Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak

Prvi put bez osmijeha na spomen imena Leslieja Nielsena

nielsen
Arhiva VL
29.11.2010.
u 07:51

Nielsenova karijera započela je još u ranim danima televizije, a jedna od prvih filmskih uloga bila mu je u znanstveno-fantastočnom klasiku "Zabranjeni planet". Tijekom sedamdesetih pojavljivao se uglavnom u televizijskim serijama

“Oni koji vole Leslieja Nielsena nakon filmova ‘Ima li pilota u avionu?’ i trilogije ‘Goli pištolj’ više ne gledaju filmove”, napisao je jednom jedan kritičar i u samo jednoj rečenici dočarao veličinu neponovljivog komičara, jednog od najvećih svih vremena koji je svojom vrhunskom izvedbom u svijet filma unio novu dimenziju humora, izgovarajući mrtav-hladan najveće smijurije. Trideset godina nasmijavao nas je do suza, no sada nas je i jako rastužio svojim odlaskom. Nakon što je prije 12 dana završio u bolnici, Leslie Nielsen preminuo je prekjučer popodne u 85. godini od posljedica upale pluća u bolnici na Floridi, nedaleko od svoga doma u kojem je živio sa četvrtom suprugom Barbaree Earl.

Ozbiljan, a smiješan

Smrt glumca potvrdio je na kanadskoj radiopostaji CJOB njegov nećak Doug Nielsen. – U 48 sati infekcija se rasplamsala. Zahvatila je previše... Zaspao je i više se nije budio – rekao je Doug opisavši svoga slavnog ujaka kao vrlo dragog i pažljivog čovjeka meka srca. – Svaki dan smijali smo se njegovim šalama, a ne samo kada je netko napisao nešto smiješno za njega – kazao je Lesliejev nećak koji je zajedno s njegovom suprugom i ostalim članovima obitelji bio uz filmsku zvijezdu u trenutku smrti. Svijet će ga najbolje pamtiti po ulozi urnebesno smiješnog Franka Drebina, detektiva većinu vremena nesvjesnoga svega što se događa oko njega, no puno prije negoli je postao neokrunjeni kralj komedije, Nielsen se dokazao i brojnim ozbiljnim ulogama, od kojih su najznačajnije one u filmovima “Zabranjeni planet” i “Posejdonova avantura”.

Glumio više od 220 likova

Rođen je 11. veljače 1926. u mjestu Regina, u kanadskoj pokrajini Saskatchewan. Nakon što je završio srednju školu, Leslie se priključio kanadskom zrakoplovstvu, a poslije je neko vrijeme radio kao DJ na radijskoj postaji u Calgaryju. Zbog specifičnog glasa postao je vrlo tražen kao narator dokumentarnih filmova i reklama, a prvi se put i likom pojavio na televiziji 1948. u seriji “Studio One” uz Charltona Hestona. U 60 godina karijere glumio je u više od sto filmova i 1500 serija te je utjelovio više od 220 likova. Ženio se četiri puta, a u drugom braku s Alisandeom Ullman dobio je dvije kćeri, Mauru i Theu. Usprkos tome što je bio toliko gluh da se cijeloga života morao služiti slušnim aparatom, Leslie Nielsen postao je jedno od najprepoznatljivijih lica modernog filma. 

Ključne riječi

Komentara 11

AR
ARIDAN
09:04 29.11.2010.

Tužna vijest za početak tjedna...

LA
lacković
09:10 29.11.2010.

tajni agent WD-40 .... RIP

SC
scary
08:07 29.11.2010.

:(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije