neke od njihovih najpopularnijih pjesama

Popularni bend Prljavo kazalište nedavno je objavio novu pjesmu, a  za In Magazin progovorili o tome kako su nastale neke od njihovih legendarnih pjesama. Među njima jest i pjesma 'Mojoj majci', koja je kako su rekli nastali u svega nekoliko minuta.

- Moj otac nije dao da se diraju uopće stvari u kući od moje pokojne majke, i ti to prolaziš mjesecima, i u jednom trenutku sam puko i napravio pjesmu, u 2-3 minute sam to završio - rekao je Jasenko Houra (62). Pjesma je posvećena njegovoj majci, ali je postala i jedan od simbola Domovinskog rata. - S vremenom je postala, da smo imali osjećaj - sve drugo su pjesme, ovo je nešto drugo – rekao je Houra.

- Velika je pjesma i ja sam u jednom trenutku izgubio osjećaj intime da je to moja pjesma koliko se ona izvodila – dodao je Jasenko Houra (62).

Jasenko je priznao i kako s ocem nikada nije razgovarao o toj pjesmi te da on nikada nije ni dolazio na njihove koncerte.
- Moj otac nije ni dolazio na naše koncerte, jednom je došao kad smo imali 'Crno bijeli svijet' pa je rekao: 'Ovi svi nisu normalni što dolaze na vaše koncerte, nije ni bend normalan niti su ovi koji dolaze' - dodao je Houra.

'Lupi petama', isto je jedna pjesma koja ih je obilježila, a posebno je značajno vrijeme u kojem je nastala. - '93 godina, rat je svuda oko nas, sad pada bomba na tvoju kuću ili na moju osjećaji su isti - strah, neizvjesnost i sudbine, danas to znaju ofrlje malo tumačiti, taj album je proizvod takve atmosfere – kazao je Bodalec.

 

Zanimljiv je i stih 'Bože čuvaj ti naše golubove i sirotinju' jer bogati se za sebe pobrinu'. - Par minuta sam radio taj tekst, ali u jednom trenutku smo imali zavrzlamu koji tonalitet – prisjetio se Houra.

- Koji tonalitet je pravi, i ulazi Rajko Dujmić pogleda i pita 'što vam je', a mi kažemo 'mi ne znamo koji je pravi tonalitet', a on kaže 'pa reći ću vam ja koji je pravi tonalitet' i kaže 'ja ću vam reći, ali znate da se plaćaju tajne, veli ideš sad tu i platit ćeš gulaš i ja ću ti otkriti' - dodao je Houra.

- I ja sad čekam i veli mi on pravi tonalitet je, ovo ne bi smio reći jer svi koji slušaju bi mi trebali platiti gulaš, veli kad ideš u wc pa ono što fućkaš to je pravi tonalitet. I ja sad stvarno to probam i pitam Mladena je l' to taj, on kaže da je i veli meni Rajko 'evo vidiš' - ispričao je.

Inače, Prljavci su nedavno objavili pjesmu imena 'Stare navike' koju su i premijerno izveli na 29. Dodjeli najprestižnije medijske nagrade Večernjakove ruže.

VIDEO Neven Ciganović i Dubravka Prpić Znaor o odijevanju na krunidbi: 'Jedna stvar je bila najbitnija svim gostima'

 

Komentara 4

Avatar Stradun
Stradun
19:47 07.05.2023.

I tko je napisao pjesmu " Mojoj majci "? Po vama ispada Bodalec.

Avatar Svračak
Svračak
21:33 07.05.2023.

Davnih dana dok je dr. Houra busom u 6 i 15 ujutro putovao sa Savskog mosta na posao razgovarali smo o njegovom sinu. I tako on reče da se onaj njegov drži toga tamburanja a ne želi se prihvatiti nekog ozbiljnog posla. Mišljenja sam da se Jasenkov otac nikada nije pomirio sa sinovim izborom.

Avatar Babakata
Babakata
08:25 08.05.2023.

Prljavci im ime dobro stoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije