Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 GODINA PORINA

Pokraj D. Dvornike je bilo najbolje sjediti, uvijek je radio skandale

porin (1)
Foto: Arhiva, HTV
1/15
28.04.2013.
u 10:00

Poznati se prisjećaju dodjela i otrivaju razne pikanterije. Danijela Dvornik otkriva zašto je Dino mokrio po uzvanicima s balkona

Objedinjujući nominirane predstavnike svih glazbenih žanrova, od zabavne glazbe, popa i rocka, pa do etna, jazza i klasične glazbe, najuglednija diskografska nagrada u Hrvatskoj već dva desetljeća predstavlja sve ono najbolje u hrvatskoj diskografskoj produkciji protekle godine po izboru struke. Porin će se ove godine 11. svibnja u Rijeci dodjeljivati dvadeseti put. Jubilarna godina bila je prilika da se prisjetimo početaka, najvećih pobjednika, ali i pokojeg skandala koji je pratio dodjele.

Za početak otkrit ćemo vam da je s prošlom godinom ukupan broj svih dosadašnjih dobitnika Porina 452. Ove godine nagrada će se dodijeliti u 51 kategoriji (uključujući i hit godine, jedinu kategoriju u kojoj pobjednika bira publika), što je 19 kategorija više nego na prvoj dodjeli prije devetnaest godina. Pobjednike bira i glazbenik, skladatelj i producent Nikša Bratoš, ujedno i dobitnik najvećeg broja Porina. On sam kaže da je prestao voditi evidenciju koliko statua ima, ali Institut hrvatske glazbe taj podatak dobro zna – 32 Porina.

Žele natrag stari sjaj

– Dosta Porina poklonio sam majci, rođacima i prijateljima, a one koje sam zadržao držim kod kuće na dvjema policama. Možda se neki i zagubio jer sam se od 1999. dvaput selio. Prvi mi je najdraži, ali ni ostali za mene nemaju manju vrijednost – govori Bratoš. Trijumfalni pohod započeo je 1999. kada je osvojio kipić za najbolju produkciju klasične glazbe za album “Gitara” Ane Vidović. Otad je u kategorijama aranžmana, produkcije zabavne glazbe, produkcije klasične glazbe, tonskih snimaka i kategoriji albuma godine odnosio pobjede surađujući sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem (koji je sa 21 Porinom drugi na listi dobitnika), Massimom, Arsenom Dedićem.

Najnagrađivanijeg glazbenika koji ove godine ima pet nominacija svaka pobjeda veseli, ali priznaje i ako je rad njegovih kolega bolji.

– Često sam glasao za drugu osobu za čiji sam rad mislio da je bolji od moga u kategoriji u kojoj sam bio nominiran – pravedan je skladatelj.

Tony Cetinski s pravom se može nadati da će za mjesec i pol svoju kolekciju od sedam Porina obogatiti još kojim kipićem. Najdraže su mu nagrade za vokalnu izvedbu i album godine, no ne smatra da je diskografska nagrada pokazatelj uspjeha.

– Nisam previše euforičan zbog Porina jer moju karijeru već odavno kreira publika, i to je za mene pravi pokazatelj uspjeha. Ne očekujem ovogodišnju pobjedu, ali za mene je pobjeda i to što je album odlično prošao kod publike u cijeloj regiji i to što imam zakazane nastupe do kraja godine – zadovoljno će Tony, nostalgičan za glamurom koji je nekada pratio dodjele.

– Nadam se da će Porin vratiti nekadašnji sjaj – kaže te se prisjeća dvojice najvećih zabavljača na dodjelama, kakvih danas nema.

– Uz Dina Dvornika i Davora Gopca u paru Porini su uvijek bili zabavni!

Koliko zabavni, otkrila nam je Danijela Dvornik koja je sa suprugom Dinom, dobitnikom sedam kipića, godinama hodočastila na Porine.

Dvornikov skandal u Opatiji

– Dino i ja kasnili smo na dodjelu 1996. u Zagrebu i propustili trenutak kada je Dino bio pozvan da preuzme nagradu za najbolji aranžman za pjesmu “Afrika”. Kad smo napokon stigli, Dino se negdje izgubio i s pozornice su ga pet minuta zvali da dođe po kipić za hit godine. Već sam bila u startnoj poziciji da se uputim prema pozornici i preuzmem nagradu u njegovo ime, kad se Dino odnekud pojavio i otišao po Porin. Publika se digla na noge i dugo mu pljeskala jer je “Afrika” označila njegov povratak na scenu – s ljubavlju se prisjetila Danijela. U maniri istinske zvijezde, Dino Dvornik priredio je i skandal koji je obilježio dodjelu 1997. u Opatiji: s balkona hotela mokrio je po gostima koji su sjedili na terasi.

– Bio je to Dinin obol tamošnjem šušuru koji mu se nekad sviđao, a nekad ne – kaže nam Danijela. No, iza vanjštine ekscentričnog kralja funka, nastavlja supruga pokojnog pjevača, skrivao se veliki tremaš koji nije znao skriti razočaranje zbog neosvojene nagrade. Neke Dinove stvari Danijela je prodala na aukciji ove zime, ali Porini će, kaže, zauvijek ostati u njezinoj blizini.

Poput Nikše Bratoša, osvojene Porine ne broji ni Oliver Dragojević, ali iz već navedenog izvora doznajemo da ih je skupio devetnaest te je po broju osvojenih kipića treći na listi dobitnika. Kao i Bratoš, i Oliver je nekoliko staklenih statua podijelio prijateljima. U 19 godina Porina među nagradama slavnog pop pjevača našla se i ona za vokalnu suradnju u jazzu, no prva dodjela 1994. u posebno mu je lijepom sjećanju. Te je godine “Cesarica” proglašena pjesmom i hitom godine, a Oliver je trijumfirao i u kategoriji najbolja muška vokalna izvedba.

Porina će biti i za 50 godina

– Već na prvoj dodjeli u Opatiji bilo je jasno da nastaje nešto vrlo važno. Sjećam se da smo se svi mi glazbenici družili u velikom balonu i sve je bilo glamurozno i pompozno, a to se s godinama izgubilo. Izgubile su se i dobre pjesme kakve su tada osvajale nominacije zbog kojih je Porin i imao važnost i težinu. Drago mi je što je doživio dvadeset godina, ali volio bih da je opet onako svečan kao prije – sjetan je Oliver koji će ovogodišnju dodjelu propustiti jer taj dan nastupa za Gradišćanske Hrvate u Austriji.

Svečanost prije 19 godina pamti i tada 23-godišnja Ivana Vrdoljak Vanna.

– Bilo je veličanstveno! Žene su bile u toaletama, a muškarci u smokinzima i izgledali smo vrlo elegantno. Svi smo bili jako uzbuđeni što smo ondje – sjeća se pjevačica koja je s grupom E. T. ušla u glazbenu povijest kao dobitnica na toj prvoj dodjeli. Pjesma “Tek je 12 sati“ pobijedila je u kategoriji najbolja izvedba grupe s vokalom, a iduće je “Da ti nisam bila dovoljna” bila hit godine. Ipak, najviše je ponosna na Porina za najbolju vokalnu izvedbu za skladbu “Daj mi jedan dobar razlog” 2000. jer je te godine jedino s tom pjesmom i u toj kategoriji bila predložena za nominacije.

– Kako će Porini izgledati u budućnosti ne mogu naslućivati, ali uvjerena sam da će ih biti i za pedeset godina – kaže Vanna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije