Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrena i vedra

Vedrana Linardić: Ostavljam manekenstvo, želim biti učiteljica

'09.11.2012., Rijeka - Vedrana Linardic, rijecka manekenka koja nakon zavrsenog fakulteta predaje razrednu nastavu od prvog do cetvrtog razreda u osnovnoj skoli Srdoci.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'
1/6
27.11.2012.
u 10:26

Uspješnu 28-godišnju manekenku i muzu domaćih dizajnera posao učiteljice razredne nastave četvrtog razreda u riječkoj Osnovnoj školi Srdoči potpuno ispunjava zbog čega se na godinu sprema na životnu prekretnicu.

Zahvaljujući poslu manekenke obišla je pola svijeta, smiješila joj se karijera u Milanu, Beču, Grčkoj, čak i na Tajlandu, nosi revije domaćih dizajnera, Ivice Skoke, Martine Felje, ali manekenstvo je Vedrani Linardić uvijek bila druga ljubav – nakon učiteljskog zvanja. Vlasnica diplome Pedagoške akademije ove je jeseni postala učiteljica razredne nastave četvrtog razreda u riječkoj Osnovnoj školi Srdoči, a tri mjeseca od početka nastave ekskluzivno za Večernji list ispričala je sve o novom poslu i životu u Rijeci.

Još nije upisala jedinicu

– Plašili su me da mi s \"četvrtašima\" neće uopće biti lako jer su nove generacije teške pa sam se bila pripremila na gorak početak. No, učenici su me ugodno iznenadili i sretna sam jer sam dobila dobra 24 mališana. Mislim da je s djecom od prvog do četvrtog i lakše raditi nego s višim razredima u kojima nastupaju pubertetski \"problemi\" – puna dojmova priča Vedrana. Ambiciozna manekenka nije bila među onima koji poslije završetka srednje škole traže svoj put, nego je dobro znala čime se želi baviti.

– Sretna sam jer radim posao za koji sam se školovala i koji volim – kaže. Vedrana odrađuje jednogodišnji pripravnički staž poslije kojeg će polagati stručni ispit. Njezina mentorica pozorno motri kako vodi nastavu, a jedini prigovor ima na – Vedraninu blagost.

– Svjesna sam da moram očvrsnuti i biti stroža! No, što se tiče ocjenjivanja, dosta sam realna, lako \"ispalim\" ocjenu koju učenik zaslužuje, no ne volim davati loše ocjene – priznaje Linardić i otkriva da u imenik još nije upisala jedinicu. Šarmantnu su kolegicu ostali nastavnici lijepo prihvatili. Njenom zbornicom, ističe Vedrana, vlada pravi kolektiv i međusobno pomaganje. Najdraži su joj predmeti hrvatski jezik i tjelesna kultura, a najgori – glazbena kultura.

– Tijekom školovanja uvijek mi je išao hrvatski, a i danas mi je ostala ljubav prema jeziku i književnosti. Tjelesni obožavam jer sam sportski tip pa maksimalno koristim prilike kad im mogu pokazivati kako se preskače vijača, a često mi dođe da s njima zaigram graničara. Glazbeni mi je noćna mora! Nemam baš sluha i nisam dobra u sviranju pa vježbam kod kuće. U nekim školama glazbenu kulturu predaje poseban učitelj. Nadam se da će se tako i meni jednom posrećiti – smije se Riječanka. Prvog dana nastave, nastavlja, školarci su je prepoznali, ali učiteljica vješto izbjegava razgovore s djecom o svojoj modnoj karijeri. Ipak, nije odbila kad bi je neki učenik zamolio da se fotografira s njim i da mu autogram. Lijepoj razrednici njezini učenici nerijetko daju i kompliment.

– Govore mi \"dobro jutro učiteljice, baš ste lijepi\", ali zbog toga im ne popuštam u ocjenjivanju – odlučno kaže. Njezin posao ne prestaje kad nakon odrađenih četiri, pet nastavnih sati izađe iz škole. Rad nastavlja kod kuće surfajući internetom i tražeći materijale te osmišljavajući načine kako da gradivo objasni na zabavniji, desetogodišnjacima prihvatljiviji način. Zbog posla u prosvjeti Linardić je morala obnoviti garderobu, ali intervencija u ormaru nije bila velika.

– Ne odijevam se ekstravagantno tako da sam morala kupiti samo nekoliko košulja i majica – veli. U slobodno vrijeme vježba aerobik, ide u kino, uživa u šetnjama uz more, a često s prijateljima skokne i do Opatije. Još godinu dana bavit će se manekenstvom, a nakon što odradi pripravnički, revije će nositi, otkriva samo na prijateljskoj bazi, na poziv dragog kreatora.

Muškarac koji iskreno voli

– Uvijek sam težila mirnom, organiziranom životu bez izlaganja intime. Zlo mi je kad me novinari ispituju o privatnim stvarima! Mislim da sam svijetli primjer manekenstva jer se često čuje da je neka manekenka u vezi s ovim i onim. Drago mi je ako mogu pomoći nekome da uvidi da je taj svijet i lijep te da ne moraš nužno doživjeti neugodnosti – govori. Držeći se principa, Vedrana ne želi reći je li zaljubljena, ali popušta na pitanje kakvi je muškarci privlače.

– Svi moji dečki fizički su se razlikovali, ali zajednička im je bila energičnost, osobnost, pažljivost i vrlina da iskreno vole. Moram priznati da nisam zaljubljive prirode, ne zaljubim se na prvi pogled. Kad razmislim, svi moji partneri morali su se truditi da me osvoje – iskrena je Primorka koja će 19. prosinca proslaviti 29. rođendan.

– Tipičan sam Strijelac, pozitivna, vedra, osjećajna, volim promjene i putovanja – kaže strastvena putnica koja Novu godinu, kao i inače, planira dočekati izvan Hrvatske. Gdje točno, još ne zna, ali zna kakvu 2013. želi.

– Ova godina bila mi je prekretnica, puno mi se toga dogodilo pa želim da mi iduća bude manje burna.

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:39 27.11.2012.

Hm Sviđa mi se ovaj naziv muza domaćih dizajnera. Jel to znači da daje mlijeko?

UL
ulicar
18:52 27.11.2012.

Već vidim kako roditeljski postaje zanimljiviji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije