Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl

Video: Peppersi rutinski protutnjali zagrebačkim Hipodromom

Red Hot Chili Peppers (1)
Igor Kralj/Pixsell
30.08.2012.
u 00:23

Brkati, kratko ošišani frontmen Anthony Kiedis uskoro puni okruglih pedeset, no on – baš kao ni ostala trojica – ne pokazuje nikakve ozbiljnije znakove pomanjkanja koncertne energije

Oko trideset tisuća oduševljenih obožavatelja večeras je napokon, uz zvuke hita “Monarchy Of Roses” dočekalo spektakularnu hrvatsku koncertnu premijeru Red Hot Chili Peppersa koji su u sklopu svjetske turneje I’m With You ‘sletjeli’ na zagrebački Hipodrom. Brkati, kratko ošišani frontmen Anthony Kiedis uskoro puni okruglih pedeset, no on – baš kao ni ostala trojica – ne pokazuje nikakve ozbiljnije znakove pomanjkanja koncertne energije.

Ako im je glazba na studijskim albumima vremenom dobivala na eklektičnosti, pulsirajući žanrovskom mješavinom u rasponu od metala do akustičnih balada i psihodelije, na pozornici se stvari svode na njihovu prvu i pravu ljubav: tvrdokuhani, delinkventski funk nastao prije trideset godina u podzemlju Los Angelesa, a odsviran elastično i s (još uvijek) adolescentskim poletom.

Tridesetdvogodišnja gitaristička pridošlica Josh Klinghoffer, koji je koncert odsvirao u sjedećem položaju, nema vizualnu i sviračku karizmu kojom može nadomjestiti odlazak odbjegle ‘duše’ benda Johna Frusciantea, no u sviračkoj strategiji Peppersa ionako Flea preuzima glavnu riječ. Žongler na basu, koji okida, čupa i tuče po svojemu instrumentu stvarajući kostur njihova zvuka, zapravo je istinski frontmen Peppersa koji se, uz rijetke izuzetke poput klasika “Under The Bridge” – otpjevanog uz masovnu asistenciju publike – uživo ne vole baviti baladama.

U skladu s očekivanjima, set-lista iscrtava presjek njihove višedesetljetne karijere: od starog favorita, “Higher Ground“ Stevieja Wondera i “Give It Away” u velikom finalu, do aduta s novog albuma (“The Adventures Of Rain Dance Maggie”), Peppersi su protutnjali rutinski, samouvjerenošću žilavih veterana koji očito još ne pomišljaju na mirovinu. Ne komunicirajući previše s vojskom poklonika i prepuštajući glazbi da (bučno) govori za sebe, u hrvatskoj metropoli priredili su posebnu poslasticu: naslovna tema njihova najkonzistentnija albuma “Californication” servirana je uz asistenciju naših violončelističkih superzvijezda: još prije nekoliko godina teško da itko mogao i pomisliti da će Stjepan Hauser i Luka Šulić pozornicu dijeliti s najopakijim kalifornijskim – i svjetskim – funk-rock bandom.

Ključne riječi

Komentara 23

CH
chypsa
09:18 30.08.2012.

Uh, sreća da je bio Californication...bez toga ni srat...

MM
mad_max
08:34 30.08.2012.

bilo je 30 tisuća ljudi ako računamo onih 20 tisuća oko hipodroma.nije bilo puno publike pa se ni oni nisu baš trgali.na njihovim koncertima je inače puno više ljudi. peppersi su dobri ali točno se osjeti da fali Frusciante,nije to to više. onaj tko je istinski fan peppersa zna o čemu govorim.

QW
qwas33333
07:20 30.08.2012.

kad će na markovom trgu bit toliko ljudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije