Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT JOHNA HURTA

Bio je najveći džentlmen među velikim glumcima

British actor John Hurt attends the award ceremony for the Shooting Stars 2012 during the premiere of his film 'Jayne Mansfield's Car' at the 62nd Berlin International Film Festival, in Berlin, Germany, 13 February 2012. The 62nd Berlinale takes place fro
Foto: Reuters
1/4
29.01.2017.
u 14:00

Trenutačno ga gledamo u filmu “Jackie” u ulozi svećenika, a 2017. u kina stiže još nekoliko filmova koje je uspio snimiti prije smrti

Filmski svijet u petak navečer ostao je potresen viješću da nas je napustio još jedan velikan – legendarni britanski glumac John Hurt. Glumački poznat po ulogama u filmovima “Čovjek slon”, “Dr. Who”, “Alien”, “Ponoćni ekspres”, “1984.” i drugima, svijet je napustio još u srijedu, samo nekoliko dana nakon svog 77. rođendana. Vijest je potvrdila njegova supruga Anwen poručivši kako će “život uistinu biti čudan bez njega”.

– John je bio plemenit glumac i najveći džentlmen među džentlmenima – napisala je glumčeva četvrta supruga, bivša pijanistica Anwen, u svojoj izjavi za javnost.

Hurtu je 2015. dijagnosticiran rak gušterače, a prošle se godine, iako su mu liječnici tada rekli da se riješio raka, upravo na savjet liječnika povukao iz produkcije predstave “The Entertainer” na West Endu. Trenutačno ga u kinima gledamo u filmu “Jackie” u ulozi svećenika, a 2017. u kina stiže još nekoliko filmskih projekata za koje je uspio snimiti uloge prije smrti.

Filmski besmrtnik

Od dragoga kolege oprostile su se brojne slavne osobe iz svijeta filma. Redatelj Mel Brooks opisao ga je kao “filmskog besmrtnika” te dodao da će svima jako nedostajati. Autorica knjiga o Harryju Potteru, J. K. Rowling (Hurt je u filmskom serijalu igrao Ollivandera), poručila je da je “jako tužna zbog smrti iznimno talentiranoga i omiljenoga glumca”. Redatelj Guillermo del Toro napisao je, pak, kako je Hurt “bio dirljivo čovječan, odan, pun ljubavi i nevjerojatno inteligentan i drag – jednom riječju obitelj”.

U šest desetljeća glumačke karijere Hurt je glumio u više od 200 filmova, a odigrao je i nebrojene televizijske i kazališne uloge. Dvaput je nominiran za Oscar (za filmove “Čovjek slon” i “Ponoćni ekspres”), osvojio je jedan Zlatni globus te četiri BAFTA-e, od koji je jedna za životno djelo. Prije dvije godine kraljica Elizabeta II. imenovala ga je vitezom.

Pamtit ćemo ga kao grotesknog i nesretnog Josepha Merricka iz “Čovjeka slona” Davida Lyncha, kao Kanea u “Alienu” Ridleyja Scotta, u sceni koja je jedna od najgledanijih na internetu, kao Winstona Smitha iz “1984.”, kao izrađivača čarobnih štapića Ollivadera iz “Harryja Pottera”...

Kobna dijagnoza

Te i mnoge druge uloge učinile su ga besmrtnim. Moglo bi se reći kako je toga i sam na neki način bio svjestan, čak i u svojoj skromnosti, jer je nakon kobne dijagnoze kazao: “Ne mogu reći da me zabrinjava moja smrtnost, iako sam u godinama kada to svakome padne na pamet. Svi smo mi samo trag u vremenu, i svoje stolce zauzimamo samo na kratko vrijeme.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije