Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolska vladarica

FOTO Kraljica Letizia ovim potezom prekršila tradiciju i upisala se u povijest!

Foto: Chema Clares/GTRES
1/23
14.04.2024.
u 13:57

Španjolska kraljica Letizia dosad je donijela neviđenu promjenu u hijerarhiji madridskog dvora...

Španjolska kraljica Letizia odlučila se na dosad neviđenu promjenu u hijerarhiji madridskog dvora. Objavljeno je kako je za svoju desnu ruku i prvu pomoćnicu imenovala 51-godišnju Maríju Dolores Ocaña Madrid, državnu odvjetnicu i prvu ženu koja će na tom mjestu zamijeniti 63-godišnjeg Joséa Manuela Zuletu, vojvodu od Abrantesa, koji odlazi u mirovinu.

Bivši profesionalni vojnik i časnik Španjolske vojske na kraljevskom dvoru radi puna tri desetljeća. U početku je bio zaposlen u uredu prestolonasljednika Felipea, a 2007. preuzeo je ulogu glavnog tajnika ureda tadašnje princeze Letizije. Dužnost prve tajnice i šefice kraljičinog tajništva María Dolores preuzima 30. travnja, a prvi veliki izazov na kojem će moći pokazati sve što zna bit će joj organizacija proslave dvadesete godišnjice braka kraljevskog para 22. svibnja te sudjelovanje u organizaciji obilježavanja desete godišnjice vladavine kralja Felipea VI. koja se održava 19. lipnja.

Prema najavama tada će se kraljevskom paru u proslavi pridružiti obje kćeri, princeza Leonor koja trenutačno studira na vojnoj akademiji, te infanta Sofia koja studira na koledžu UWC Atlantic u Walesu. Bivša novinarka najpopularnija je članica španjolske kraljevske obitelji, a njezin protokol uključuje sudjelovanje na brojnim društvenim i gala svečanostima u zemlji i u svijetu, koje 51-godišnja kraljica Letizia neumorno odrađuje sa svojim prepoznatljivim šarmom.

 

VEZANI ČLANCI: 

 

Podsjetimo, hrvatska prva dama Sanja Musić Milanović 10. svibnja prošle godine ugostila je brojne kolege u Zagrebu. Održan je Summit supružnika europskih čelnika, a glavna tema bila je prevencija debljine djece. Posebno se istaknula uzvanica - španjolska kraljica Letizia koja gdje god dođe privlači veliku pažnju i poglede, a na glasu je kao jedna od najbolje odjevenih žena svijeta. Inače, Letiziju smatraju jednom od najvećih modnih ikona svijeta. Vanity Fair ju je svrstao u top 10 najbolje odjevenih žena, a brojni strani mediji redovito pišu o njenom elegantnom stilu, ali i jednostavnim i cjenovno prihvatljivim modnim odabirima. Često se može vidjeti u odjeći iz Zare, popularnog španjolskog brenda.

 

1/12

 

Njezin život nije tipična priča o princezi koja je postala kraljica, njezin život isprepleten je intrigama, a ona je  žena koja je srušila barijere. Letizia je rođena u španjolskom gradu Oviedu 1972. godine, a najstarija je kći medicinske sestre Marie de La Palome Rocasolano Rodriguez i novinara Jesusa Josea Ortiza koji su uz nju imali i kćeri Telmu i Eriku. Od malena, roditelji su inzistirali da pohađa brojne aktivnosti, a škola joj nikad nije bila problem. Letiziji je novinarstvo bilo u krvi pa nije ni čudo što je krenula stopama svoga oca. Diplomirala je informacijske znanosti i novinarstvo na sveučilištu Complutense u Madridu, a potom je magistrirala audiovizualne komunikacije. Već na studiju krenula je graditi novinarsku karijeru. Prvo je radila u novinama La Nueva España, a potom je u glavnom gradu španjolske započela njezina televizijska karijera. Prvi televizijski angažman bilo je na španjolskoj inačici Bloomberg TV-a, potom i na CNN Plusu, kao i nacionalnoj televiziji Television Española. Kao kruna njezine karijere stigla je i prestižna novinarska nagrada za postignuća novinara mlađih od 30 godina.

U svom životopisu ima javljanje uživo iz Amerike nakon napada 11. rujna, ali i izvještavanje s prve crte bojišnice u Iraku, a upravo joj je jedan teren i javljanje uživo u rodnoj Španjolskoj promijenilo život. Godine 2002. poslana je na sjever Španjolske kako bi napravila priču o potonuću naftnog tankera Prestige i potencijalnoj ekološkoj katastrofi, a tamo je stigao i budući prijestolonasljednik, princ od Asturiasa, princ Filip IV. Iako su se upoznali godinu dana ranije, ljubav je planula tek nakon ovog susreta. A koliko je Letizia bila vješta u čuvanju privatnog života govori podatak da je od 1998. do 1999. godine bila u braku s profesorom književnosti Alonsom Guerrom, a vezu s kraljem Filipom uspješno je krila do objave zaruka 2003. godine.

 

VIDEO: Dalibor Matanić oglasio se o uznemiravanju žena pa obrisao profil na Facebooku

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije