Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbeni ukus

ANKETA Istraživanje je pokazalo da Hrvati najviše slušaju pop i rock. Koju vrstu glazbe vi slušate?

Željko Bebek održao koncert u Areni Zagreb
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.11.2023.
u 09:38

Hrvatski građani podjednako slušaju domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije sluša oko 42% ispitanika. Glazbeni žanrovi koji se najviše slušaju su pop (70,6%), rock (66,6%) i narodna glazba (35,6%)

Hrvatska diskografska udruga (HDU) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) predstavila je u utorak Istraživanje o navikama slušanja glazbe u Republici Hrvatskoj, koje je agencija Hendal provela u lipnju i srpnju ove godine. Hrvati, njih više od 90 posto, svakodnevno slušaju glazbu i smatraju da glazba pozitivno utječe na mentalno zdravlje te koriste više načina za slušanje glazbe, utvrđeno je u utorak povodom predstavljanja drugog po redu Istraživanja o navikama slušanje glazbe u Hrvatskoj.

- Istraživanje je imalo za cilj utvrditi na koji se način glazba sluša, koliko često i iz kojih izvora, s posebnim osvrtom na pitanja vezana uz korištenje digitalnih glazbenih servisa. Također, bilo je važno ustanoviti i koji su stavovi ispitanika prema intelektualnom vlasništvu, a s obzirom na značajnu povezanost mlađe populacije s glazbom posebnu važnost dali smo ispitivanju mladih u dobi od 12 do 15 godina - rekla je Maja Vidmar Klarić iz Hrvatske diskografske udruge te dodala kako su „rezultati ovog istraživanja utoliko značajniji i jer ih je moguće komparirati s rezultatima istog istraživanja provedenog 2018. godine.

Rezultati su pokazali kako je Hrvatima glazba itekako važna u životu, a tome u prilog ide podatak da Hrvati glazbu slušaju 16,4 sata tjedno, a 85% ispitanika je potvrdilo kako glazba pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje. 90% ispitanika smatra da danas ima više načina za slušanje glazbe nego ikada prije te se glazba u prosjeku sluša na 5 različitih načina. Značajan pomak dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa pa tako 95% ispitanika poznaje barem jedan streaming servis, a u odnosu na 2018. godinu značajno je porasla i konzumacija glazbe preko glazbenih streaming servisa (44% ispitanika sluša glazbu na plaćenim streaming servisima), piše na stranicama HDU.

Istraživanje je pokazalo da mlada generacija, oni u rasponu od 12 od 15 godina glazbu najviše slušaju preko YouTubea i taj postotak iznosi 80 posto. Streaming servisi postali su sada sastavni dio slušanja glazbe te 95 posto ispitanika poznaje barem jedan servis, a 44 posto njih koristi plaćene usluge. Besplatno streamanje glazbe je najkorišteniji način pronalaska nove glazbe te 74 posto ispitanika koristi internetske stranice na kojima se glazba može slušati besplatno. Više od 79 posto ispitanika glazbu sluša preko radija i besplatnog video streama dok su rezultati drukčiji kod mlađih ispitanika koji navode streaming usluge te društvene mreže kao što je Tik Tok kao glavni izvor za nalaženje slušanja i otkrivanja nove glazbe. Rezultati istraživanja također sugeriraju i da s porastom dobi raste i interes za glazbu na CD-ima i gramofonskim pločama, dok mlađe generacije glazbeni sadržaj konzumiraju preko interneta.

Foto: Pixsell

Hrvatski građani podjednako slušaju domaću i stranu glazbu, dok glazbu iz regije sluša oko 42% ispitanika. Glazbeni žanrovi koji se najviše slušaju su pop (70,6%), rock (66,6%) i narodna glazba (35,6%). U uzorku mladih veći je udio slušanja strane glazbe u odnosu na domaću. Top tri glazbena stila hrvatske glazbe su pop, rock i narodna glazba (a kod mladih i hip-hop). Dodatno, 73% ispitanika navodi i kako im je poznat pojam intelektualnog vlasništva te se slažu s tvrdnjama kako bi kreativna industrija i umjetnici trebali moći živjeti od svog rada. Oko polovice ispitanika (značajno više nego u 2018.) slaže se i kako zaštita intelektualnog vlasništva podržava gospodarstvo te utječe na kulturu i kreativnost.

VIDEO Počelo je suđenje Severini za nametljivo ponašanje. Pjevačica: 'Zašto nisu blokirale moj broj?'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar bozijo
bozijo
10:41 08.11.2023.

Što se podrazumjeva pod narodnom glazbom?Jesu li to klape i tambure ili ono što se s bliskog istoka prepjevano u Beogradu nameće kao narodna.Kojeg naroda narodna,spada li tu i country,alpska itd?

MI
mikimouse12
09:56 08.11.2023.

Kak onaj koji slusa house ili trance stavi, ili koji slusa metal ili domacu muziku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije