Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neumorna aktivistica

Susan Sarandon papu Benedikta XVI. nazvala nacistom

susan sarandon
pixsell
18.10.2011.
u 08:33

Američka glumica u intervjuu na filmskom festivalu u Hamptonsu svoju opasku na račun poglavara Katoličke crkve ponovila je čak dva puta.

Jedna od najvećih aktivistica u Hollywoodu, 65-godišnja glumica Susan Sarandon izjavila je nešto što joj okorjeli katolici neće oprostiti dok je živa. Naime, poznata liberalka i ljevičarka, koja je za svoj humanitarni rad i ulogu UNESCO-ove ambasadorice dobre volje primila mnoge nagrade, u intervjuu koji je dala glumcu Bobu Balabanu kao gošća internacionalnog filmskog festivala u Hamptonsu papu Benedikta XVI. nazvala je nacistom.

Poštuje Ivana Pavla II.

Slavna je glumica izjavila da je knjigu prema kojoj je nastao film “Odlazak u smrt” (Dead Man Walking), za što je i dobila Oscara, poslala papi.

– Ali onom prije. Ne ovom nacistu kojeg sada imamo – rekla je Sarandon. Kad ju je Balaban pokušao ušutkati, glumica je samo hladnokrvno ponovila svoju opasku koju je u tom trenutku čula i publika.

Njezina izjava uzbudila je i razbjesnila vrh Katoličke crkve. – Puna je mržnje i neznanja o Katoličkoj crkvi. On je, za razliku od ostalih, odmah napustio Hitlerovu mladež, ne može ga se kriviti za nešto što nije bila njegova odgovornost, bio je prisiljen učlaniti se kao i svaki dječak njegove dobi tada – rekao je predsjednik Katoličke lige za religiju i ljudska prava Bill Donohue misleći na papu Josepha Ratzingera koji je početkom 1940-ih vrlo kratko bio dio Hitlerove mladeži jer je tada članstvo u njoj bilo zakonska obveza. Vrlo ljutit dodao je da je danas teško naći nekog glupljeg od Susan Sarandon.

Nitko gluplji od Sarandon

Uvrijeđenom se našla i židovska Protudefamacijska liga (ADL) koja je također poslala priopćenje javnosti. – Gospođa Sarandon možda ima nekih problema s Katoličkom crkvom, ali to nije isprika za razbacivanje s nacističkim analogijama. To su riječi mržnje i osvete i samo služe tome da se umanji značenje holokausta – stoji u priopćenju.

Zanimljivo je da je Susan odrasla u strogom katoličkom duhu u New Jerseyu kao najstarija od devetero djece Engleza i Talijanke koji su emigrirali u SAD. Pohađala je srednju katoličku školu i diplomirala glumu na Chatolic University of America. Poznata glumica već 30 godina sudjeluje u mnogim dobrotvornim akcijama te demonstracijama protiv rata i diskriminacije homoseksualaca. Neustrašiva Susan pojavila se i na demonstracijama 27. rujna u Wall Streetu gdje se družila s prosvjednicima te razgovarala s mnogim reporterima.

– Rekli su mi jednom da sam pretjerani primjer izvornog grijeha – ironično je komentirala glumica kritike svojih neistomišljenika.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
Lisnjak
14:32 18.10.2011.

Kad se jedna glumica dobro probije u zivotu, onda moze slobodno vrijedjati cak i jednog Papu. Jer, velika je to hrabrost, obicne dame to ne smiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije