Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Delač

Dijagnostika

sf priča
Thinkstock
13.11.2014.
u 09:00

Lukas se tresao kad je izišao iz Dijagnostičara. Bio se pribojavao što će doznati skeniranjem u najnovijem čudu tehnologije za koje je štedio cijelu godinu, nalazeći simptome raznih bolesti u svakoj reakciji svog pomno osluškivanog tijela. No, nije očekivao toliko toga.

… razina leukocita: u normali. Nisu indicirani upalni procesi.

Krvni pritisak: u normali.

Razina tiroidnih hormona: u normali. Štitna žlijezda: bez odstupanja.

Povišena razina kiseline u želucu. Vjerojatnost razvoja gastritisa: četrdeset tri zarez sedam posto.

Žučni mjehur urođeno perforiran. Vjerojatnost nastanka kamenca: trideset četiri posto i u porastu zbog triglicerida u krvi povišenih dvadeset šest posto iznad normale.

Prohodnost krvnih žila: u normali.

Vjerojatnost razvoja krvožilnih bolesti u narednih deset godina: dvadeset devet posto.

Predviđeni životni vijek: oko trideset sedam godina od današnjeg dana.

Lukas se tresao kad je izišao iz Dijagnostičara. Bio se pribojavao što će doznati skeniranjem u najnovijem čudu tehnologije za koje je štedio cijelu godinu, nalazeći simptome raznih bolesti u svakoj reakciji svog pomno osluškivanog tijela. No, nije očekivao toliko toga. Stroj čija je vjerojatnost pogreške, prema navodima proizvođača citiranim u svim medijima, bila manja od promila, predvidio mu je smrt u dobi od šezdeset dvije godine! Usred dvadeset prvog stoljeća, kad je prosječni životni vijek bio oko devedeset!

Nema mi druge, moram mijenjati navike, mislio je obliven znojem dok je na virtualnom dlanu prelistavao ogromno izvješće o stanju svog tijela. Izbacit ću alkohol i eGarete, jesti više povrća, možda početi trčati...

Najveća blagodat Dijagnostičara bila je mogućnost potpune prevencije, jer se za potencijalne bolesti doznavalo prije no što bi se razvile. Lukas je bio čvrsto uvjeren da će, bude li se držao preporuka iz izvješća, nalaz sljedećeg skeniranja biti bolji.

… razina tiroidnih hormona: povišeni četiri posto. Štitna žlijezda: bez odstupanja.

Povišena razina kiseline u želucu. Vjerojatnost razvoja gastritisa: pedeset sedam zarez pet posto. Vjerojatnost razvoja čira: trideset pet posto.

Žučni mjehur urođeno perforiran. Vjerojatnost nastanka kamenca: dvadeset osam posto. Trigliceridi u krvi povišeni tri posto iznad normale.

Oscilacije u radu bubrega.

Prohodnost krvnih žila: u normali.

Vjerojatnost razvoja krvožilnih bolesti u narednih deset godina: dvadeset posto.

Predviđeni životni vijek: oko četrdeset godina od današnjeg dana.

"Ne razumijem", mrmljao je Lukas zabrinuto zureći u izvješće. "Promijenio sam prehranu, cijelu godinu pazim na sebe više nego prije… A produljio sam si život samo za godinu dana?"

Zbunjivale su ga i oscilacije u radu bubrega. Mora da to ima veze s time što sam prestao piti pivo, mislio je, sav u brizi. Nastavit ću trčati, i krenuti intenzivno u teretanu. Promjene u radu štitnjače mu također nisu bile jasne, a mogućnost nastanka čira posebno ga je brinula. Odluči detaljno pretražiti Mrežu kako bi pronašao načine za regulaciju tiroidnih hormona i rada bubrega. Srce mu je ubrzano tuklo dok mu se strah polako zavlačio pod kožu. Moram produljiti životni vijek, mislio je očajnički, učinit ću što god treba, samo da što dulje ostanem zdrav…

… razina kortizola: povišeni trideset devet posto. Indicirano kronično stresno stanje.

Krvni pritisak: povišen trinaest posto.

Razina tiroidnih hormona: povišeni sedamnaest posto. Rizik od nastanka poremećaja u radu štitne žlijezde: četrdeset sedam posto.

Aktivan gastritis. Vjerojatnost razvoja čira: šezdeset dva posto.

Žučni mjehur urođeno perforiran. Vjerojatnost nastanka kamenca: trideset dva posto. Trigliceridi u krvi povišeni šesnaest posto iznad normale.

Prohodnost krvnih žila: u normali.

Vjerojatnost razvoja krvožilnih bolesti u narednih deset godina: trideset osam posto.

Predviđeni životni vijek: oko trideset dvije godine od današnjeg dana.

Ruke su mu se tresle dok je u usta ubacivao kapsulu koja mu je imala smiriti eksplozije boli u želucu. Slutio je da će stanje biti alarmantno – ta pomno je pratio sve funkcije svog tijela i eto, sva su se njegova očekivanja ispunila. Lukas je bio bolestan čovjek.

Koliko god se trudio, izvješća su svake godine bila sve gora. Njegov je liječnik to pripisivao golemom stresu koji je svakodnevno proživljavao zbog straha od bolesti koje ga očekuju u budućnosti, a vjerojatno je tome pogodovala i činjenica da mu se bilo sve teže pridržavati zdravog načina života, unatoč golemoj grižnji savjesti što bi ga pratila kad god bi u očaju pojeo burger ili popio koje pivo. No, Lukas je znao u čemu je zapravo stvar. Bilo mu je suđeno da umre mlad. Što god činio da to spriječi, bilo je osuđeno na propast.

Sve je uzalud, mislio je ogorčeno. Neću se više uopće truditi. Neću provoditi šest sati dnevno vježbajući, neću izbjegavati stvari koje volim jesti, niti se gristi kad propustim napraviti nešto po zdravstvenom rasporedu. Dosta mi je. Nema smisla.

Čvrsto je odlučio proživjeti ovo malo života što mu je ostalo kako treba. Možda tada bude zadovoljniji, pa se i gastritis povuče.

… predviđeni životni vijek: oko četrdeset devet godina od današnjeg dana.

Sretan kako već dugo nije bio – iako su mu prethodne dvije godine opuštenijeg načina života donijele podosta zadovoljstva – Lukas je zadovoljno zurio u izvješće na virtualnom dlanu dok je s parkirališta klinike izlazio na ulicu. Vrijedilo je, pomisli smireno prije no što su mu misao prekinuli urlik trube i škripa kočnica.

Kotače gradskog autobusa čak ni Dijagnostičar, čije su procjene o duljini životnog vijeka bile točne u devetsto devedeset devet promila slučajeva, nije mogao predvidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije