Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK BELOG BORE

Ubio se glumac Bekim Fehmiu, velikan jugoslavenskog filma

Adventurers
15.06.2010.
u 19:21

Jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije, koji se 1987. povukao iz javnosti protestirajući tim činom zbog širenja mržnje među Srbima i Albancima, okončao je vlastiti život hitcem iz pištolja u svojem beogradskom stanu u 74. godini.

Bekim Fehmiu, podrijetlom iz ugledne obitelji iz Đakovice, rođen je 1. lipnja 1936. u Sarajevu. Nakon studija glume u Beogradu glumio je u kazalištu u Prištini i Beogradu, a ostvario je i iznimnu filmsku karijeru uz brojne filmove i TV-serije u inozemstvu. Bio je glavni junak čak i jednog špageti-vesterna, ali nezaboravan je kao Beli Bora, glavni lik u "Skupljačima perja" Aleksandra Petrovića i kao učitelj Žarko Munižaba u "Specijalnom vaspitanju" Gorana Markovića. Krajem šezdesetih u TV-seriji u velikoj međunarodnoj produkciji glumio je Odiseja; po toj ulozi nazvao je svog sina, također glumca Uliksa Fehmiua. Nažalost, iznimno loša adaptacija "Pustolova" Harolda Robbinsa prekinula je perspektivnu međunarodnu karijeru.

Autobiografsku knjigu "Blistavo i strašno", u kojoj opisuje svoj život od rođenja do početka glumačke karijere u prištinskom kazalištu, napisao je 1985., a objavio je tek 2001. u biblioteci "Samizdat" medijske kuće B92. Navodno je iza njega ostao završen nastavak te knjige.

U povodu izlaska knjige "Blistavo i strašno" dao je intervju za beogradski tjednik Vreme, u kojem je rekao:

- Sva ona telefoniranja od Triglava do Đevđelije nakon oproštajnog intervjua u Politici, u travnju 1987. godine, pohvale za hrabrost, čestitanja... ništa mi nisu značili. Moj predosjećaj, upozorenje, naročito s pjesmom Dušana Vasiljeva "Čovjek pjeva poslije rata", koji kaže, "Ja sam gazio u krvi do koljena i nemam više snova..." a završava stihovima "O dajte meni, samo još šaku zraka, i malo bijele jutarnje rose, ostalo vam na čast", ništa nije značilo.

Bio je velik čovjek i odličan glumac, koji je svojom umjetnošću prelazio sve stvarne i izmišljene granice. Neka razlozi njegove odluke da si oduzme život ostanu samo njegovi.

 

Ključne riječi

Komentara 23

RE
returnofTito
20:07 15.06.2010.

Bolji je bio od Marlona Branda. Sjajni produkt komunizma i Jugoslavije. Neka mu je laka zemlja

RB
Rastu Brojke
09:25 16.06.2010.

Da spomenemo i Partizansku eskadrilu.

Avatar Svećenik
Svećenik
10:57 16.06.2010.

stef... mislim da nije nitko. u svakom slučaju film je remekdjelo u odnosu na državotvorne filmove tipa četverored, koje vjerovatno ti gledaš. postoje ljudi koji su živjeli u sfrj. radili, putovali, veselili se i tugovali...i toga se sjećaju. i postoje oni koji se ne sjećaju... večina naših vodećih političara je na pragu 60 ih godina, a imaju biografije 20 godina... prije rupa. znaš zašto? bili su bezznačajni, kao što su i danas... no, sve mi to tu pišemo u sjeni jednog izuzetnog glumca....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije