Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rustem-paša

Rustem-paša - Hrvat koji je došao glave Ibrahimu i princu Mustafi

sulejman
Foto: RTL Televizija
1/4
10.02.2013.
u 09:00

– Mustafa je u narodu bio omiljen, a gnjev zbog njegova smaknuća bio je velik. Sulejman je Rustem-pašu smijenio zbog javnog mnijenja, da bi ga dvije godine poslije, kad su se strasti malo stišale, vratio na dužnost – priča prof. Kursar.

Nakon Hrvatica Efsun i Fatme koje su osvojile princa Mustafu i smaknutog velikog vezira sultana Sulejmana Ferhat-paše, koji je prema povijesnim izvorima rođen u Šibeniku oko 1484. godine, još jednog Hrvata gledamo u “Sulejmanu Veličanstvenom”. Riječ je o Rustem-paši Opukoviću, za kojeg se ne zna točno je li rođen u okolici Skradina ili Solina.

Ostavio je obitelj da prosjači

– Osmanske kronike kažu da je bio Hrvat, no postoje i neke verzije da je podrijetlom iz Bosne. Vjerojatnije je da je bio Hrvat. Pretpostavlja se da je kao dijete u ‘danku u krvi’ odveden u Istanbul, gdje je prešao na islam i odgojen na carskom dvoru – kaže turkolog, mr. sc. Vjeran Kursar.

Kao glavnom konjušaru, samo prije nekoliko epizoda Hurem mu je rekla “budi mi odan i ne vidim kraja tvom napredovanju”. Ambicioznom paši nije trebalo dvaput ponoviti. Od konjušara je dogurao do najveće titule – velikog vezira i mladoženje osmanskog carstva. Rustem-paša se, naime, oženio sultanijom Mihrimah, a vrata uspjeha otvorila mu je Hurem.

Brojni turski povjesničari pisali su o njemu kao o vrlo ambicioznom i sposobnom čovjeku čiji su zadaci, na vrhuncu njegove moći, bili obuzdavanje ondašnje inflacije i punjenje državne riznice. Ali spominjali su i njegovu ružnu narav. Francuski putopisac Nicolas de Nicolay pisao je o njegovu prijeziru prema vlastitoj obitelji koju je, nakon što su ga došli posjetiti u palaču, ostavio da prosjače ulicama Istanbula. Čak je i oca prepustio krajnjoj bijedi.

– Udružio se s Hurem i imao je svoje prste u smaknuću Ibrahim-paše, a potom i princa Mustafe. Oboje su željeli da Sulejmana naslijedi jedan od njezinih sinova – dodaje Kursar.

Olakšao je Selimu II. put do trona

Zato su Rustem-paša i Hurem uvjerili Sulejmana da Mustafa želi zasjesti na prijestolje i da planira izdaju. Sultan je preduhitrio sina i dao ga ubiti. Cijela se država tada okrenula protiv Hurem i Rustem-paše. Sulejman ga je, pod optužbom da ga je poticao na ubojstvo princa Mustafe, smijenio oduzimanjem pečata, no osim toga lukavom se paši ništa nije dogodilo.

– Mustafa je u narodu bio omiljen, a gnjev zbog njegova smaknuća bio je velik. Sulejman je Rustem-pašu smijenio zbog javnog mnijenja, da bi ga dvije godine poslije, kad su se strasti malo stišale, vratio na dužnost – priča prof. Kursar.

Ubrzo nakon Mustafina ubojstva Hurem je uvjerila Sulejmana da valja ubiti i Murata, Mustafina sina, pa je sultan u Bursu poslao ubojice. Nedugo nakon toga umro je i Đihangir, najmiliji sultanov sin. Mihrimah nije bila sretna u braku s Rustem-pašom, no umjesto razvoda, odlučila se na razdvojen život, putovanje carstvom i pomaganje umjetnicima. Rustem-pašu povijest ne pamti po dobrome. Turski ga pisci i kroničari nisu štedjeli pa lista njegovih nedjela ide unedogled. Najviše mu, pak, zamjeraju urotničku ulogu. Upitno je bi li bez njegove pomoći Hurem osvijetlila put do trona za jednog od svojih sinova – Selima II.

Komentara 1

MI
mirek62
17:50 10.02.2013.

bezvezni tip.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije