Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božidar Orešković

Otišao je čovjek velika srca i posljednji frajer našeg glumišta

Božidar Orešković
Dalibor Urukalović/Pixsell
12.07.2010.
u 14:13

Zbog Oreškovićeve uloge u "Kapelskim kresovima" mnogi pripadnici mlađeg naraštaja glumaca odlučili su kruh zarađivati na daskama koje život znače.

Prijatelji i kolege preminulog glumca Božidara Oreškovića šokirani su viješću o njegovoj smrti i ničim ne mogu objasniti zašto se ovaj velikan u subotu objesio u šumi pokraj Velike Gorice. Svojom umjetničkom veličinom mnoge od njih oduševio je glumom u "Kapelskim kresovima".

- Kao dječak sam ga gledao u "Kapelskim kresovima" i tada me svojom pojavom i glumom oduševio. Puno godina kasnije, kada sam se našao s Božom u kadru, bio sam počašćen što radimo zajedno. Pamtim ga kao karizmatičnog čovjeka s posebnim smislom za humor i unutrašnjom umjetničkom težnjom. Sa sigurnošću mogu reći kako je bio posljednji frajer hrvatskog glumišta - kaže glumac Enes Vejzović koji je sa 67-godišnjim Oreškovićem glumio u seriji "Dobre namjere".

- Jako sam žalosna. Bili smo veliki prijatelji. Punih 35 godina glumili smo zajedno u istoj kući, zagrebačkom HNK. Proputovali smo cijelu bivšu državu. Posebno će mi ostati u sjećanju “Zagrepčanka” jer smo tu nastupali kao ekipa Orešković, Boško Petrović i ja. Otišao je još jedan dragi kolega, prijatelj. Otišao je u stilu Dostojevskog. Bio je “impregniran” Dostojevskim, mogao je biti i lik iz nekog njegova djela. Odlaze kolege, sve mi se čini da ih je više “gore” nego ovdje s nama “dolje”. A samo prije četiri dana razgovarali smo, zamolila sam ga za jedan tekst o Eni Begović koji bismo objavili u knjizi o njoj. Željeli smo tekst od njega, jer je on s Enom glumio u Shakespearovu Otelu. Obećao je tekst. Ipak, osjećala se u njegovu glasu neka odsutnost, tuga, kao da nije bio onaj pravi. Žao mi je što nismo prije “iščitali” njegovu depresiju - sa žaljenjem kaže glumica Branka Cvitković.

Ivica Vidović s Oreškovićem je radio u popularnoj seriji "Inspektor Vinko", a svog prijatelja sjećat će se kao vrhunskog glumca i još boljeg čovjeka. Nikša Kušelj bio je iznimno sretan kada je sa svojim velikim uzorom zaigrao u filmu "Konjanik".

- Bio je moj heroj još od djetinjstva. Bio je osebujan čovjek velika srca kojeg smo svi voljeli - tužno će Kušelj. Zbog Oreškovićeve uloge u "Kapelskim kresovima" i glumac Zijad Gračić se zarazio glumom i zato mu je teško povjerovati kako njegovog prijatelja više nema.

- Nemate pojma koliko me pogodila ova vijest. Godinama smo radili zajedno i družili se izvan HNK, igrali belu... Doživljavao sam ga kao oca i brata i zato mi je krivo i žao što je jedan takav čovjek otišao sa životne pozornice - kaže Zijad Gračić.

Komentara 1

FE
Felicijen
16:08 12.07.2010.

Ništa više nije isto. Odlaze takvi likovi iz naših života a ne dolaze novi da popune praznine koje su oni ostavili u našim srcima. Kako dalje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije