Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mama je Melaniji bila oslonac

Prizor je podsjećao na reality show: Kako je Donald Trump Boeingom stigao na večeru s Melanijinim roditeljima iz Slovenije

10.01.2024.
u 10:30

Melanija, koja u Americi ima jako uzak krug prijatelja, živjela je tamo okružena svojom slovenskom obitelji. Viđali su je često s mamom, a postavljalo se i pitanje kako je mama tako lako dobila američke papire...

Kad je Donald Trump sa suprugom Melanijom bio kod poznatog, sada pokojnog voditelja Larryja Kinga, poveli su sa sobom sina Barrona, kojemu je tad bio nekih četiri, pet godina. King je razgovarao i s mališanom, a onda u čudu pogledao njegove roditelje i primijetio: Govori engleski s jakom stranim naglaskom! Slovenskim, preciznije. Govor mu je bio kao da mu je engleski drugi strani jezik. Neuobičajeno, znajući da je rođen u SAD-u i tamo živi. Upravo ovaj zadnji dio lingvistički je otkrivao jako puno o životu šire obitelji Trump - dijete je većinu vremena, očito, provodilo u krugu obitelji i zaista govorilo samo slovenski, kako s mamom, tako i s bakom, Melanijinom mamom Amalijom. Ona je, sa suprugom, spakirala kofere i više vremena provodila u SAD-u nego u slovenskom mjestu Sevnici, gdje su tada nominalno živjeli.

Naposljetku se i preselila u Ameriku. Bila je čvrst oslonac Melaniji, i njezinoj sestri Ines, koja je također živjela u Melanijinoj osobnoj tvrđavi, bilo na 5. Aveniji u New Yorku,bilo na Floridi, i osoba s kojom je Melanija provodila vjerojatno najviše vremena u Americi. Zadnjih godina, i Amalija, koja je preminula sa 78 godina i njezin suprug Viktor, živjeli su na imanju Mar-a-Lago, kao i ranije u New Yorku, s kćerima i unukom. I zetom Donaldom, koji ih je zvao "mama" i "tata".

U srpnju 2002., tri godine prije vjenčanja s Melanijom Knauss, Donald Trump, prvi je i jedini put boravio u Sloveniji i to punih tri sata. Nije posjetio Sevnicu, rodni grad partnerice, već je tog ponedjeljka oko 20 sati sletio Boeingom 727 u ljubljansku zračnu luku s Melanijom i svojom savjetnicom Normom Foerderer. Čekali su ih njezini roditelji, Amalija i Viktor Knavs, kako je glasilo i Melanijino prezime prije nego ga je promijenila u Knauss. Društvo se ukrcalo u dva crna Mercedesa i uputilo se na Bled u Grand Hotel Toplice. Dobili su najbolji stol s pogledom na jezero, s jedne su strane sjedili Donald i Melania Knauss, s druge Amalija i Viktor Knavs. Prizor je podsjećao na reality show Pripravnik i na scene kad bi Trump posjeo kandidate s druge strane stola i otpuštao one koji nisu zadovoljili. Nije se pio alkohol, jeli su odreske u umaku od luka prženi krumpir i potom borovnice. Trump je odbio kavu. Na izlasku je pitao budućeg punca: Je li ovaj hotel na prodaju? Na aerodromu su bili prije ponoći. Tri godine poslije, kod Larryja Kinga, Trump je na pitanje je li ikada bio u Sloveniji odgovorio: "Jednom, na 13 minuta. Bok, mama, bok, tata. i to je bilo to". Bio je to i jedan od posljednjih posjet Melanije svojoj domovini gdje je rođena 1970. Kad smo posjetili Sevnicu u veljači 2016. godine, kad je Trump postao republikanski kandidat za predsjednika,  grad koji je s pet  četvornih kilometara velik kako golf teren Donalda Trumpa na Floridi,  dočekao nas je sumoran prizor. 

VEZANI ČLANCI

Vozeći se cestom od Krškog prema Celju dolinom Save, Sevnicu se opaža iz daljine. S izmaglicom se miješao dim i para iz dimnjaka tvornica. Industrijski je to grad koji je 60-ih godina prošlog stoljeća privukao mnoge ljude iz okolnih sela, poput Melanijinih roditelja, Viktora i Amaliju. U biografiji će stajati da je Amalija rođena u austrijskom mjestu Judendorf-Straßengel od slovenskih roditelja, ali će njihovi poznanici na to odmahnuti glavom i reći: Čudno, bila je odavde, iz okolice.

Najpoznatija od tekstilnih tvrtku, Lisca, i danas posluje. No Jutranjka, tvornica dječje odjeće, u kojoj je radila Melanijina mama i za koju je malena odrađivala modne revije po cijeloj bivšoj državi više nema. Tekstilna industrija, u kojoj su radile i Melanijina mama i mame njezinih prijateljica, uzimala je njihovu djecu kao manekenke. Sve djevojčice, pa tako i Melanija, radile su za mamine tvornice. Melania Trump, rođena kao Melania Knavs prije nego je ime promijenila u Melania Knauss, nosila je odjeću Jutranjke i s mamom, dizajnericom, proputovala bivšu državu.

Amalija i Viktor Knauss živjeli su u tipično socijalističkom, radničkom Naselju heroja Mareka. Iako su fasade obnovljene, na ulazima još stoje godine izgradnje - 1969., 1971.,.... Melania je nakon udaje za Trumpa, ali i jedan dio njegova predsjednikovanja, živjela  u stanu na zadnje tri etaže Trumpova tornja u New Yorku. U tih 2800 četvornih metara moglo bi se ugurati čak 50 stanova iz zgrada u sevničkom naselju koje i danas nosi ime partizanskog borca Alojza Kolmana Maroka gdje je Melania živjela 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Melanijina prijateljica iz djetinjstva Mirjana Jelančić, ima u prezimenu "ć" jer joj je tata Hrvat, opisala je odrastanje:

- Što smo radile? Nalazile se ispred zgrade i igrale se na garažama. Igrale gumi-gumi, graničara,... I štrikale. Stalno smo štrikale - smijala se Mirjana. Naučile su ih mame i djevojčice su plele.

GALERIJA Rodno mjesto Melanie Trump u Sloveniji

1/14

- Nedavno mi se Melanijina mama požalila da joj je puna kuća pulovera i ostalog što je Melania isplela. "Nemam kud s njima, sve si mislim da ih bacim", jadala se. Nikako, rekla samo joj. Tko zna koliku će cijenu jednog dana postići na nekoj aukciji - otkrila je Mirjana. Melanijin tata je imao trgovinu autodijelova u Ljubljani i stalno je putovao između Sevnice i Ljubljane. Puno je radio. Kad je otišao u mirovinu, vratio se za stalno u Sevnicu. Povlačila se priča o njegovoj aktivnoj komunističkoj prošlosti zbog koje je napredovao u poslu i novcima, prvenstveno od protivnika Trumpa. Zadnji dio jest točan, no komunistički dio - to poznanici ne znaju, ili ne žele reći. A obitelj se u međuvremenu preselila iz radničkog kvarta u sevnički "Beverly Hills" - niz manjih, novijih kuća s vrtom. Tamo su ostali Amalija i Viktor kad je Melanija prvi put otišla u Ameriku. Tamo su i boravili gotovo cijelo vrijeme dok se nije rodio Barren, no Melaniju nisu viđali. Je li je trudnoća učinila sentimentalnom ili je razlog drugi ne zna se, no krajem 2005. Melanija je donirala je sevničkom Domu zdravlja 25 tisuća dolara. Za taj su novac kupili ambulantno vozilo.

No Melaniju nisu vidjeli ni tad - ček je predala njezina mama. Navodno je prije braka boravila kratko kod kuće, a Donald je došao po nju na Bled, ali u Sevnicu nije kročio. Nije ni njihov sin Barron. Razlog? Nije jasan. Najstariji Trumpov sin, Donald mlađi, kojeg je dobio u braku s još jednom ženom slavenskog porijekla, Ivanom, ljeta je provodio kod djeda Miloša u Češkoj. Ipak, kazale su nam Melanijine prijateljice iz djetinjstva - a čule su to od bake Amalije, Barron jako dobro govori slovenski.

- Melania cijele dane provodi sa sinom i s njim razgovara na slovenskom, ali tu su i baka i djed koji provode puno vremena u Americi kako bi bili s Melanijom, ali i s drugom kćeri, Ines - kaže. Dok smo bili u Sevnici, njihova susjeda, gospođa Marija Volk, sjetila se Melanije, kazala kako je dugo nije vidjela, rekla da su roditelji prije dva tjedna otputovali u Ameriku i da Melanijina mama ima malo veću mirovinu od njene.

Amalia se ubrzo sa suprugom preselila u Ameriku gotovo za stalno. Melanija, koja u Americi ima jako uzak krug prijatelja, živjela je tamo okružena svojom slovenskom obitelji. Viđali su je često s mamom, a postavljalo se i pitanje kako je mama tako lako dobila američke papire. Nesumnjivo, smrt Amalije Kravs ili Krauss, kako su promijenili ime, odnio je Melaniji mamu, ali i osobu koja joj je bila, uz sina Barrona, sve.

VIDEO Lejla Filipović otkrila tajnu sretnog braka s Tarikom: 'Puno je tu rada'

 

Komentara 9

LA
lakočemo
11:54 10.01.2024.

Nije Amerika sto je nekad bila ,ni blizu !

Avatar ljutapica
ljutapica
12:12 10.01.2024.

Zet za poželjeti! Cijelu obitelj prebacio u Mar de lago, gdje su svi živjeli na njegov račun.

SE
Serđo23
11:36 10.01.2024.

Kako je mama tako lako dobila papire ? Ma ko više želi ići u državu koja ima najvise beskućnika na svijetu i stanovnici joj iseljavaju u Kanadu !samo par dana je lijepo tamo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije