Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna gledanost

Rat sapunica: Sila jača od Sulejmana

Suljo
Foto: PR fotografija
1/6
20.01.2013.
u 15:30

Uz dobro osmišljen scenarij i napetu priču, tajna ogromne gledanosti “Sile” svakako je i u odlično odabranom startu.

Prema podacima o gledanosti, nova miljenica hrvatske publike turska je serija “Sila”. Prošli tjedan za male je ekrane prikovala 800 tisuća gledatelja s gledanošću od 19.5 posto. Hit-priča u čarobnom gradu Midyatu za sobom je ostavila sve programe konkurentskih televizija, uključujući i tursku seriju “Sulejman Veličanstveni” koju je pratilo 519.863 tj. 12.5 posto gledatelja.

Uz dobro osmišljen scenarij i napetu priču, tajna ogromne gledanosti “Sile” svakako je i u odlično odabranom startu. Nova TV, naime, iskoristila je “prazan hod” tijekom blagdana. Gledateljstvu je već bilo preko glave raznih božićnih i novogodišnjih filmova, a nove epizode hit-serije “Sulejman Veličanstveni” čekale su da prođu praznici. Nova TV mudro je već prvog dana nove godine krenula s emitiranjem “Sile”, što se pokazalo punim pogotkom jer čekajući “Sulejmana” gledatelji su se navukli na “Silu”.

Zbližile nas serije

Podaci o gledanosti kažu da je u nedjelju, kada se “Sulejman” nakon trotjedne stanke počeo emitirati, zgode iz Topkapija gledalo 580 tisuća gledatelja ili 13,9 posto. a “Silu” 17,2 posto, odnosno 740 tisuća gledatelja.

Turske serije “1001 noć”, “Kad lišće pada”, “Kako vrijeme prolazi”, “Ezel”, “Sulejman Veličanstveni” srušile su rekorde gledanosti. Od 2001. godine, 65 turskih televizijskih serija prodano je u inozemstvu, što je donijelo zaradu od 60 milijuna dolara. Turski glumci postali su zvijezde, a trenutačno najpoželjniji glumac malih ekrana postao je Boran aga kojeg je glavna junakinja Sila ostavila.

– Vrijednost serija nije u tome što Hrvate dovode u Tursku, nego što su Tursku približile Hrvatskoj. Dovele su naše ljude u vaše domove – smatra Burak Özügergin, veleposlanik Turske u Hrvatskoj, istovremeno iznenađen i ponosan zanimanjem za njihove serije. Neprirodno je, kaže, da do sada nismo bili okrenuti jedni drugima kada već postoji toliko sličnosti Turske i Hrvatske. Sada se, smatra, odnosi normaliziraju.

Bijeg od užurbanog tempa

Hoće li novi zapleti najpoznatije turske palače gledanost okrenuti u korist “Sulejmana Veličanstvenog” ostaje da se vidi. U međuvremenu, gledateljima će se uskoro ponuditi još jedna slatka dvojba. Glavna glumica “Sile” Cansu Dere pojavit će se i u “Sulejmanu Veličanstvenom” i to kao sultanova miljenica. Bivša miss Turske i poznata tamošnja manekenka glumi robinju iz Irana koja će dolaskom u palaču Topkapi pomutiti razum i samom Sulejmanu. Gledali smo je i u seriji “Ezel” u liku zanosne Ejšan. Bez obzira nude li turske serije povijesnu ili moderniju tematiku, našim su gledateljima itekako prirasle srcu.

Turkolozi su taj fenomen pojasnili time što su ljudi zasićeni ludim tempom života i modernom tehnologijom kojemu se te serije suprotstavljaju. Jer, u njima s jedne strane postoji ta tehnološka bešćutnost, a s druge strane nadvladava tradicija kojom se tako ponose. Donosimo pregled kod nas najgledanijih turskih serija koje su osvojile srca gledatelja upravo toplinom i tradicijom koju turske serije stavljaju ispred modernog vremena.

Komentara 37

SN
snedeljk
07:31 21.01.2013.

..ma te sapunice na TV Novoj još mogu i razumeti..ali reprize Segalovih filmova mi već na uši izlaze..."segalizacija" Nove TV..

Avatar BetaBee
BetaBee
17:22 20.01.2013.

Izbacivanje tv-a iz stana je najbolja stvar koju sam ikad napravila :)

VE
velikazmija
22:23 20.01.2013.

recite mi sad nije li bolje pogledati tu tursku -silu------ ili partizansku zvijezdu pod kojom je rušen i vukovar i dubrovnik i gospić što nam ovi srbi sa hrta nude ukinuše nam i našu Karolinu Vidović Krišto i njenu emisijuo i njenu emisiju a sad kao ko gledsa turske serije što nude ili turke ili srbe u partizanima i brekanje --iš--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije