Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Tužna obljetnica: Spomenik i film za neprežaljenog Tošu Proeskog

toše
Marko Prpić/Pixsell
16.10.2010.
u 15:30

Spomenik će biti otkriven na platou ispred Elektrotehničke škole i stadiona u Novoj Gradiški, odakle je pjevačevo tijelo helikopterom prebačeno u Makedoniju i pokopano u Kruševu.

Samo trenutak nepažnje vozača VW Touarega Georgija Georgijevskog bio je dovoljan da 16. listopada 2007. godine u 6.20 sati na autocesti Zagreb – Lipovac kod Nove Gradiške u stravičnoj nesreći utihne glas jednog od najvećih miljenika publike svih država bivše Jugoslavije – Toše Proeskog. Njegov automobil tog se jutra velikom brzinom zabio u stražnji dio prikolice talijanskog kamiona, Toše je preminuo na mjestu, a vozač i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović su ozlijeđeni.

Sjećanje na Tošu Proeskog, makedonskog slavuja, maraton, mise...

Trajna uspomena

Voljeli su ga i oni koji njegove pjesme nisu znali, bio je omiljen i zbog svog humanitarnog djelovanja, kao ambasador UNHCR-a. Već prilikom obilježavanja prve obljetnice Tošine pogibije Novogradiščani su u suradnji s makedonskim veleposlanstvom u RH i Republikom Makedonijom odlučili trajno očuvati uspomenu na makedonskog slavuja.

Tako će i u subotu na put dug više od 1000 km od Nove Gradiške do Tošina Kruševa krenuti 21 maratonac, sve Tošini prijatelji, uvjereni da će maraton istrčati kao i dvije prethodne godine. No, najveća počast Toši i njegovoj prerano prekinutoj karijeri svakako je podizanje i svečano otkrivanje spomenika na platou između novogradiške Elektrotehničke škole i stadiona, odakle je pjevačevo tijelo helikopterom prebačeno u Makedoniju i pokopano u Kruševu.

Premijera filma

Spomenik ispod kojeg piše “Volim vas sve zauvijek, vaš Toše” donirala je međunarodna fondacija “Toše Proeski”, čijim se novcem školuju glazbeni talenti diljem bivše države. Uz zvuke Tošine pjesme bit će prikazan 10-minutni film o životu makedonskog slavuja, a potom će na koncertu nastupiti brojni pjevači i bendovi iz Makedonije, BiH i Hrvatske i Toši još jednom poručiti da su u mislima uvijek s njim. Tošina djevojka Andrijana Budimir nakon tragedije povukla se iz javnog života, pa na obljetnicu smrti nikada ne sudjeluje u ovakvim javnim okupljanjima.

Bivša srbijanska rukometna reprezentativka u privatnosti obilježava sjećanje na čovjeka kojeg je nazvala ljubavlju svog života.

Ključne riječi

Komentara 43

UT
utatica
23:19 16.10.2010.

Počivao u miru Božjem! Kako je lijepo u ovoj posvemašnjoj bigbroterizaciji i raskalašenosti kad se promovoira plemenitost, čednost, pristojnost, poštenje, velikodušnost jednom rječju dobrota neke osobe, hvala onim novinarima koji svojom pisanom rječju i lijepim vijestima oplemenjuju duše čitatelja

RI
riječanka
20:46 15.10.2010.

....a šta reči za tako divnu osobu, a da rečeno nije.....Makedonski slavuj, anđeoskog glasa, duše djeteta....Mirno snivaj...(misa za Tošu u Rijeci..17.10.2010.crkva na Trsatu u 10:00 sat)

BA
baniček
22:07 15.10.2010.

Latice, ti mene pratiš, ko si ti? ti si bolesna...brijem da si neka sponzoruša koja je rasporedila cio dan da ne radi ništa...e latice latice .)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije