Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosje X

Scully i Mulder na tragu su nove urote o izvanzemaljcima

THE X-FILES: L-R: Mitch Pileggi, David Duchovny, Gillian Anderson and William B. Davis. The next mind-bending chapter of THE X-FILES debuts with a special two-night event beginning Sunday, Jan. 24 (10:00-11:00 PM ET/7:00-8:00 PM PT), following the NFC CHA
Foto: Promo
1/2
27.12.2015.
u 19:45

Prvi smo gledali prvi nastavak desete sezone najpopularnije znanstvenofantastične serije

Kulturni fenomen, jedna od najvećih serija moderne televizije, klasik, najbolje u fantastično-znanstvenom TV žanru, epiteti su koje je serija "Dosjei X" zaslužila tijekom svojih devet sezona prikazivanja i koja se nakon 13 godina pauze vraća u televizijski svijet. Prije premijere 25. siječnja na kanalu FOX dobili smo priliku ekskluzivno gledati prvi nastavak desete sezone, osmišljene kao miniserija od šest nastavaka.

Scully je i dalje skeptik

Glazbena tema serije i uvodna špica ostali su nepromijenjeni i zbog takve odluke produkciji i autoru Chrisu Carteru dajemo veliki plus jer, iako je taj vizual za današnje pojmove možda malo zastario, ipak je prepoznatljiv i nezaobilazan dio serije.

– Bilo bi svetogrđe mijenjati glazbenu temu i uvod – priznaje i autor serije Chris Carter jer, kaže, uz Davida Duchovnyja u ulozi FBI-a agenta Muldera i Gillian Anderson u ulozi agentice Dane Scully bio je to zaštitni znak serije. Najavna tema možda odiše 90-ima, no cijela radnja prvog nastavka itekako je smještena u sadašnjost. Nakon početnog monologa Davida Duchovnyja u uvodu serije, popraćenog suvremenim specijalnim efektima, koje dosad nismo baš viđali u "Dosjeima X", priča se nakratko vraća na početak 1947. u Roswell gdje je 3. srpnja navodno pronađen nepoznati leteći objekt te leševi izvanzemaljaca.

Isječcima iz tog vremena vjerne gledatelje se podsjeća, a novu publiku upoznaje s temeljnom radnjom serije koja se bavi paranormalnim fenomenima i urotom američke vlade o skrivanju postojanja izvanzemaljskog života.

Prvi nastavak u centar radnje stavlja djevojku Sveti koju su navodno oteli izvanzemaljci i ugradili joj svoj DNK. Dok je Scully sumnjičava i po običaju traži znanstveni dokaz koji bi potkrijepio ove Svetine tvrdnje, Mulder je odmah zagrizao za priču i "njuši" urotu u pozadini ove priče.

Iako su stariji i iskusniji, Mulder i Scully i dalje imaju isti odnos u kojem je Scully stup racionalnosti i znanstvenog preispitivanja svih pojava, a Mulder se oslanja na intuiciju i slijepo vjerovanje kako američka vlada štošta taji o izvanzemaljcima.

Već iz prvih 60 minuta nove sezone da se iščitati kako među Scully i Mulderom i dalje postoji ta romantična napetost i mogućnost da ponovno započnu vezu unatoč međusobnim različitostima i burnoj prošlosti.

Njihovi karakteri isti su kao i prije 20 godina kada je serija počela, ali kontekst u kojem rješavaju nove slučajeve suvremen je.

Kako bi to dodatno naglasili, kroz osnovnu priču prvog nastavka desete sezone provlače se osobe i događaji koji su obilježili važne momente u Americi i svijetu u zadnjih nekoliko godina. Tako su ubačeni kratki isječci gostovanja američkog predsjednika Baracka Obame u showu Jimmyja Kimmela, vidimo i Juliana Assangea i Edwarda Snowdena, pojavljuju se fotografije terorističkog napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001., rata u Iraku...

Duchovny plakao zbog serije

U vrijeme kada se serija prestala emitirati, novinski stupci bili su ispunjeni temama terorističkih zavjera i nakratko je javnost zaboravila na urote iza kojih stoji američka vlada, no danas se situacija okrenula i to scenarij serije jasno daje do znanja. U prijašnjim sezonama naglasak je bio na tome kako vlada taji povezanost s izvanzemaljcima, a sada taj dio priče dobiva snažan zaokret.

Mulder vjeruje kako postoji snažna veza između vlade i izvanzemaljaca te tehnologije koju su navodno koristili izvanzemaljci i uvjeren je da će ta tehnologija biti iskorištena da našteti ljudima. Što ga je navelo na takvu spoznaju i hoće li uvjeriti Scully da je u pravu, ostavit ćemo vam da otkrijete 24. siječnja. Vjernu publiku sigurno će zaintrigirati što će u novim nastavcima, osim poznatih lica Scully i Muldera, ponovno gledati lik Pušača koji je najveći negativac. Od starih likova u novom ruhu "Dosjea X" gledat ćemo ponovno i Usamljenog Jahača, Waltera Skinnera i Alexa Kryceka. Iako ih je serija oboje proslavila i na njihove police naslagala brojne nagrade, i Anderson i Duchovny dugo vremena su odbijali ponudu da ponovno snimaju "Dosjee X".

– Chris Carter uvijek je znao okupiti dobru glumačku postavu i stvoriti odličnu priču. Povezuje nas neka čudna energija i to je razlog zašto sam se vratila – rekla je Anderson. Duchovny je priznao kako je plakao čitajući novi scenarij.

– Nije to bilo toliko zbog priče, više zbog likova koje sam nakon toliko godina ponovno oživio u glavi. Veselim se početku emitiranja – kazao je Duchovny. Veselimo se i mi i završavamo poznatim sloganom serije: Istina je svugdje oko nas....

>> Mulder i Scully se vraćaju! 'Dosjei X' se vraćaju na male ekrane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije