Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porin

Publika naklonjena lakim notama, struka se i dalje tomu odupire

porin
Dino Stanin/Pixsell
16.05.2011.
u 20:45

Ovim priznanjem splitska pjevačica dobila je još jednu potvrdu da je glazbeni i estradni tron definitivno njezin

Potvrdu da je nova kraljica estrade Jelena Rozga još je jednom dobila u nedjelju na dodjeli diskografske nagrade Porin. Hitom godine proglašena je pjesma autorskog dvojca Vjekoslave i Tončija Huljića “Bižuterija” koju izvodi sve popularnija splitska pjevačica.

Razlike u mišljenjima

– Sve se lijepo posložilo u ovih pet godina moje solo karijere. Publika su moji Porini i ne namjeravam zbog osvajanja nagrade reći da se neću truditi više, baš suprotno, sad ću još više davati sve od sebe jer njihovom zaslugom sam i osvojila ovu nagradu – rekla je Jelena. Oko hita godine uvijek su se lomila koplja – treba li o pobjedniku odlučivati struka ili publika – zbog čega je jedno vrijeme ta kategorija Porina bila i ukinuta, no lani je ponovno uvrštena.

– Kandidira se šest pjesama koje su se najviše vrtjele na radijskim postajama i koje su po sudu slušatelja i urednika radijskih postaja bile najslušanije, a onda publika od šest kandidiranih bira najbolju – objasnio je Nikša Bratoš, član predsjedništva Hrvatske glazbene unije (HGU). Smatra kako je ovakav princip pošten jer hit godine podrazumijeva pjesmu koja je najviše osvojila publiku i oni trebaju odlučiti čija je skladba najbolja.

– U velikom broju slučajeva moj se ukus podudara s ukusom mase, ali ovaj put to se nije dogodilo – priznaje Bratoš. Publika TBF-a i Lee Dekleve, Gibonnija, klape Sv. Florijan, Kinokluba i Sexymotherfuckersa, koji su konkurirali Rozgi za hit godine, očito nije tako brojna kao obožavatelji pjevačice koji su “Bižuteriju” na YouTubeu preslušali više od pet milijuna puta, dok ostali izvođači debelo kaskaju za novom kraljicom naše scene.

Jelenina vjerna publika

– Uvijek je bilo problema oko hita godine, recimo kada je u toj kategoriji pobijedila pjesma “Afrika” Dine Dvornika davne 1996. godine mnogi su prigovarali zašto to nije bila Severinina “Trava zelena” jer je bila zastupljenija u radijskom eteru – prisjetio se Husein Hasanefendić Hus, predsjednik HGU-a. Mišljenja je kako u ovakvim situacijama jednostavno prevagne činjenica da je nečija publika spremnija uzeti telefon u ruke i nazvati ili poslati SMS za svog favorita.

– Struka ima svoje mišljenje što bi trebao biti hit godine, a ono se često razlikuje od masovnog ukusa. U ovom slučaju moj ukus nije se poklopio s publikom – iskren je Hus. Sudeći prema nagrađenima u ostalim kategorijama (Gibonni, The Bambi Molesters, Jinx, Elemental...), struka je naklonjenija izvođačima urbanijeg zvuka u kojem nema mjesta laganim notama i stihovima, a publika im u tome proturječi.

Ključne riječi

Komentara 40

ŠI
šimuka
20:49 16.05.2011.

Jadne li glazbe i estrade ,kad mu tron drži Huljičeva pevaljka.

KR
kresimirn
22:49 16.05.2011.

beeeeeeeee beeeeeeee (ovceke moje......)

Avatar Bjeda
Bjeda
10:35 17.05.2011.

Jelena Rozga je hrvatska cajka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije